Milieu en Gezondheid
4 feb 2022, 11:32
Boostervaccinatie moet met individueel maatwerk mogelijk worden gemaakt voor 12- tot en met 17-jarigen. Tot die conclusie is de Gezondheidsraad vrijdag gekomen. De raad ziet geen medisch-wetenschappelijk bewijs om een grootschalige boostercampagne op te zetten voor de tieners.
De Gezondheidsraad stelt dat tieners van 12 tot en met 17 jaar door de inmiddels dominante omikronvariant niet levensbedreigend ziek worden. Zelfs voor kwetsbare kinderen zijn - mits eerder gevaccineerd - de gezondheidsrisico's klein.
Ook het risico dat de adolescenten MIS-C, een zeldzame aandoening waarbij verschillende lichaamsdelen ontstoken raken, krijgen door een coronabesmetting is volgens de Gezondheidsraad zeer klein.
Daartegenover staat het risico op myocarditis. Deze zeldzame bijwerking van het coronavaccin zorgt ervoor dat de hartspier ontstoken raakt. Omdat de voordelen van een boostervaccinatie nog niet zijn afgewogen tegen de risico's, raadt het Europees medicijnagentschap EMA de boostervaccinatie ook nog niet aan.
Het advies van de raad geldt ook voor leeftijdsgenoten met een verhoogd risico op een ernstig ziekteverloop na een besmetting. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die normaal ook worden uitgenodigd voor de griepprik en mensen met het downsyndroom.
Voor de groep jongeren met een ernstige afweerstoornis raadt de Gezondheidsraad wel "maatwerk" aan. Mensen van 12 jaar en ouder met zo'n afweerstoornis, bij wie twee prikken mogelijk niet goed aansloegen, konden eerder al een derde prik krijgen. "Of deze adolescenten en hun familieleden opnieuw in aanmerking komen voor aanvullende vaccindoses zal beoordeeld moeten worden door de kinderartsen", stelt de raad. Ook jongeren die de boosterprik graag willen om een kwetsbaar familielid te beschermen moeten een extra vaccinatie kunnen krijgen.
Daarnaast zijn er jongeren die de boosterprik graag willen omdat die vereist is om te kunnen reizen zonder te hoeven testen. Of voor die jongeren een extra prik mogelijk moet worden is niet aan de raad om te beslissen, zo stelt het orgaan.
Eerder adviseerde de Gezondheidsraad dat de coronavaccinaties wel aan 12- tot en met 17-jarigen moest worden gegeven. Dit gaat over de eerste twee prikken. Volgens de raad was toen een belangrijk argument dat de vaccinaties een indirecte gezondheidswinst zouden opleveren. Dat zien ze bij de boostervaccinatie anders. Zo levert een boosterprik voor deze groep geen relevante gezondheidswinst op. Ook helpt het niet om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Desondanks raadt de Gezondheidsraad wel aan om de boostervaccinatie mogelijk te maken voor tieners die een ernstige afweerstoornis hebben, of kwetsbare familieleden willen beschermen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.