Milieu en Gezondheid
31 jan 2021, 08:13
Terwijl Nederland middenin een lockdown met avondklok zit, is het al avonden op rij onrustig in verschillende plaatsen. De roep om keihard optreden tegen de relschoppers wordt dan ook steeds luider. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 3.714, dat zijn er 490 minder dan op zaterdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 2.219, dat zijn er 21 minder dan op zaterdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 646, dat zijn er 6 meer dan op zaterdag
Aantal sterfgevallen dat gemeld is op zondag: 40, er zijn tot nu toe 14.000 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er 346.790 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
De Rijkrecherche gaat onderzoek doen naar het lek van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) dit weekeinde. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. De experts die het kabinet adviseren over de coronacrisis vergaderden vrijdag. Op zaterdag verscheen hun advies al in de media, terwijl het kabinet er pas zondag over sprak. Op basis van het advies besloot het kabinet zondag dat basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open kunnen. Een meerderheid van het OMT denkt dat dat veilig kan, ofschoon een aantal experts de risico's nog te groot vinden.
Als de besmettingscijfers de komende anderhalve week niet weer gaan stijgen, zal de avondklok zoals gepland op 10 februari aflopen. Dat melden ingewijden, na berichtgeving van de NOS.
De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, roept scholen op nog even te wachten met het organiseren van de heropening op 8 februari tot er meer duidelijk is over de extra maatregelen om dit veilig te kunnen laten verlopen. "De PO-Raad is blij dat kinderen binnenkort weer naar school kunnen, maar er zijn ook nog veel vragen over hoe een heropening veilig, verantwoord en uitvoerbaar kan", aldus de organisatie. Rinda den Besten, voorzitter van de Raad, benadrukte bij demissionair minister van Onderwijs Arie Slob dat scholen alleen open kunnen als hierover duidelijkheid is.
AstraZeneca levert de Europese Unie in februari en april niet 31 miljoen, maar 40 miljoen doses van zijn coronavaccin. De leveringen beginnen bovendien een week eerder dan gepland, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De EU en de vaccinfabrikant raakten verwikkeld in een hoogopgelopen ruzie over de leveringen sinds AstraZeneca aankondigde voorlopig veel minder te kunnen leveren dan afgesproken. De productie in een Belgische fabriek zou haperen. Nederland rekende in het eerste kwartaal op miljoenen doses van het Brits-Zweedse bedrijf, maar moet nu waarschijnlijk genoegen nemen met ongeveer 1,5 miljoen.
Een petitie om het basisonderwijs pas te heropenen nadat het onderwijspersoneel is gevaccineerd is zondag al bijna 5900 keer ondertekend. "Vanwege het grote maatschappelijke belang kan het primair onderwijs pas weer veilig en duurzaam heropenen ná vaccinatie van onderwijspersoneel. Redenen zijn het ontbreken van basale cijfers en het bovengemiddelde risico op besmetting, na heropening, zonder vaccinatie", stellen de onderwijzers. Ook stellen ze dat het idee dat jonge kinderen het virus niet zouden kunnen doorgeven onjuist is. "Door niet gevaccineerd fysiek lesgeven kunnen besmettingen onder personeel oplopen", aldus de leraren. Op sociale media uiten leraren hun zorgen over de plannen om basisscholen op 8 februari te heropenen. Ook onderwijsbond CNV trok hierover aan de bel.
Basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 8 februari weer open. Dat hebben onderwijsminister Arie Slob en minister Wouter Koolmees (Kinderopvang) gezegd na corona-overleg op het Catshuis. Wel zal er in het onderwijs gewerkt worden met sneltesten, meldt Slob.
Het heropen van basisscholen leidt tot chaos, zonder een concrete veiligheidsaanpak voor personeel, stelt CNV Onderwijs. De vakbond dringt aan op harde en concrete toezeggingen over verscherpte veiligheidsmaatregelen zoals testen, beschermingsmiddelen en vaccinaties, vóórdat het primair onderwijs weer heropend wordt.
"Zo niet dan voorzien we een chaos door lokale uitbraken waar niemand bij gebaat is", reageert CNV op een uitgelekt advies van het Outbreak Management Team (OMT). De regering wil de basisscholen in de week van 8 februari weer openen. Op het Catshuis overlegt een deel van het kabinet zondag onder andere hierover.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de laatste 24 uur gedaald. In totaal zijn nu 2219 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 21 minder dan zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 646 op de intensive care, 6 meer ten opzichte van zaterdag. Op verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 27 af tot 1573. Er liggen al een aantal dagen geen Nederlandse coronapatiënten meer op de intensive care in Duitse ziekenhuizen.
"Het gemiddeld aantal opnames is in de afgelopen week vrij stabiel geweest. We verwachten dat deze trend doorzet, met een lichte daling voor de bezetting op de ic en in de kliniek. Het beeld blijft onzeker, omdat de Britse Covid-variant veel besmettelijker is dan de huidige variant. Hierdoor kan het aantal besmettingen en de instroom op de ic en in de kliniek snel toenemen, waarschuwt het LCPS in een toelichting.
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft afnemen. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 3714 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 1 oktober vorig jaar. Amsterdam telde de meeste positieve tests van het afgelopen etmaal.
In de afgelopen zeven dagen zijn 29.887 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op 4270 positieve tests per etmaal. Dat gemiddelde daalt al een tijd.
Het aantal sterfgevallen steeg met 40, tegen 88 zaterdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in die 24 uur zijn gestorven.
Burgemeester van Apeldoorn Ton Heerts heeft voor de hele stad Apeldoorn een noodbevel en zogenoemd aanwijzingsbesluit afgekondigd. Dat betekent dat de politie bij alle toegangswegen naar Apeldoorn en in de stad preventief kan fouilleren, meldt de gemeente.
Ook kunnen mensen die geen geldige reden hebben om in de stad te zijn worden tegengehouden of weggestuurd.
De politie in Rotterdam is druk bezig met het onderzoek naar de relschoppers die eerder deze week hebben huisgehouden in de Maasstad.
In het programma WNL op Zondag zei de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke "alles op alles" te zetten om de "echte relschoppers eruit te pikken die we nog niet hebben aangehouden".
Vanuit de bevolking zijn er inmiddels 6000 filmpjes aangereikt en de politie zegt al vele tientallen gezichten heel goed in beeld te hebben. Westerbeke: "Ik beloof nu alvast, als ze zichzelf niet melden dan worden de beelden getoond op de nationale televisie."
Volgens de politiechef kwam 60 procent van de mensen die in Rotterdam-Zuid zijn aangehouden uit de directe omgeving, waren de meesten tussen de 18 en 24 jaar en soms nog jonger.
De politie heeft zaterdagavond een coronafeest beëindigd in Apeldoorn. Het feest was in een loods. Bijna 40 mensen kregen een bekeuring.
Agenten gingen af op een melding dat er in de loods een feest aan de gang was. De sfeer sloeg om en mensen gedroegen zich agressief tegen de politie. De aanwezige gasten waren tussen de 15 en 78 jaar oud.
Ook in Wormerveer werd een feest beëindigd. In een oud schoolgebouw waren zeventien mensen aan het feesten in de gymzaal. Allemaal kregen ze een bekeuring.
Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema heeft het Museumplein en de nabije omgeving opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De maatregel gaat zondag om 11.00 uur in.
Aanleiding voor het besluit zijn de "gewelddadigheden de afgelopen weken en de reële mogelijkheid dat vandaag opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen en bereid zijn geweld te plegen", meldt de gemeente.
Demonstranten gaan naar verwachting zondag onder het mom van 'samen koffiedrinken' protesteren in Apeldoorn tegen de coronamaatregelen.
Het koffiedrinken is in de plaats gekomen van een eerder aangekondigde demonstratie van de actiegroep 'Nederland in verzet, weg met dit kabinet'. Mensen die willen protesteren mogen dit zondag doen op het Apeldoornse Zwitsalterrein. Burgemeester Ton Heerts wil dat niet verbieden, omdat demonstreren een grondrecht is. Maar voor alle zekerheid heeft hij wel een noodverordening ingesteld. Daarmee heeft de politie meer bevoegdheden om mensen aan te houden en te fouilleren.
Volgens lokale media treffen ondernemers voorbereidingen op de komst van de demonstranten. Zo worden winkels gebarricadeerd en worden losse spullen van straat gehaald.
Afgelopen zondag werd er koffie gedronken in Eindhoven en Amsterdam. In beide plaatsen liep dit uit op rellen en ingrijpen van de Mobiele Eenheid. Het is volgens Apeldoorn nog niet te zeggen of en hoeveel mensen er zondag naar de Gelderse gemeente komen en wat ze van plan zijn.
De noodverordening geldt voor het Zwitsalterrein, de Apeldoornse binnenstad en het gebied rond het NS-station.
Op het Catshuis overlegt een deel van het kabinet zondag weer over de aanpak van de coronacrisis. Bovenaan de agenda staat het primair onderwijs. De regering wil de basisscholen in de week van 8 februari weer openen.
De experts van het Outbreak Management Team (OMT) vergaderden vrijdag over de coronacrisis. Volgens ingewijden concluderen zij dat de basisscholen en de kinderopvang weer open kunnen. RIVM-topman Jaap van Dissel zal de bewindslieden bijpraten over het nieuwste advies van het OMT.
Naast heropening van het basisonderwijs staat het schrappen van de avondklok hoog op het wensenlijstje van het kabinet. Deze maatregel werd vorige week ingevoerd en doorgaans duurt het minstens twee weken voordat het effect van een maatregel al dan niet te zien is.
De avondklok loopt 10 februari automatisch af. Over een eventuele verlenging zal dus komende week een knoop moeten worden doorgehakt.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.