Milieu en Gezondheid
29 sep 2021, 10:28
Nederland heeft een uitstekende aanpak van de coronacrisis. Dat stelt het toonaangevende Amerikaanse bedrijf Bloomberg. De financieel dienstverlener keek naar zaken als het aantal doden, ernstig zieken, maar ook de impact die de maatregelen hebben gehad op de economie en de samenleving.
Wereldwijd haalt Nederland en daarmee het beleid van onder andere premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge, een keurige derde plaats in de ranglijst van Bloomberg. Overigens wel één plek lager dan bij de vorige meting. Alleen Spanje (2) en Ierland (1) doen het beter. Iedere maand publiceert het bedrijf een nieuwe lijst met daarin een rangschikking van de 53 grootste economieën van de wereld.
Aan de andere kant van de wereld gaat het veel slechter: landen in het zuidoosten van Azië zoals Indonesië, Thailand en Vietnam staan onderaan de lijst. Hoewel de lokale uitbraak van het virus daar ook over zijn hoogtepunt heen is, heeft die regio het economisch gezien nog enorm lastig.
Dit komt voornamelijk omdat die economieën draaien om de export, iets dat een stuk lastiger is sinds de uitbraak van de coronacrisis. Op plaats 51 staat Maleisië, daaronder Vietnam en de hekkensluiters zijn de Filipijnen op plek 53.
Terug in Europa, het werelddeel dat het sowieso heel goed doet in de lijst, maakt Denemarken een mooie sprong van zes plaatsen omhoog. Ze staan nu in de top vijf. Dit hebben ze voornamelijk te danken aan de hoge vaccinatiegraad, iets waar Nederland ook naar streeft. Spanje heeft zijn tweede plek en stijging van acht plaatsen te danken aan het lage aantal besmettingen, het minste in een jaar tijd.
Een land dat het minder doet dan voorheen is Noorwegen. Een maand geleden stonden de Scandinaviërs nog op de eerste plaats, nu zijn ze flink wat plaatsen gezakt: plek tien. Deze val hebben ze te danken aan het (in)reisbeleid, dat veel strenger is dan in andere Europese landen. Maar op de lange termijn is het land goed bezig: ze hebben sinds de uitbraak van de crisis de top 15 nog nooit verlaten.
Ook een opvallende zakker is Israël. Het land, dat ver voorop loopt qua vaccinaties, zag het aantal besmettingen toch weer toenemen en staat nu (vijf plaatsen lager) op plek 41. De vraag is of de mensen die er als eerste ingeënt zijn tegen het coronavirus, wel immuniteit hebben weten op te bouwen. Inmiddels is het land begonnen met de zogenaamde boostershots, iets dat Nederland ook gaat doen.
Hoe komt het nu precies dat Ierland het zo goed doet volgens Bloomberg? Daar zijn drie redenen voor te vinden. Allereerst: een enorm hoge vaccinatiegraad. De goede economische vooruitzichten zijn een belangrijk tweede punt en tot slot de maatregelen in eigen land en de (in)reisbeperkingen. Ierland heeft de maatregelen onlangs versoepeld en internationale reizigers hoeven minder lang in quarantaine.
Het moet nog blijken of de Ieren de toppositie ook weten vast te houden. Bij een eerdere ronde van versoepelingen eind vorig jaar ging het namelijk goed mis: toen steeg het aantal besmettingen in rap tempo.
Bloomberg besluit het artikel met een voorspelling van gezondheidsdeskundigen en andere experts, die zeggen dat de komende maanden cruciaal zullen blijken. Vooral in Europa en Noord-Amerika, continenten die dan te maken gaan krijgen met kouder weer, het griepseisoen en de heropening van scholen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.