Terug

Volg Hart van Nederland

Een eetstoornis raakt niet één persoon maar het hele gezin

Milieu en Gezondheid

14 juni 2024, 21:20

Een eetstoornis treft niet alleen degene die de eetstoornis heeft. Ook de mensen in de (in)directe omgeving worden erdoor getroffen. "Je wordt als gezin verscheurd", vertelt Pascalle Nijhuis. Haar dochter Gwen ontwikkelde in 2020 een eetstoornis. Dat hield het gezin 2 jaar lang in de greep.

"De eetstoornis heeft een groot impact op ons leven", vertelt moeder Pascalle. In een druk gezin met drie pubers en en drukke baan viel het Pascalle niet op dat haar dochter Gwen in 2020 een eetstoornis ontwikkelde. "Ik voelde mij daar heel schuldig over en het kwam totaal onverwacht."

Wil jij Hart van Nederland op het startscherm van je telefoon?

Ben jij fan van de website van Hart van Nederland en wil je die standaard op het startscherm van je telefoon? Dat kan! Op deze manier download je Hart van Nederland op iOS of Android en heb je altijd een icoontje op je startscherm staan, net als andere nieuwsapps.

Het gezin kwam in een rollercoaster terecht en merkte daarbij ook veel onbegrip uit de omgeving. "De meeste mensen begrijpen het niet. Ook niet in je directe omgeving. Een grote groep mensen zijn we door de eetstoornis kwijt geraakt." Ook op het werk was het voor Pascalle in het begin moeilijk om begrip te krijgen. Ze moest heel de dag bij Gwen zijn, maar dat kon niet. "Ik probeerde nog alle ballen hoog te houden maar dat lukte niet meer en toen heb ik mij ziekgemeld."

38 procent van de mensen die een gezinslid hebben met een eetstoornis vindt dat ze hulp of aandacht nodig hadden voor waar zij doorheen gaan, maar dat niet kregen, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel.

Uiteindelijk zat Pascalle 10 maanden thuis. "Ik zat echt tegen het randje van een burn-out aan. Ik kon om alles huilen. Werk, sociaal leven en sport. Alles lag stil." Niet alleen Pascalle raakte het hard. Haar zoon vluchtte en zat vaak bij vrienden. En haar jongste dochter was alleen maar bang dat haar zus zou overlijden. "Je wil al je kinderen evenveel aandacht geven maar dat kan niet. Je wordt als gezin verscheurd."

Levenslang bezorgd

Op dit moment gaat het weer goed met Gwen. Ze heeft eindexamen gedaan en doet weer leuke dingen. Ook moeder Pascalle voelt dat de rust weer terug is gekomen. "Maar als ouder blijf je levenslang bezorgd. Als iemand soms aan de eettafel zegt 'ik zit echt heel vol nu', staat het zweet op mijn rug omdat Gwen misschien zou denken dat ze te veel heeft gegeten. Dat is helemaal niet meer het geval, maar dat gevoel blijft denk ik altijd wel. Dat is denk ik ook het ouder zijn."

Podcast Eetstrijd

In de podcast EetStrijd loopt verslaggever Britt Lap vier dagen mee in het Leontienhuis. Een expertisecentrum waar mensen met een eetstoornis samen met coaches en ervaringsdeskundigen werken naar een herstel van een eetstoornis. Britt praat met deelnemers over hun moeilijke momenten, ze eet mee tijdens de lunch en spreekt ouders die vertellen wat voor impact de eetstoornis heeft op de omgeving.

Beluister hieronder de derde aflevering en abonneer je vooral om niks te missen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.