Terug

Volg Hart van Nederland

Houdbaarheidsdatum bij voedsel negeren om geld te besparen: 'Dom als je het niet doet'

Milieu en Gezondheid

8 sep 2022, 18:39

Veel geld kwijt aan boodschappen? Bij de Datumvoordeelshop in Almelo kun je producten kopen die (bijna) over hun houdbaarheidsdatum heen zijn, maar dan een stuk goedkoper dan in de supermarkt. "Iets wat dichtzit kun je nog heel lang opeten. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet!"

"Ik heb tientallen winkels in Nederland en daar blijft wel eens wat over", vertelt Bert Hesselink tegen Hart van Nederland. "Ik wilde dat naar de voedselbank brengen, maar ze zeiden dat ze wettelijk geen producten mogen aannemen die over de datum zijn. Flauwekul."

Kwark

Maar mag je wel producten verkopen die voorbij hun houdbaarheidsdatum zijn? lang verhaal kort: Ja. "Producten waarop staat 'te gebruiken tot', mag je niet verkopen na die datum", legt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit. "Maar producten waarop staat 'ten minste houdbaar tot', mag je gewoon verkopen. Maar dan ligt de verantwoordelijkheid bij de verkoper." En dat is wat Bert doet in zijn voordeelshop.

Zijn klanten maken zich er in ieder geval geen zorgen over. "Ik kom hier heel vaak", zegt een vrouw. "Die datum zegt mij helemaal niets. Ik was een keer kwark vergeten achterin de koelkast, ik zal je niet zeggen hoeveel maanden het precies over datum was, maar er was niets mis mee! Ik heb het gewoon opgegeten." Ze verbaast zich dat anderen er zo op letten. "Je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. Iets wat dichtzit, kun je echt wel opeten."

"De NVWA is hier ook regelmatig om het te controleren omdat ze een melding hebben gehad", zegt Bert. "Maar alles wat we doen is legaal." Een man haalt zijn schouders op als we ernaar vragen. "Ik koop een treetje cola, dat heeft weinig met een datum van doen." Maar ook producten als eieren zijn in zwang. "Die zijn hier 1,99 euro", zegt een vrouw. "Dat krijg je in de supermarkt niet. Je bent dom als je het niet doet."

Veel goedkoper en veel drukker

En het voordeel kan flink oplopen. "Ik ben een ondernemer, daar ben ik eerlijk in", geeft Bert toe. "Ik wil er wel aan verdienen. Maar ik vond het gewoon zonde." Hij pakt een pak koffiecupjes erbij om het verschil te illustreren. "Zo'n pakje van tien koffiecupjes kost in de supermarkt al snel tien euro, hier kosten drie pakken een euro. Inmiddels is het een paar maanden over datum, dus heb ik het nog meer afgeprijsd. Dat scheelt je bijna honderd euro."

Hij is ondertussen ook aan het kijken naar een ander pand. "Maar de voorwaarde is wel dat de huur laag moet zijn, want we moeten er wel wat aan overhouden. De locatie maakt verder niet uit, want mensen komen er toch wel naartoe."

Monique Engelkens werkt vanaf het begin in de winkel en ziet duidelijk het effect van inflatie op hun winkel. "Afgelopen maanden wordt het steeds drukker, veel meer mensen", zegt ze. "Het zijn mensen die het nodig hebben, daar zijn we wel een redmiddel voor. We hebben hier vijf broden voor een euro." Maar ze ziet niet alleen mensen met een laag inkomen. "Het zijn mensen met een uitkering, maar ook mensen die een mooie baan hebben maar het leuk vinden om te snuffelen en goedkope producten mee te nemen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.