Milieu en Gezondheid
1 mei 2021, 11:16
Voor de tweede Fieldlab-proefvakantie vertrekt een groep Nederlandse vakantiegangers zaterdag om 13.00 uur van Schiphol naar Gran Canaria. Onder hen influencer Demira van der Zeeuw, beter bekend als Dee.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.
Voor de vakantie kregen reisorganisaties Corendon en TUI in totaal 68.000 aanmeldingen binnen voor 180 beschikbare plaatsen. Beide reisorganisaties selecteerden negentig kandidaten die aan de eisen van Fieldlab voldoen. Zo was het van belang dat deelnemers lijken op het profiel van mensen die normaal gesproken in de meivakantie naar de Canarische Eilanden vliegen.
"Het is heel bizar dat ik één van die 180 'uitverkorenen' ben die het vliegtuig weer in mag", aldus Demira. "Ik denk dat de sfeer leuk gaat zijn. 180 mensen die voor het eerst weer op vakantie gaan sinds zo'n lange tijd, dat wordt hartstikke gezellig. Niks houdt ons meer tegen!"
Met zijn allen voor het eerst weer op vakantie schept automatisch een band, denkt Demira. "Misschien gaat het daardoor een beetje voelen als Expeditie Robinson?" Aan de andere kant beaamt ze dat 180 mensen een grote groep is. "Wellicht zitten er er gezellige mensen bij met wie je een drankje doet. Maar ja, dat gebeurt ook op een 'gewone' vakantie."
De 180 proefvakantievierders verblijven tot en met 8 mei in een viersterrenhotel op Gran Canaria. Anders dan bij de eerste Fieldlab-proefvakantie naar Rhodos mogen deelnemers nu wél van het resort af. "Daardoor denk ik eigenlijk dat de vakantie er net zo uit gaat zien als zoals je normaal ook op vakantie gaat. Maar dan met de maatregelen die we allemaal gewend zijn."
Om mee te mogen, moeten vakantiegangers een recente negatieve PCR-test kunnen laten zien. Demira noemt het stap één van op vakantie gaan. "Normaal pak je alleen je koffer in, nu moet je ook nog een staafje in je neus."
Tijdens de Fieldlab-proefvakanties kijken onafhankelijke onderzoekers hoe Nederlandse vakantiegangers zich op reis gedragen. Houden de reizigers zich aan de plaatselijke regels? Wassen ze hun handen, dragen ze mondkapjes, houden ze afstand?
De Staat financiert dit onderzoek, dat 46.000 euro moet kosten. Met de kennis moet het mogelijk worden om binnenkort weer veilig op vakantie te gaan. De kosten van de vakantie, bijna achthonderd euro, betalen de reizigers zelf.
Deelnemers vullen tijdens hun vakantie vragenlijsten in over hun gezondheid en reiservaring. Binnen 24 uur voor de terugreis wordt wederom een PCR-test afgenomen, waarna alleen de mensen met een negatieve testuitslag terug naar huis kunnen vliegen. Na thuiskomst wacht de vakantiegangers een quarantaine, waarop overigens niet wordt gecontroleerd.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.