Milieu en Gezondheid
9 juni 2021, 12:42
Ook jongeren vanaf twaalf jaar uit medische risicogroepen moeten in aanmerking komen voor vaccinatie, vindt de Gezondheidsraad. In een advies aan het kabinet schrijft de raad woensdag dat vaccinatie van deze groep "wenselijk is".
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
Het gaat daarbij om alle kinderen van twaalf tot en met zeventien jaar die ook jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik. Verder moeten ook tieners met obesitas een coronaprik aangeboden krijgen. In uitzonderlijke gevallen mogen behandelend artsen bepalen dat hun jonge patiënt in aanmerking moet komen.
De Gezondheidsraad komt binnen enkele weken met een advies over de vraag of ook gezonde jongeren van twaalf jaar en ouder ingeënt moeten worden tegen het coronavirus. Een paar Europese landen, waaronder Duitsland, zijn al begonnen met het prikken van deze leeftijdsgroep, net als de Verenigde Staten.
De raad ziet twee belangrijke redenen om jongeren met chronische aandoeningen te vaccineren. Ze lopen in de eerste plaats een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona dan gezonde kinderen. Bovendien worden sommigen "nog altijd beperkt in hun dagelijks leven, uit angst voor de gevolgen van een besmetting".
Als jongeren om medische redenen zelf niet gevaccineerd kunnen worden, is het volgens de Gezondheidsraad verstandig om al hun huisgenoten van twaalf jaar en ouder wél te vaccineren. Die zogeheten ringvaccinatie geeft indirecte bescherming tegen het virus.
Als het kabinet het advies overneemt, zullen jongeren in de eerste plaats het vaccin van Pfizer krijgen. Dat is tot nog toe door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) als enige goedgekeurd voor gebruik vanaf twaalf jaar. Ook Moderna heeft een aanvraag daarvoor ingediend, maar daarover heeft de toezichthouder nog geen oordeel geveld.
In Nederland wordt het vaccin van Pfizer al langer toegediend aan zestien- en zeventienjarigen uit de groep die het hoogste risico loopt. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met morbide obesitas of het syndroom van Down. Ook kinderen die op de wachtlijst staan voor een orgaan- of beenmergtransplantatie of die net zo'n ingreep hebben ondergaan komen in aanmerking, net als kinderen met bloedkanker.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.