Milieu en Gezondheid
4 feb 2021, 18:56
Maaike Neufeglise vecht tegen haar tranen wanneer ze aan tafel bij Eva Jinek te horen krijgt hoeveel geld er al voor haar is ingezameld: op dat moment 73.000 euro. De Primera-winkel van Neufeglise werd tijdens de rellen in Den Bosch compleet vernield en geplunderd. De schade loopt in de duizenden euro's, maar al snel kwam er hulp uit onverwachte hoek. GeenStijl startte een inzamelingsactie voor de gedupeerde onderneemster en in no-time stroomden de donaties binnen. In totaal werd bijna een ton ingezameld.
Maaike was niet de enige voor wie in korte tijd een succesvolle inzamelingsactie op touw werd gezet. Meer dan ooit lijken we ons het lot van onze medelanders aan te trekken in crisistijd. Zijn wij Nederlanders guller geworden? Suzie Geurtsen, gedragspyscholoog bij D&B in Nijmegen denkt van wel. "Best wat mensen hebben nu waarschijnlijk geld over, omdat ze bijvoorbeeld niet uiteten of naar de bioscoop kunnen. Daardoor voelt een donatie minder als een aanslag op je portemonnee," vertelt Geurtsen aan Hart van Nederland.
Niet alleen doneren we meer, omdat we op dit moment mogelijk meer te besteden hebben. We willen met een donatie ook graag ons steentje bijdragen aan de maatschappij. "We zoeken allemaal naar een gevoel van betekenis. Normaal halen we dat ook uit sociaal contact en ons werk, maar dit is nu tijdens de corona crisis moeilijker," legt Geurtsen uit.
Daarnaast speelt de Just World-hypothese een rol. "Wij mensen willen graag geloven in een eerlijke wereld waarin iedereen krijgt wat hij of zij verdient, dat voelt veilig. Wie goed doet, wie goed ontmoet," vertelt Geurtsen.
"Het klinkt heel cru, maar als het gaat om een inzamelingsactie voor bijvoorbeeld mensen in Afrika is het makkelijker om onbewust voor onszelf te verantwoorden dat zij anders zijn dan wij. Dan kunnen we blijven geloven dat ons niks zal overkomen als we een goed mens zijn. Nu gaat het om vrienden, buren, de bakker op de hoek. Mensen zoals jij en ik. Dit geeft ons het gevoel dat het ons allemaal kan overkomen. Door te doneren lijmen we ons wereldbeeld: we bewijzen dat er dan alsnog hulp komt," vertelt Geurtsen.
"Er is natuurlijk ook heel veel aandacht voor nu. Voor de coronacrisis kregen mensen zoveel andere prikkels op een dag, dat inzamelingsacties hen misschien niet eens bereikten. Er zijn nu niet veel andere zaken waar we ons mee bezig kunnen houden," besluit Geurtsen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.