Milieu en Gezondheid
5 nov 2022, 10:42
Zin in een wijntje of biertje maar geen geld meer op de rekening? Bij bijna alle grote Nederlandse online slijterijen kan je met zogenoemde 'buy now pay later'-apps alcoholische dranken bestellen die pas twee weken tot twee maanden later afgerekend hoeft te worden. Experts waarschuwen voor de gevolgen van uitgesteld betalen bij verslavende producten: "Juridisch gezien mag het, maar dit gaat lijnrecht in tegen de geest van de alcoholwet."
Steeds meer online slijterijen bieden de mogelijkheid aan om achteraf pas te betalen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Preventieorganisaties zoals het Trimbos-instituut en Stichting Alcoholpreventie (STAP) zeggen dat het uitstellen van betaling de consumenten aanmoedigt meer alcohol te bestellen dan zij in het begin hadden gedacht.
De preventieorganisaties zijn verbaasd omdat de vorig jaar aangepaste Alcoholwet juist strengere regelen bevat waardoor prijsacties en hoge kortingen op alcoholische dranken verboden wordt. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat mensen meer drank gaan kopen dan ze van plan waren. Maar het uitgesteld betalen bij online slijterijen staat hier juist lijnrecht tegenover.
Carmen Voogt, onderzoeker alcoholbeleid bij het Trimbos-instituut, zegt dat het uitgesteld betalen er juist voor zorgt dat het aantrekkelijker wordt om alcohol te kopen aangezien je dan niet meer wordt weerhouden door de prijs. Kredietverlening bij alcohol vind Voogt een slecht idee.
Verslavingszorginstelling Jellinek vreest dat de apps voor financiële ellende gaan zorgen, meldt RTL Nieuws. "Dit kan ertoe leiden dat overmatige gebruikers hierdoor schulden maken en in financiële problemen komen", zegt manager preventie Floor van Bakkum.
Klarna, een van de apps waarmee je achteraf pas hoeft te betalen, ontkent tegenover de nieuwswebsite dat het koopgedrag bij alcoholische producten beïnvloed wordt door uitgesteld betalen. "Consumenten hebben decennialang voor alcohol betaald met creditcards of andere kredietvormen. Klarna is een nieuw alternatief, maar beïnvloedt het koopgedrag van consumenten op geen enkele manier."
Bedrijfsleider Marc Poppe van Drankgigant.nl laat weten dat de klanten die gebruik maken van het uitgesteld betalen over het algemeen geen alcoholisten zijn. Hij ziet juist dat het uitgesteld betalen erg makkelijk is voor mensen die een borrel of feestje geven. Volgens Poppe kunnen de klanten de flessen die niet zijn geopend retourneren en betalen alleen maar voor wat er daadwerkelijk gedronken is.
Het Trimbos-instituut vindt dat de online slijterijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze geven aan dat je de kwetsbare groepen moet beschermen. "De prijs bepaalt hoeveel alcohol zij kunnen kopen, maar als je de betaalprikkel weghaalt, ga je wellicht meer alcohol gebruiken en dat is onwenselijk."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.