Milieu en Gezondheid
19 apr 2021, 17:02
De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het omstreden Fieldlab-testevenement 538 Oranjedag. Dat meldt de radiozender maandag in een persbericht. Het proeffestival zou aanstaande zaterdag plaatsvinden op het Chasséveld in Breda, maar dat gaat dus niet meer door.
Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons liveblog
In plaats van een fysiek festival wordt 538 Oranjedag een virtueel evenement op radio, tv en online. Alle 10.000 bezoekers krijgen het volledige bedrag van hun ticket automatisch teruggestort.
"Met ‘538 Oranjedag’ wilde 538 als Fieldlab-evenement bijdragen aan de organisatie van veilige en verantwoorde events in de toekomst. We gaan er alles aan doen om samen met de 538-dj’s en artiesten alsnog op 27 april het Koningsdaggevoel bij 17 miljoen mensen thuis te brengen. Want Koningsdag = 538", aldus Coco Hermans, Radio Director 538.
De gemeente Breda laat in een schriftelijke reactie weten dat het evenement vanwege de oplopende maatschappelijke onrust niet meer veilig en verantwoord kan plaatsvinden. Burgemeester Paul Depla betreurt het besluit, maar zegt niet anders te kunnen. "De politie krijgt steeds meer signalen dat de 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement", zegt hij.
Volgens de gemeente liepen de emoties over de Fieldlab proef "ontzettend hoog op". Aan de ene kant meldden ongeveer een miljoen mensen zich aan voor het evenement, maar Breda constateerde ook dat er veel onbegrip was. "Door deze maatschappelijke onrust zijn de omstandigheden van het evenement zo veranderd dat het leidt tot onaanvaardbare risico’s voor de openbare en veiligheid. Daarnaast ligt er een negatief advies van de GHOR over het Fieldlab."
Een Fieldlab-evenement met 10.000 mensen in de coronafase waarin we nu zitten is wel heel veel, zegt voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR maandag. "Wij hadden grote zorgen in medische zin over het event in Breda", zegt hij.
De GGD heeft volgens hem wel "steun voor het idee met experimenten, pilots en Fieldlabs waarmee je de samenleving langzaam maar zeker weer gaat openstellen". Maar de besmettingscijfers en het aantal patiënten in ziekenhuizen zijn volgens Rouvoet nog te hoog.
De Oranjedag leidde tot heftige reacties bij horeca-ondernemers in de stad. Die beschouwden het evenement "als een dolksteek in de rug" omdat zij al maandenlang hun deuren gesloten moeten houden. Medewerkers van het Bredase Amphia Ziekenhuis begonnen een petitie om het muziekfeest af te blazen, die werd door bijna 400.000 mensen ondertekend.
Het Amphia Ziekenhuis in Breda is opgelucht dat 538 Oranjedag zaterdag niet doorgaat. Een woordvoerder zegt dat de zorgprofessionals blij hebben gereageerd op het nieuws. De medewerkers van het ziekenhuis vinden het een "verstandig besluit". "Veel medewerkers keken op tegen de mogelijke extra zorg die door het festival zou komen", aldus de woordvoerder.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.