Milieu en Gezondheid
7 mrt 2021, 11:37
Het is bijna een jaar geleden dat demissionair premier Mark Rutte tijdens de eerste coronapersconferentie het land opriep op te stoppen met het schudden van handen. De 1,5 meter-maatregel werd ingevoerd en knuffels en drie zoenen werden verleden tijd. Ingrijpende maatregelen, maar inmiddels willen veel mensen niet meer terug.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.
"Iedereen stond op scherp", vertelt Martine Bouwman, gedragswetenschapper aan de Erasmus Universiteit, over de tijd na de eerste coronapersconferentie. "Maar de maatregelen die toen ingevoerd zijn, werden - tot mijn verbazing - snel opgepakt."
Voor veel mensen zijn deze basismaatregelen na een jaar zo normaal geworden, dat ze deze ook na de coronacrisis erin willen houden. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder bijna 3000 mensen. Zo gaat ruim een derde van de Nederlanders ook ná corona geen drie zoenen meer geven als begroeting. "Ik heb die drie zoenen altijd al belachelijk gevonden!", vertelt een van de ondervraagden hierover.
Ook het gebruik van desinfectiemiddel is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. 27 procent van de Nederlanders geeft aan dit in de toekomst te blijven gebruiken, ook als het coronavirus niet meer rondwaart. Voor ruim een op de vijf mensen is het ook afgelopen met het schudden van handen. Een iets kleinere groep van 17 procent voelt zich prettig bij de 1,5 meter afstand.
Bouwman verwacht dat we naast sommige basismaatregelen ook andere dingen blijven doen die geleerd zijn in de coronacrisis. "We zijn meer gaan investeren in een gezondere levensstijl. Nooit zijn er zo veel mensen gaan wandelen als nu. Ik heb goede hoop dat veel mensen dat ook in de nieuwe realiteit volhouden", zo zegt ze. "Het zijn nieuwe keuzes waar we voor staan. Het is een enorme kans om een sprong voorwaarts te maken."
Hoewel veel mensen hygiënischer zijn geworden en gezondheidslessen hebben getrokken uit de coronacrisis, is niet iedereen van plan dit door te trekken. Zo geeft 45 procent van de ondervraagden aan zich weer te gaan gedragen zoals voor ingang van de maatregelen, inclusief handen schudden en kussen geven.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van NoTies/opiniepeiler Maurice de Hond.
Beeld ter illustratie, archieffoto uit augustus 2019
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.