Terug

Volg Hart van Nederland

Chinese studenten in Wageningen opgeschrikt door doodsverwensingen

Milieu en Gezondheid

9 feb 2020, 15:06

Een stel Chinese studenten deed afgelopen zaterdagavond een vrij onsmakelijke ontdekking. In de liften van hun studentenflat lag plas en poep en er bleken doodsverwensingen op de muren te zijn gekalkt. Een Chinese vlag die aan de deur van één van de Chinese studenten hing, werd door midden gescheurd. Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken? In de studentenflat aan de Bornsesteeg wonen veel Chinese studenten. Student Hao Chunxiang meldt op Facebook dat op de muur van de flat de Engelse teksten ‘DIE CHINESE’ en ‘CHINESE CORONA’ zijn geschreven. Sinds de uitbraak van het coronavirus in het Chinese Wuhan, worden Chinezen gepest en gediscrimineerd. De online petitie 'We zijn geen virus' is inmiddels al bijna 20.000 keer ondertekend.

‘Coronasteeg’

“Iemand noemde de Bornsesteeg de ‘Coronasteeg’. Dit is niet alleen discriminatie of xenofobie. Degene die deze vreselijke dingen hebben gedaan leven om ons heen en proberen om het normale leven van iedere huurder aan de Bornsesteeg te vernietigen”, zegt Hao Chunxiang. Ethan Han, een andere Chinese student die in de studentenflat woont, zegt dat hij teleurgesteld is door wat er is gebeurd. "Ik ben in Nederland komen studeren omdat het bekend staat als een open land. Zo zag ik het ook, maar als iemand zoiets smerigs doet raak ik erg gefrustreerd." Andere Chinese studenten – die anoniem willen blijven – geven zelfs aan dat ze zich niet meer veilig voelen in Nederland. "Het is een epidemie waartegen we met zijn allen moeten vechten. Het is oneerlijk dat wij als virus worden gezien." [caption id="attachment_1193296" align="alignnone" width="300"] Een Chinese vlag op de deur van een studentenwoning is kapot gescheurd.[/caption] Naast poep en plas in de lift en de bekladdingen op de muren, klopten er volgens Hao Chunxiang een aantal jongeren op de ramen en deuren om de studenten ‘te shockeren’. Hij weet niet of dat verband heeft met het vandalisme. Wie er precies verantwoordelijk is voor het vandalisme, is nog niet duidelijk.

‘Afschuwelijk discriminerend’

Studenten uit de flat hebben het vandalisme gemeld bij studentenhuisvesting Idealis en de universiteit van Wageningen (WUR). Simon Vink, woordvoerder van de WUR, noemt de situatie ‘afschuwelijk discriminerend’. “Dit past niet. Er is een epidemie aan de gang in China, en de mensen hier hebben daar niets mee te maken. Het zou ook niet passen als mensen wel besmet zijn”, aldus Vink. Het verbaast Vink dat dit is gebeurd. “We hebben in Wageningen heel veel internationale studenten en de tolerantie is heel hoog. We merken op de universiteit niks van discriminatie of racisme”, zegt hij. “Mensen zijn wel wat gespannen over het coronavirus en stellen er veel vragen over, maar deze actie is niet passend.” Ook burgemeester Geert van Rumund van Wageningen reageert vol afschuw op het vandalisme. Op Twitter zegt hij dit gedrag 'nergens past': https://twitter.com/GeertvanRumund/status/1226501725126905857 De politie heeft nog geen aangifte ontvangen. Als dat niet gebeurt, kunnen ze ook geen onderzoek naar het incident starten. "Wij gaan graag met de zaak aan de slag, want discriminatie op basis van afkomst en racisme wordt niet getolereerd", plaatst politie van Wageningen op Facebook.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.