Terug

Volg Hart van Nederland

Drukke wegen geven gezondheidsrisico's voor kinderen, Emran (7) schreeuwt het soms uit van de pijn

Milieu en Gezondheid

8 mei 2023, 19:58

De zevenjarige Emran heeft astma en veel last van de drukke weg voor zijn deur. Soms is het zo erg dat hij naar het ziekenhuis moet. Veel scholen en kinderopvanggebouwen staan te dicht bij een drukke weg, blijkt uit onderzoek van EenVandaag en onderzoeksbureau Investico.

273 scholen en meer dan 600 locaties voor kinderopvang staan zo dicht op een drukke weg dat er volgens de GGD 'aanzienlijk risico is op gezondheidsschade' bij kinderen. Ze staan dichter dan 150 meter bij een snelweg en dichter dan 50 meter bij een ander soort drukke weg.

"Dat is een groot probleem", zegt kinderlongarts Ismé de Kleer. "Hoe dichter je bij zo'n drukke weg verblijft, en hoe langer, hoe groter de gezondheidsrisico's." En dat geldt vooral voor kinderen.

De zevenjarige Emran heeft astma en woont aan een drukke weg, hij heeft daar erg veel last van. "Soms kan ik niet meer lopen en dan moet mamma me optillen", vertelt hij.

Emran is soms zo benauwd dat hij naar het ziekenhuis moet:

Scholen en kinderopvangen vaak te dicht bij drukke wegen
1:26
Scholen en kinderopvangen vaak te dicht bij drukke wegen

"Kinderen zijn extra kwetsbaar", legt kinderlongarts De Kleer uit. "Die ademen sneller, zijn vaak actiever en dus krijgen meer luchtvervuiling binnen. Terwijl ze zich nog ontwikkelen." Volgens het Longfonds heeft bij 1 op de 5 kinderen het ontstaan van astma te maken met luchtvervuiling.

Snelheidslimiet naar beneden

De Kleer vindt dat gemeente iets moeten doen: "Ze hebben de afgelopen jaren in hun ruimtelijke planning te weinig rekening gehouden met gezondheid. Dat moet echt veranderen. Misschien dat scholen kunnen gaan praten met hun gemeente over wat er mogelijk is. Verhuizen kan niet altijd, maar misschien kan het verkeer omgeleid of de snelheidslimiet naar beneden."

Het Longfonds start maandag de collecteweek 'Voorkom astma bij kinderen' en Emran heeft zijn eigen donatiepagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.