Milieu en Gezondheid
5 apr 2021, 16:22
Nog een keertje de grens met Duitsland over voordat een testbewijs verplicht wordt? Dan ben je niet de enige. Maandag staan lange rijen bij tankstations in de grensregio met Nederland. Aan de kentekens is te zien: Nederlanders gooien massaal nog even goedkoop de tank vol.
Maandagmiddag is het onder meer in het Duitse Kaldenkirchen een drukte van jewelste bij het tankstation. Om toch nog even een paar euro goedkoper uit te zijn, negeren mensen massaal het Duitse en Nederlandse advies om tijdens de paasdagen niet de grens over te gaan. "Nu kan het nog, morgen mag het niet meer", geeft een automobilist als reden aan. "En het scheelt toch een euro of twintig op een volle tank."
Tientallen auto's met Nederlandse kentekens rijden af en aan bij de tankstations, met lange files tot gevolg. "Die twee of drie euro is het eigenlijk niet waard om voor in de rij te staan", reageert een van de mensen die nog even snel een voordeeltje wilde halen. "Maar we blijven Nederlanders."
"Het zijn alleen maar Nederlanders zo te zien", reageert een wachtende automobilist vanachter het stuur. "M'n moeder zei: 'Dit is de laatste dag dat we zo in Duitsland kunnen tanken.' En zo heb je toch nog een uitje op tweede paasdag."
Vanaf dinsdag is het verplicht voor iedereen die vanuit Nederland de Duitse grens oversteekt om een negatieve coronatest te tonen. Ook moet je je voor aankomst melden via de Duitse website einreiseanmeldung.de.
Even vlug op en neer de grens over zit er dus niet meer in, al maakt niet iedereen zich daar druk om. "Voor mij maakt het niet zoveel uit, dan ga ik toch in Nederland tanken", zegt een van de automobilisten die vandaag nog in Duitsland tankt. "Maar elke cent die ik nu nog kan besparen, die bespaar ik."
Anderen zeggen gewoon door te blijven gaan met de grens over te steken om goedkoop te tanken. "Wie zegt dat het niet meer kan? Ze gaan geen controles houden", reageert een bestuurder tegen Hart van Nederland.
De Duitse overheid gaat inderdaad geen structurele controles uitvoeren, zoals het land aan de grens met Tsjechië wel doet. Daar worden alle auto's gecontroleerd. Aan de Nederlandse grens zal het steekproefsgewijs gebeuren.
De verscherpte maatregelen zijn het gevolg van de beslissing van het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, om Nederland aan te merken als een hoog risicogebied vanwege de oplopende coronabesmettingscijfers. Na aankomst in Duitsland volgt in principe tien dagen thuisisolatie. Die kan na vijf dagen worden beëindigd met een negatieve testuitslag.
Voor bedrijven die de grens over moeten, zoals transportbedrijven, gelden uitzonderingen voor zowel de test- als aanmeldverplichting, meldt de branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN). Bij verblijf korter dan 72 uur is geen negatieve test nodig. Dat geldt ook voor het ophalen of laten repareren van een truck. Registratie hoeft pas bij een verblijf langer dan 24 uur. Dan moeten chauffeurs zich vóór binnenkomst in Duitsland digitaal registreren. De uren die ze in Duitsland overnachten, tellen wel mee in de tijdslimieten.
Foto: Track88
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.