Terug

Volg Hart van Nederland

GGD'en zijn klaar om te prikken, maar waar zijn de vaccins?

GGD'en zijn klaar om te prikken, maar waar zijn de vaccins?

Milieu en Gezondheid

1 apr 2021, 20:14

Het duurt veel te lang voordat iedereen gevaccineerd is tegen het coronavirus, dat vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die pleit er daarom voor iedere inenting die op voorraad is direct te gebruiken en de priksnelheid te verhogen. Bij de GGD IJsselland herkennen ze die frustratie. Ze hebben daar complete nieuwe locaties ingericht om te kunnen prikken, maar er gebeurt nauwelijks iets. "In Zwolle kunnen we twaalf lijnen open hebben", vertelt manager Margreet Algera van de gezondheidsdienst tegen Hart van Nederland. "Van de week waren er maar vijf lijnen open, veel te weinig."

Volgens Algera is het tekort aan vaccins de grootste oorzaak van de lege priklocaties. "Reken je niet rijk", zegt ze. "Als je de vaccins over heel Nederland verdeeld, gaat het hard. We hebben veel meer nodig."

Miljoen vaccins op de plank?

In verschillende media doken de afgelopen dagen berichten op dat er wel een miljoen doses op de plank liggen. Die cijfers zijn gebaseerd op het online corona-dashboard van de overheid, cijfers die iedereen kan inzien.

Volgens gezondheidsdienst RIVM, dat het vaccinatieprogramma leidt, is het echter niet zo dat er een miljoen vaccins ongebruikt op de plank liggen. "De grafiek wordt een keer per week geüpdatet, het zijn dus geen dagelijkse koersen", licht een woordvoerster toe. "Het kan zijn dat er vrij lang een hoog getal staat, als er ineens een lading binnenkomt."

'Bewust overcapaciteit'

De zegsvrouw benadrukt dat vaccins niet direct na binnenkomst kunnen worden verspreid. Dit duurt een aantal dagen. "Ook blijft een deel van de vaccins liggen om een veiligheidsvoorraad te hebben. Die voorraad fluctueert tussen de 200.000 en 600.000." De laatste cijfers laten zien dat er nu inderdaad bijna 600.000 prikken klaarliggen.

Het RIVM benadrukt verder dat er bewust overcapaciteit is bij de GGD'en. "We zorgen altijd dat er meer mensen beschikbaar zijn voor als er ineens een heleboel vaccins binnenkomen. Dan hoeven we niet ineens op te schalen", legt de woordvoerster uit.

AstraZeneca naar huisartsen

Bij de GGD-priklocatie is vooral behoefte aan de Pfizer-vaccins. Het middel van AstraZeneca, waarmee zorgmedewerkers worden ingeënt, is ruim voldoende voor handen. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat een deel van de AstraZeneca-vaccins naar huisartsen gaat.

"Het gaat om de groep van zestig tot 64 jaar, mensen met morbide obesitas, het syndroom van Down en niet mobiele thuiswonenden. Om deze vaccinatieronde te versnellen gaat AstraZeneca van de GGD'en naar de huisartsen", licht een woordvoerder toe.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.