Milieu en Gezondheid
19 jan 2021, 21:14
Een kwart van de Nederlanders verwacht in de problemen te komen door de invoering van een avondklok. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 2500 leden van het Hart van Nederland-panel.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.
Een avondklok kan deze week nog worden ingevoerd, maar het besluit daarover moet nog worden genomen. De voorbereidingen zijn wel al enige tijd in volle gang, onder meer bij de politie. Ook de beoogde einddatum is onduidelijk, maar zal volgens ingewijden kunnen aansluiten op de harde lockdown die is verlengd tot 9 februari.
Onder de reacties zit een aantal schrijnende gevallen. "Ik leg elke avond om 21.30 uur mijn moeder van 98 in bed. Dus ik heb een groot probleem", laat één van de reageerders weten.
Ook mensen die wel buiten mogen komen hebben zorgen over de gevolgen. "Ik heb een vitaal beroep en werk 's nachts, overdag slaap ik", geeft een ander panellid aan. "Het zou wel fijn zijn als supermarkten hun openingstijden behouden ondanks de avondklok, zodat ook ik mijn boodschappen kan doen."
Vooral jongeren maken zich zorgen. Ongeveer de helft van de mensen onder de dertig geeft aan dat de avondklok bij hen voor problemen gaat zorgen. Hoe ouder het panellid, hoe meer die cijfers teruglopen. Bij de respondenten van boven de 50 is nog maar 13 procent bezorgd over de eigen situatie.
Voor bepaalde groepen kan waarschijnlijk een uitzondering worden gemaakt. Mensen met vitale beroepen liggen daarbij voor de hand, maar wie zou daar verder voor in aanmerking moeten komen?
Het merendeel van de Nederlanders is van mening dat mantelzorgers en mensen die hun huisdier uitlaten ook 's avonds nog buiten moeten mogen komen. 7 op de 10 panelleden vindt dat deze groepen met een valide reden buiten komen.
Bijna een kwart van de Nederlanders vindt dat voor studenten met avondcolleges een uitzondering moet worden gemaakt. Mensen die simpelweg een frisse neus willen halen (16 procent) en sporters (14 procent) worden iets minder gesteund. 7 procent van de respondenten geeft aan dat er helemaal geen uitzonderingen moeten worden gemaakt.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van NoTies/opiniepeiler Maurice de Hond.
Vanaf 13.00 uur volgt u woensdag de persconferentie live op onze website, in onze app of op SBS 6.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.