Milieu en Gezondheid
12 okt 2021, 13:33
De Duitse farmaceut CureVac stopt met het ontwikkelen van een vaccin tegen Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het bedrijf wil zich richten op andere middelen die dezelfde mRNA-technologie gebruiken.
De Europese Unie had 450 miljoen doses van het CureVac-vaccin besteld, met de voorwaarde dat het middel zou worden goedgekeurd. Daarvan zouden 10,7 miljoen doses voor ons land zijn. De Europese toezichthouder EMA keek al sinds februari mee met de proeven met het middel, zodat het proces van eventuele goedkeuring versneld kon worden.
Het CureVac-middel, CVnCoV genaamd, werkt op dezelfde manier als de inentingen van Pfizer/BioNTech en Moderna. Dit soort vaccins gebruiken een genetische code, het zogeheten messenger-RNA of mRNA, van de uitsteeksels waarmee het coronavirus lichaamscellen binnendringt. Die genetische code zit in kleine vetbolletjes in het vaccin.
Sommige cellen in het lichaam lezen de instructies in de genetische code en gaan het eiwit van de uitsteeksels produceren. Vervolgens moet het immuunsysteem antilichamen aanmaken en T-cellen activeren om dat eiwit aan te vallen. Als de gevaccineerde persoon later weer het virus oploopt, herkent het afweersysteem het eiwit en start de verdediging.
Uit proeven blijkt nu echter dat het middel van CureVac bleek veel minder bescherming te bieden tegen het coronavirus. Het was voor minder dan 50 procent effectief in het voorkomen van ziekte, veel minder in vergelijking met soortgelijke inentingen. Zo ligt de bescherming tegen ziekte bij Pfizer/BioNTech en Moderna rond de 90 procent.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.