Milieu en Gezondheid
14 juni 2024, 07:48
Een eetstoornis gaat niet alleen degene aan die het heeft, het gaat heel het gezin aan. Het voelt als een eenzame worsteling en omdat herstel vaak thuis plaatsvindt maakt heel het huishouden deel uit van de strijd. De lange wachtlijsten bij de GGZ maken het alleen maar moeilijker.
“Het is al een hele drempel om die hulp te gaan zoeken”, vertelt Pauline tijdens een bijeenkomst in het Leontienhuis, een centrum voor herstel. “Als je dan die drempel hebt overwonnen loop je tegen het volgende probleem aan: je moet wachten op hulp. Thuis die strijd aan gaan is heel zwaar.” In het Leontienhuis helpen ze niet alleen mensen met een eetstoornis, er zijn ook speciale bijeenkomsten voor ouders en naasten.
Fieke Thijs, manager van het Leontienhuis, vindt het heel belangrijk dat er ook gekeken wordt naar de ouders en naasten. Een deel van de behandeling gebeurt volgens Thijs bij een psycholoog of kliniek, maar het herstel doe je uiteindelijk in je eigen omgeving. “Het is dan heel belangrijk dat de mensen in jouw omgeving jou op de juiste manier kunnen ondersteunen.”
Tijdens de inspiratiebijeenkomst in het Leontienhuis delen ouders en partners van mensen met een eetstoornis verhalen met elkaar. Er worden ook tips gegeven wat hen heeft geholpen om de strijd door te komen. “Ik had liever eerder geleerd om liefdevol maar consequent te zijn”, vertelt een man. “Dat is makkelijker gezegd dan gedaan maar met volhouden kom je er wel.”
Een aanwezige vrouw vertelt hoe ze er alles aan deed om de eetstoornis maar niet te laten ontploffen. “We liepen allemaal op onze tenen, aten worteltjes en sla. Dat was het enige wat onze dochter at. De rest moest zich maar aanpassen, maar dat hielp totaal niet. Dat zou ik met de kennis van nu niet meer doen.”
De wachtlijsten in de GGZ zijn de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Uit de laatste cijfers van de Nederlandse zorgautoriteit blijkt dat het gemiddeld 22 weken duurt voor je aan de behandeling van een eetstoornis kunt beginnen. Dat is twee maanden langer dan de wettelijk vastgestelde Treeknorm; de maximaal aanvaardbare wachttijd.
De anorexia van de dochter van Chris houdt het gezin jarenlang in een wurggreep. Niet alleen hun jongste dochter had last van de eetstoornis, hij als ouder werd er ook in mee getrokken. “De eetstoornis probeerde ook ons eetgedrag onder controle te krijgen.”
Uiteindelijk zijn ze naar de huisarts gegaan waar bleek dat zijn dochter ondergewicht had. “Ze heeft het heel goed weten te verdoezelen. Dat is het nadeel van de eetstoornis: die heeft het eetgedrag van het slachtoffer onder controle en bedenkt wat die nog meer kan doen. Het heeft eigenlijk de macht over heel het gezin.”
Chris zijn dochter is meerdere keren opgenomen en was steeds hersteld, maar dit bleken pauzemomenten te zijn. Uiteindelijk ging het zo slecht dat zijn dochter op de intensive care terechtkwam. “Dat was een van de moeilijkste momenten. Haar lichaam was zo zwak dat ze geen rustgevende medicatie mocht hebben, maar het wel nodig had.”
38 procent van de mensen die een gezinslid hebben met een eetstoornis vindt dat ze hulp of aandacht nodig hadden voor waar zij doorheen gaan, maar dat niet kregen, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel.
Ondanks het feit dat zijn dochter toen op het randje van de dood balanceerde bleef de eetstoornis Chris uitschelden wanneer hij op visite kwam. “Je laat het maar gebeuren want je weet dat het niet je kind is die praat, maar de eetstoornis. Het doet je alsnog wel pijn en raakt je in het diepst van je ziel.”
Meer over wat een eetstoornis doet met de omgeving hoor in je in de derde aflevering van de podcast EetStrijd. Nu te beluisteren in je favoriete podcast app.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.