Milieu en Gezondheid
26 mei 2021, 09:01
De Eerste Kamer heeft afgelopen nacht ingestemd met de wet die toegangstesten mogelijk maakt. Ook de quarantaineplicht voor reizigers uit landen met een zeer hoog coronarisico haalde het in de senaat.
Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in Nederland in ons liveblog
De plannen konden na een marathondebat, dat tot in de nacht duurde, mede met dank aan GroenLinks op een meerderheid rekenen. Hoewel de maatregelen al door de Tweede Kamer zijn, moest het kabinet zich nog inzetten om de Eerste Kamer te overtuigen. De coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie heeft daar namelijk geen meerderheid.
Verschillende partijen, waaronder PVV en PvdA, vinden dat met name de wet voor toegangstesten nog te veel ruimte laat voor interpretatie. GroenLinks bleek uiteindelijk onmisbaar om de testwet erdoor te krijgen. De partij stemde in de Tweede Kamer al voor, maar stelde aan de steun in de senaat wel een aantal voorwaarden.
Zo moest de testwet losgekoppeld worden van de coronawet. Ook wilde GroenLinks dat de maatregelen niet van kracht zouden zijn op plekken waar voldoende afstand gehouden kan worden of op zogenoemde doorstroomlocaties. Dat betekent dat mensen bijvoorbeeld geen testbewijs nodig hebben voor een bezoek aan de horeca of culturele instellingen.
Verder vroeg GroenLinks minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid om te kijken of zelftesten kunnen worden toegestaan in gebieden waar geen testlocatie in de buurt is. Die zijn misschien iets minder betrouwbaar, maar maken de kans wel kleiner dat mensen onder een test uit proberen te komen, zo is het idee.
De groene partij steunde verder een motie van regeringspartij D66 waarin het kabinet werd gevraagd harde criteria op te stellen voor wanneer testen überhaupt nog nodig is. Moties bij de wetten worden pas volgende week in stemming gebracht in de Eerste Kamer.
De quarantainewet verplicht mensen die in landen met een zeer hoog risico zijn geweest tien dagen thuis te blijven. Als ze na vijf dagen negatief testen, mogen ze weer naar buiten. Wie zich niet aan de plicht houdt, riskeert een boete van 435 euro.
Verschillende partijen vroegen zich wel af of dit in de praktijk zal werken, omdat er mogelijk te weinig op gecontroleerd kan worden. De minister denkt dat men zich vanwege de hoge boete wel aan de plicht houdt.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.