Milieu en Gezondheid
27 mei 2022, 22:26
Het UMC+ in Maastricht en het Universitaire Ziekenhuis in Genève hebben een primeur: artsen hebben bij Alonda Toor uit Ede een vestibulair implantaat geïmplanteerd. Zij is hiermee de eerste persoon in Europa met dit kunstmatig evenwichtsorgaan dat werkt zoals het bedoeld is. Ze kan er namelijk ook mee lopen.
Sinds 2007 zijn het UMC+ en het Universitaire Ziekenhuis in Genève bezig met een kunstmatig evenwichtsorgaan. Het is bedoeld voor mensen waarbij het eigen evenwichtsorgaan niet meer werkt. Dit implantaat zorgt ervoor dat je ogen en beeld stabieler worden en je meer balans krijgt tijdens het lopen. Het implantaat moet de kwaliteit van leven verbeteren.
Alonda van Toor heeft de erfelijke aandoening DFNA9, waarbij je gehoor en evenwicht afneemt en uiteindelijk verdwijnt. "Aan mijn rechteroor ben ik doof en aan de linkerkant slechthorend. Sinds 2010 ging mijn gehoor achteruit. Een paar jaar later kreeg ik ook last van mijn evenwicht. Mijn evenwichtsorgaan functioneert nog maar voor 10 à 30 procent."
Deze aandoening heeft haar leven ingrijpend veranderd. "Ik moest een nieuwe baan zoeken en sommige dingen moet ik vermijden, zoals bijvoorbeeld 's avonds lopen. In het donker en bij schemer lijkt het alsof ik dronken ben." Vooral borden lezen en gezichten herkennen is lastig. Ook heeft ze ruimte nodig om te wandelen en kan ze mensen niet zomaar passeren.
Sinds vorig jaar is Alonda betrokken bij het onderzoek. In oktober werd bij haar een vestibulair implantaat ingebracht. "Ik besloot om mee te doen aan het onderzoek, omdat ik hoopte hiermee mijn evenwicht te redden. Hoe ouder ik word, hoe meer last ik krijg. Ik hoop hiermee op een betere toekomst."
Het implantaat wordt bij Alonda alleen nog aangezet tijdens tests in het ziekenhuis en nog niet tijdens haar dagelijks leven. Ze merkt al wel subtiele veranderingen: "Het zijn nog korte tests, maar ik heb al wel gemerkt dat ik iets beter op een been kan staan en borden tijdens het lopen beter kan lezen."
"Ik hoop dat het implantaat mensen met evenwichtsproblemen, waaronder ik, kan helpen. Hopelijk kunnen wij hierdoor meer en zal ons kwaliteit van leven niet afnemen, maar misschien juist verbeteren", zegt Alonda hoopvol.
De documentaire over deze ontwikkeling, Nieuw Evenwicht, ging op 27 mei om 17.00 uur in première en is hier te zien.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.