Terug

Volg Hart van Nederland

Nog even sigaretten halen: Albert Heijn stopt na jaarwisseling met verkoop tabak

Milieu en Gezondheid

28 dec 2023, 16:54

Snel nog even naar de supermarkt voor sigaretten behoort vanaf 1 juli 2024 tot het verleden. Nog iets meer dan zes maanden dus, tot rokers ergens anders aan hun sigaretten of shag moeten komen. Albert Heijn is niet van plan om te wachten tot de zomer en doet het tabak al vanaf het nieuwe jaar in de ban.

Het persbericht op de website van Albert Heijn deelt de motivatie van het bedrijf in duidelijke taal waarom op 31 december 2023 de laatste dag is dat er sigaretten verkocht worden :

"Albert Heijn is voorstander van de beweging naar een rookvrije generatie. Om een blijvende gedragsverandering en een rookvrije generatie te realiseren is het van belang dat alle verkopende partijen en andere betrokken spelers, groot en klein, hier samen in optrekken."

Beperkte beschikbaarheid

Op 1 januari gaan ook vergelijkbare artikelen zoals vapes in de ban, met hierachter de gedachte dat de beperkte beschikbaarheid het gebruik van tabaksproducten ontmoedigt. Vapes worden veel door tieners en jongeren gebruikt. Vaak vanwege de fruitige smaakjes die worden toegevoegd.

De winkelketen is eerder (1 juli 2023) al gestopt met de online verkoop van tabaksproducten.

Franchisenemers

Naast de winkels die onder het bedrijf zelf vallen zijn er ook franchisenemers die eigenaar zijn van een eigen Albert Heijn-filiaal. Deze mensen, zo zegt de keten, zijn vrij om te kiezen wanneer zij ermee stoppen. Een aantal kiest ervoor dit op 1 januari te doen, voor anderen wordt dit 1 juli of ergens tussen die einddatum.

Tankstations

Benzinestations hebben tot 2030 de tijd om afscheid te nemen van de tabaksverkoop. Een aantal BP-tankstations hebben een inpandige AH to go-winkel, die om deze reden tot 2030 nog sigaretten mogen verkopen. Aangezien Albert Heijn niks aan deze zaken verdient is dit iets waar zij weinig mee te maken krijgen.

Het besluit om te stoppen met de tabaksverkoop komt voort uit het Nationaal Preventieakkoord van de Rijksoverheid, waar zij naar een rookvrije generatie toewerken in het jaar 2040. Niet alleen het aantal mensen dat rookt willen ze verminderen maar ook de consumptie van alcohol en vlees wordt ontmoedigd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.