Milieu en Gezondheid
28 okt 2021, 17:42
Intensivist Diederik Gommers en ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers zijn van mening dat het veel had kunnen uitmaken als Nederland een strategie had gekozen om het aantal besmettingen laag te houden. "Dan had je veel minder belasting gehad", vertelt Kuipers aan Nieuwsuur.
Die gedachte wordt gedeeld door Diederik Gommers: "Als we minder Covid hadden gehad, hadden we meer reguliere zorg door kunnen laten gaan. We kunnen pas over een aantal jaar zeggen wat dat gedaan heeft met mortaliteit, voor aandoeningen zoals kanker."
In Nederland was het uitgangspunt dat zolang de ziekenhuizen het aankonden, besmettingen werden geaccepteerd. Nederland moest in de tweede golf in een zware, lange lockdown, omdat de ziekenhuizen lange tijd vol lagen. "Wij kozen voor het meer door laten sudderen op een hoger niveau, maar daarmee schiet je ook meer uit de band", stelt Kuipers.
Landen als Duitsland, Denemarken en Noorwegen kozen wél voor een serieus test- en traceerbeleid om het virus actief te bestrijden. Juist om lange lockdowns te voorkomen, zo zeggen adviseurs in die landen tegen het actualiteitenprogramma. Met name Noorwegen en Denemarken grepen ook in bij een laag aantal ziekenhuisopnames. Ook hielden zij hun scholen uiteindelijk langer open dan hier. Zo'n aanpak was voor Nederland uiteindelijk ook beter, zeggen Kuipers en Gommers nu.
Wat het het kabinet anders moeten doen en welke strategie had de druk op de zorg kunnen verminderen in Nederland? Volgens Gommers en Kuipers is er bijvoorbeeld vorig jaar zomer te laat ingegrepen. Corona maakte toen snel een opmars, vooral onder jongeren. Gommers: "We accepteerden dat we geen maatregelen namen, omdat het jonge mensen waren. Dat was niet de doelstelling. De doelstelling was: hoe beschermen we de kwetsbaren."
Nederland greep toen pas half oktober in, toen er ruim 270 patiënten op de ic lagen. Volgens buitenlandse experts was dat veel te laat. Maar ook toen werd de coronastrategie niet (veel) aangepast. De focus ligt, ook nu, nog steeds op de drukte op de ic.
Uit gesprekken met verschillende Nederlandse adviseurs blijkt dat er onderling nauwelijks gesproken is over het wijzigen van strategie. Kuipers: "Het is veel gegaan over ziekenhuiscapaciteit als beperkende factor. En het is minder gegaan over de vraag of je infecties op een blijvend laag niveau kan brengen. Daar hebben we het denk ik te weinig over gehad." Gommers heeft de OMT-aantekeningen en verslagen er nog eens op nageslagen: "De discussie is daar niet zo duidelijk over gegaan."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.