Milieu en Gezondheid
3 nov 2021, 11:32
Het herstelbewijs waarmee mensen kunnen aantonen dat ze het coronavirus hebben gehad is vanaf half november geen half jaar, maar een jaar lang geldig. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT), schrijft coronaminister Hugo de Jonge dinsdag in een Kamerbrief.
Op dit moment is een herstelbewijs 180 dagen lang geldig vanaf het moment dat iemand positief wordt getest op het coronavirus. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat mensen die een besmetting hebben doorgemaakt langer immuun zijn tegen het coronavirus dan eerder door experts werd gedacht. De geldigheid van het bewijs wordt daarom verlengd naar 365 dagen.
Een herstelbewijs kan worden gebruikt als geldig coronatoegangsbewijs in de CoronaCheck-app. Bij mensen die het bewijs al hebben toegevoegd aan de app zal de geldigheidsduur automatisch worden aangepast naar 365 dagen vanaf de dag van de positieve test. Een herstelbewijs dat in een ander EU-land dan Nederland is afgegeven is niet langer geldig. In de meeste EU-landen verloopt het herstelbewijs na 180 dagen.
De Jonge schrijft zich er hard voor te zullen maken dat ook in de rest van Europa de geldigheid van het herstelbewijs wordt verlengd naar een jaar.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.