Terug

Volg Hart van Nederland

Explosieve toename coronatests bij kinderen, GGD heeft speciale aanpak

Milieu en Gezondheid

16 mrt 2021, 20:07

De GGD'en zien veel meer kinderen in de coronateststraten dan een paar maanden geleden. Maar zo'n staafje in je neus is best spannend op jonge leeftijd. Daarom heeft heeft de GGD een speciale aanpak voor de jongste bezoekers.

De afgelopen week ondergingen 93.141 kinderen onder de 12 jaar een coronatest bij een GGD-testlocatie in het land. Begin februari waren dat er nog geen 9.000, blijkt uit cijfers die het RIVM bijhoudt.

Explosieve stijging

Een explosieve stijging die volgens de GGD komt door het nieuwe testbeleid en de heropening van de basisscholen. Beiden gingen van start op 8 februari. Volgens het beleid van de overheid test de GGD sindsdien ook kinderen zónder klachten als iemand in de klas of groep positief getest is op COVID-19.

"De stijging van het aantal kinderen dat een test ondergaat komt doordat ze weer op school zijn en daardoor vaker verkouden zijn of een snottebel hebben", zegt een woordvoerder van GGD-Ghor, de koepelorganisatie van de GGD'en. "Ook kinderdagverblijven dragen daar aan bij."

Angst bij kinderen

De GGD heeft sinds begin februari verschillende kinderteststraten ingericht. "Daar nemen we meer tijd voor de kinderen die we testen", aldus de woordvoerder. Zo kunnen ze een test krijgen die minder die minder diep de neus ingaat en krijgen ze een 'dapperheidsdiploma' na de test.

"Ik was een beetje bang bij de mond, want ik dacht ze heel ver zouden gaan", zegt de kleine Maud, die zich dinsdagochtend laat testen in Apeldoorn. Ze wordt getest door Sophie Dobrev, die al talloze kinderen voorbij zag komen. "Ik probeer hele grappige dingen te zeggen en even kennis te laten maken met het knuffeltje. We hebben ook een voorbeeldstokje dat we ze even laten vastpakken. Dan kom je iets meer in de belevingswereld van een kind en dan worden ze al iets rustiger."

'Kinderen en ouders mijden teststraat'

Kinderartsen riepen eerder al op om jonge kinderen op een kindvriendelijke manier te testen, met onder meer een korter stokje. Zij zien dat minderen met klachten en hun ouders soms niet naar de teststraat durven.

Een vader die zijn dochtertje komt laten testen, erkent dat hij daarover getwijfeld heeft. "Maar ze is net vier geworden en wij willen haar niet tien dagen thuishouden. Daarom hebben we toch besloten om te gaan testen." Volgens de kinderartsen is het super belangrijk dat de testbereidheid zo hoog mogelijk is, ook bij jonge kinderen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.