Terug

Volg Hart van Nederland

Kamerleden willen antwoord: gebruikte De Jonge zijn privémail voor mondkapjesdeal?

Milieu en Gezondheid

4 apr 2022, 21:26

Heeft minister Hugo de Jonge in zijn dagen als minister van Volksgezondheid een privémailaccount gebruikt bij de omstreden mondkapjesdeal? Op die vraag wil een aantal Kamerfracties voor donderdag 9.30 antwoord.

Om 10.15 uur is er dan een Kamerdebat over de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid met Sywert van Lienden sloot en waarover documenten zijn opgevraagd krachtens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

iCloud e-mailadres

Fractievoorzitters Laurens Dassen (Volt), Jesse Klaver (GroenLinks) en Pieter Omtzigt hebben maandag minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) om opheldering gevraagd. "Heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit kabinet Rutte III voor zijn werk als minister gebruik gemaakt van een iCloud e-mailadres, wat naar boven kwam in de berichten van de Wob over de aanpak van de corona-aanpak?", zo willen de drie fracties weten.

De vragenstellers doelen daarbij op stukken over de mondkapjesdeal die recent door het ministerie van Financiën zijn vrijgegeven na een Wob-verzoek van de Volkskrant. Op basis daarvan schreef de krant dat zorgminister De Jonge er bij een hoge ambtenaar op heeft aangedrongen contact op te nemen met Van Lienden om hem mondkapjes te laten leveren.

Berichten ter beschikking gesteld

"Vermoedens zijn vermoedens. Daarom stellen we deze vragen. We willen het fijne ervan weten", zegt Omtzigt desgevraagd tegen het ANP. "We vragen ministers zich aan de wet te houden."

De fracties willen er daarnaast zeker van zijn dat berichten via het icloud-e-mailadres van De Jonge "veilig en volledig" worden opgeslagen en ter beschikking worden gesteld voor Wob-verzoeken en een parlementaire enquête naar het coronabeleid.

Omtzigt verwijst daarbij naar een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uit 2019. Die komt er kort gezegd op neer dat sms'jes en WhatsAppjes die bewindslieden versturen vanaf hun zakelijke- en/of hun privételefoons onder de Wob vallen als die berichten in het kader van het werk zijn verstuurd.

'Ernstig ontraden'

In 2016 kwam toenmalig minister Henk Kamp van Economische Zaken in de problemen nadat was gebleken dat hij veelvuldig zijn gmail-account voor het werk gebruikte. Dat stond haaks op de toenmalige richtlijnen van het kabinet. In het huidige Handboek voor bewindslieden wordt het gebruik van een privé-mailaccount of berichtenapps voor werkgerelateerde doeleinden "ernstig ontraden".

De drie fractievoorzitters willen ook weten of er andere bewindslieden uit het vorige en het huidige kabinet zijn die privé-emailadressen en berichtendiensten zoals Signal, WhatsApp en Telegram voor hun werk gebruiken, en zo ja, wie dit zijn.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.