Milieu en Gezondheid
5 sep 2021, 11:59
Meer dan 20.000 demonstranten trokken zondagmiddag in een grote optocht door het centrum van Amsterdam om te betogen tegen de coronamaatregelen, stelt de gemeente. De tocht begon om 12.00 uur op de Dam om daar via de Rozengracht, Marnixstraat. Leidseplein en Utrechtsestraat rond enkele uren later ook weer te eindigen. De tocht is rustig verlopen.
"De demonstratie is zonder grote incidenten verlopen en de sfeer was gemoedelijk", zegt een woordvoerder van de gemeente.
Rond het middaguur was het op de Dam al zo druk met betogers dat de gemeente opriep om niet meer te komen. Volgens de gemeente waren er op dat moment al zo'n 10.000 betogers. Later sloten zich nog veel meer mensen bij de optocht aan, waardoor er uiteindelijk meer dan 20.000 mensen op de been waren. De organisatie verwacht dat er 50.000 mensen zijn en noemt het "de grootste demonstratie sinds de intrede van de coronamaatregelen".
(Tekst gaat verder onder tweet)
De sfeer onder de demonstranten was gemoedelijk. Er klonk muziek uit geluidsboxen en sommige groepen liepen op het ritme van een trommel. Mensen scandeerden leuzen als "liefde, vrijheid, geen dictatuur". Vaak hield men zich niet aan de coronamaatregelen. Vooral in de krappe Utrechtsestraat werd er geen afstand gehouden. Toch werd er niet gehandhaafd op de 1,5 meter-maatregel.
Volgens de organisatie van de demonstratie deden er zo'n zestig organisaties mee aan de optocht, die ook een statement maakten tegen heikele kwesties als de toeslagenaffaire, huizentekorten en de gaswinning in Groningen. "Ik sta hier voor gewoon alles bij elkaar", vertelt een demonstrant. "Niet alleen anti-corona, maar ze proberen ons gewoon onze vrijheid af te pakken."
In de stoet waren gele paraplu's te zien en vlaggen van Gezond Verstand, Hart voor Vrijheid, Forum voor Democratie, Wakker Den Helder en andere steden van de ‘Wakker’ beweging. Ook was er een kleine kinderoptocht met een spandoek waarop stond 'Kinderen voor vrijheid'.
Ricardo van de Sande, werkzaam in de cultuursector, legt uit dat hij meeloopt "vanwege de buitenproportionele maatregelen" die onder meer de cultuur en evenementensector raken. "Alle creativiteit is verdwenen uit de samenleving", stelt de betoger.
Petra, die liever niet haar achternaam wil noemen, is docent in het middelbaar onderwijs en ziet corona als een "rookgordijn, waarachter het kabinet de macht naar zich toetrekt". Ze vindt dat niet te begrijpen en vindt het haar verantwoordelijkheid om dit te stoppen. "Ze gaan door totdat wij een grens stellen."
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.