Terug

Volg Hart van Nederland

Huisartsen merken in praktijk: de griepepidemie vlakt weer af

Milieu en Gezondheid

13 apr 2022, 19:18

De huidige griepepidemie vlakt af: het aantal geregistreerde zieken door influenza is nu al ongeveer drie weken op hetzelfde niveau. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel op basis van de de wekelijkse steekproef die huisartsen door heel het land uitvoeren.

Die wekelijkse steekproef bestaat uit tientallen monsters. Verder registreren zo'n 45 huisartsenpraktijken in het land hoeveel mensen zich melden met 'griepachtige' klachten. Die gegevens worden vervolgens vertaald naar een grotere groep. Hieruit blijkt dat momenteel 42 op 100.000 Nederlanders griep heeft, ongeveer evenveel als de afgelopen twee weken.

Griepepidemie

De cijfers van de huisartsen worden verzameld door het Nivel. Op 16 maart werd officieel afgekondigd dat er in Nederland sprake is van een griepepidemie. Dat gebeurt als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtige verschijnselen en minstens 10 procent van hen 'positief test' op influenza.

De huidige cijfers liggen dus duidelijk onder de gebruikelijke 'epidemische grens'. Toch oordelen het Nivel en gezondheidsdienst RIVM dat sprake is van een epidemie, omdat ze inschatten dat door de coronapandemie nu minder mensen naar de huisarts gaan met griepverschijnselen in vergelijking met eerdere griepgolven.

'Klachten lijken op corona'

"De klachten van griep lijken namelijk erg op die van het coronavirus en veel mensen met griepachtige klachten zullen naar een GGD-teststraat gaan of doen een zelftest", verklaart het Nivel. Van de door huisartsen afgenomen monsters wordt nu bij 62 procent influenza gevonden. Zo'n percentage is volgens het instituut "typisch voor griepepidemieën".

Het aantal griepgevallen begon te stijgen nadat eind febrauri alle coronamaatregelen in ons land werden losgelaten. Zonder de beperkingen hebben mensen meer en nauwer contact met elkaar. Dat geeft luchtwegvirussen zoals corona, maar ook de griep meer kansen om zich te verspreiden.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.