Milieu en Gezondheid
31 aug 2021, 12:31
Van de volwassen inwoners van de Europese Unie is inmiddels 70 procent volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat percentage had de Europese Commissie zich ten doel gesteld.
Er zijn wel grote verschillen binnen de EU, met vooral Oost-Europese landen nog op grote achterstand. Nederland doet het bovengemiddeld goed, maar de vaart lijkt er de laatste tijd wel uit.
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak in het voorjaar het streven uit om nog in de zomer 70 procent van de volwassen Europeanen te hebben ingeënt. Voor 21 september dus, verduidelijkte ze later.
Deskundigen verwachtten aanvankelijk dat zo'n vaccinatiegraad genoeg zou kunnen zijn om het virus uit te bannen, omdat het bij een uitbraak niet langer de kans zou hebben om zich heen te grijpen en daardoor meteen weer zou uitdoven. Sinds de opkomst van nieuwe, veel besmettelijker virusmutanten als de Delta-variant is die hoop echter verdwenen.
Het uitspreken van die doelstelling heeft ook averechtse gevolgen, waarschuwden deskundigen de laatste tijd. Sinds die in zicht kwam, dreigen mensen achterover te leunen. De commissie hamert er de laatste maanden op dat 70 procent niet genoeg is, maar slechts een eerste stap.
De commissie kocht namens de EU-landen coronavaccins in. De aankoop van vaccins van AstraZeneca en ook Janssen werd geen onverdeeld succes. De EU is steeds meer gaan leunen op zogeheten mRNA-vaccins als die van Pfizer en Moderna.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.