Terug

Volg Hart van Nederland

Teleurstelling voor honderden Q-koortspatiënten: geen tegemoetkoming

Teleurstelling voor honderden Q-koortspatiënten: geen tegemoetkoming

Milieu en Gezondheid

8 mrt 2021, 22:56

Al jarenlang ernstige vermoeidheidsklachten en soms zelfs volledig arbeidsongeschikt. En toch komen honderden Q-koortspatiënten niet in aanmerking voor financiële tegemoetkoming van de overheid. "Het is lastig om tegen je zieke kind te vertellen dat de overheid niet gelooft dat ze ziek is."

Paul Spierings uit het Brabantse Den Dungen werd in 2008 ziek: Q-koorts. Ook zijn moeder, zijn dochter en twee neven kregen te maken met de bacteriële infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen.

Arbeidsongeschikt door Q-koorts

In totaal raakten over de jaren tussen de 50.000 en 100.000 Nederlanders besmet met Q-koorts. Duizenden van hen werden ziek en kregen te maken met klachten als vermoeidheid, spierklachten, gewrichtsklachten en concentratieproblemen. Bijna honderd mensen overleden als gevolg van de ziekte.

Veel slachtoffers ondervinden na meer dan tien jaar nog steeds de gevolgen van Q-koorts. Zo is Paul grotendeels arbeidsongeschikt geraakt. Van de overheid krijgt hij 15.000 euro als tegemoetkoming voor de schade die hij geleden heeft. Tot 1 januari van dit jaar was het mogelijk om dat geld aan te vragen.

Niet iedereen krijgt 15.000 euro

Pauls dochter Neeltje (25) krijgt die tegemoetkoming niet. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden waaraan patiënten moeten voldoen om te bewijzen dat ze Q-koorts hebben gehad tussen 2005 en 2012. Ook voor nabestaanden van overleden mensen is een tegemoetkoming mogelijk, maar Paul krijgt niets voor zijn aan de ziekte gestorven moeder.

Van de 2.780 binnengekomen aanvragen zijn er 609 afgekeurd, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Dit komt voornamelijk omdat bij deze mensen de besmettingsperiode onbekend is, de diagnosedatum te laat is of de juiste medische documenten ontbreekt. Ook bij Pauls moeder en zijn dochter Neeltje is dat het geval.

'Overheid gelooft niet dat ze ziek is'

Dat vindt Paul niet te verkroppen. Neeltje kan maar de helft van de tijd naar school toe en heeft blijvende schade opgelopen. "Het is lastig om tegen je zieke kind te vertellen dat de overheid niet gelooft dat ze ziek is", aldus de Brabander.

Bij de stichting Q-uestion verenigen slachtoffers van de slepende infectieziekte zich. De stichting begeleidt mensen bij het aanvragen van de tegemoetkoming en pleit voor een vergoeding. Voor Q-koortspatiënten een wezenlijk verschil.

Échte vergoeding?

"Niet iedere patiënt die recht heeft op de tegemoetkoming heeft een aanvraag ingediend", weet voorzitter Caroline van Kessel. "Sommige mensen hebben al te veel aan hun hoofd en hebben geen zin in de procedure."

Van Kessel vindt de 15.000 euro een welkome compensatie, maar dat bedrag dekt zelden de schade, zegt ze. "Daarom willen we een echte vergoeding. Er zijn veel mensen arbeidsongeschikt geraakt en soms zelfs in armoede terechtgekomen."

Q-koortspatiënten die ondanks de afwijzing toch recht denken te hebben op de tegemoetkoming, kunnen nog in beroep gaan, laat het ministerie weten. "Als ook die negatief uitvalt, dan is er geen verder uitzicht op een uitkering."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.