Terug

Volg Hart van Nederland

De Jonge gaat mee met Kamer: coronapas niet nodig op het terras

Milieu en Gezondheid

17 sep 2021, 17:56

De coronapas zal na zaterdag 25 september niet nodig zijn om plaats te kunnen nemen op het terras. Dat zegt Demissionair minister Hugo de Jonge bij de uitloop van de ministerraad. Met deze beslissing gaat de minister mee met de Tweede Kamer, die De Jonge had gevraagd om het testbewijs niet te verplichten voor zitplaatsen op het terras.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

"We gaan zeker invulling geven aan de wens van de Kamer om het toegangsbewijs niet te verplichten voor terrassen. Wat je tijdens en coronadebat zag dat er steun vanuit de Kamer is voor de maatregelen die we hebben gepresenteerd, dat is mooi", zegt de minister.

Praktische voordelen

Tegelijkertijd ziet hij ook dat het loslaten van alle coronamaatregelen buiten niet veel kwaad kan. De Kamer drong daar op aan tijdens het coronadebat "Het is in de buitenlucht en mensen staan niet zo dicht op elkaar als ze binnen in een café zouden staan. Daarnaast heeft het ook praktische voordelen voor horecaondernemers", vertelt De Jonge verder.

Naast de voordelen voor ondernemers haalt dit ook weer de druk weg bij de handhaving. Het moet volgens de minister wel nog goed in de regeling zetten, "dat gaan we dus ook doen."

Dit zijn vanaf 25 september de regels

Als je ouder bent dan 13 jaar moet je een coronatoegangsbewijs kunnen overleggen, als je ouder bent dan 14 jaar moet je ook een identiteitsbewijs kunnen laten zien.

Op de volgende plekken moet je een coronapas kunnen laten zien:

- In restaurants en in (eet)cafés

- Op festivals en andere evenementen

- In bioscopen, musea, theaters en soortgelijke plaatsen

- Bij sportwedstrijden, bijvoorbeeld in het betaald voetbal

Het toegangsbewijs is te vinden op de coronacheck-app of de papieren versie in te downloaden en te printen. Hiervoor moet je wel twee prikken hebben gehad, een coronaherstelbewijs hebben of een negatieve uitslag van een coronatest die maximaal 24 uur oud mag zijn.

Druk bij priklocaties

Na de laatste persconferentie van afgelopen dinsdag werd het weer een stuk drukker bij de priklocaties. Dit omdat het kabinet de coronapas verplicht gaat stellen voor een bezoekje aan horeca en cultuur.

In de afgelopen dagen hebben gemiddeld ruim 14.000 mensen per dag een afspraak gemaakt voor een eerste vaccinatie. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorige week, toen er dagelijks gemiddeld 8360 eerste afspraken werden genoteerd. Bij 46 procent van die afspraken deze week gaat het om iemand tussen de 18 en 35. Vorige week was dit 38 procent. Bij de 12- tot en met 17-jarigen daalt het percentage juist. Vorige week vormden deze minderjarigen 36 procent van alle afspraken, de afgelopen dagen 27 procent. Het percentage 36-plussers bleef vrijwel gelijk.

Zonder afspraak

Op meerdere vaccinatielocaties kunnen mensen zonder afspraak terecht voor een inenting. Deze week hebben gemiddeld bijna 5500 mensen per dag zo een vaccinatie gekregen, tegen iets meer dan 3500 per dag vorige week. Dat is een stijging van ruim 56 procent.

Bij de 'vrije inloop' is 42 procent tussen de 18 en 35, tegen 36 procent vorige week. Verder is 30 procent minderjarig, tegen 36 procent vorige week. En ook hier blijft het percentage 36-plussers gelijk.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.