Milieu en Gezondheid
28 okt 2021, 11:42
Het is dit weekend weer zo ver: in de nacht van zaterdag op zondag om klokslag 03:00 uur gaat de wintertijd weer in. Dat betekent dat de klok een uur achteruit gaat. De wintertijd duurt vijf maanden, tot de laatste zondag van maart. Op die zondag, 27 maart, gaat de klok een uur vooruit en is het weer zomertijd. Maar waarom dat geschuif met tijden?
Er is al jaren discussie over het twee keer per jaar wisselen van de tijd, omdat het ritme van veel mensen én dieren daardoor danig op de kop gezet wordt. De Europese Commissie stelde in 2018 voor de winter- en zomertijd in 2021 voor eens en altijd af te schaffen, maar dat gaat voorlopig niet door.
De kwestie zorgde namelijk voor een hoop discussie binnen de EU en overeenstemming over welke tijd 'we' dan zouden aanhouden, is er nooit gekomen. Eerst werd geopperd de zomertijd af te schaffen, maar daarover waren de meningen te sterk verdeeld.
Toen werd voorgesteld om ieder EU-land zelf te laten beslissen welke tijd ze het liefst hebben, maar dat was te lastig omdat dát zowel handel- als reistechnisch de nodige - negatieve - gevolgen zou hebben. Nog altijd hangt het wel of niet afschaffen van de winter- of zomertijd in het luchtledige.
Marlou Fanchamps van de Hersenstichting pleit voor het permanent instellen van de wintertijd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het vastzetten van de wintertijd zorgt voor gezonde hersenen, een gezond hart, gezonde bloedvaten én een goed afweersysteem. "Permanente wintertijd past het best bij ons dag-nachtritme en zorgt voor de minste verstoring in de slaap. In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig."
Die biologische klok is essentieel voor een goede slaapkwaliteit, goede slaapduur en het gevoel van fitheid, legt Fanchamps uit. "Als we een continue wintertijd aanhouden vertraagt de biologische klok minder en hebben Nederlanders een beter slaapritme ten opzichte van hun werk- en schooltijden."
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.