Milieu en Gezondheid
30 aug 2021, 07:57
De daling van de coronacijfers is gestokt: zowel het aantal besmettingen als ziekenhuisopnames neemt nauwelijks meer af. Het kabinet heeft de maatregelen ondertussen tot 20 september verlengd. Komen daarna de langgewenste versoepelingen? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 2.213, dat is lager dan het weekgemiddelde (2.532)
Op zaterdag 28 augustus testte 12,3 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 689, dat zijn er 47 meer dan op zondag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 220, dat zijn er 4 minder dan op zondag
Op maandag zijn 2 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.998 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 22.773.830 coronavaccins toegediend in Nederland
De introductieweken voor studenten hebben tot dusver niet geleid tot veel coronabesmettingen, stelt het Landelijk overleg en Contact Introductieweken (LOCI) op basis van cijfers van verschillende introductieweken.
Tijdens en na de KEI-week in Groningen, die tot en met 20 augustus duurde, zijn onder de 5500 deelnemers 3 besmettingen gemeld. Er werden duizenden tests afgenomen, maar hoeveel precies is volgens het LOCI onduidelijk. In Leiden bezochten 4000 deelnemers de EL CID. Er werden meer dan 7000 tests afgenomen. Tijdens en na de introductietijd, die tot en met 21 augustus duurde, zijn in totaal 20 positieve tests gemeld.
Hoeveel besmettingen er tijdens en na de EUREKA in Rotterdam (4000 deelnemers, afgelopen op 19 augustus) werden geconstateerd is niet bekend, maar er zijn volgens het LOCI "geen brandhaarden" ontstaan in de Maasstad. In Delft (3000 deelnemers, afgelopen op 20 augustus) zijn eveneens tot nu toe geen uitbraken geconstateerd.
Tijdens de meeste introductieweken werd gewerkt met Testen voor Toegang. In Leiden was in samenwerking met de GGD een teststraat opgezet en in Utrecht werden tijdens de introductiedagen geen testuitslagen gevraagd. In de Domstad deden 2000 mensen mee aan de UIT (afgelopen op 18 augustus), waar in totaal 4 besmettingen tijdens en na afloop van de introductietijd zijn gemeld.
De organiserende studentencommissies kijken volgens het LOCI "vol trots" terug op de introductieweken. In sommige studentensteden zijn de introductieweken nog te kort geleden om iets te kunnen zeggen over het aantal besmettingen. De Intreeweek van de Universiteit van Amsterdam is maandag pas begonnen.
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 2213 nieuwe coronagevallen aan het licht gekomen. Dat is het laagste aantal in tien dagen tijd. Precies een week geleden meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna 2400 positieve tests.
In de afgelopen zeven dagen zijn 17.723 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 2532 per dag. Dat gemiddelde is in de afgelopen dagen iets gedaald, maar het ligt nog wel hoger dan een week geleden.
In Amsterdam testten 182 inwoners positief. In Rotterdam kregen 138 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen en in Den Haag werden 105 besmettingen bevestigd. Daarna volgen Utrecht (60) en Almere (43). In 59 gemeenten testte helemaal niemand positief.
Het aantal sterfgevallen steeg met twee. Het gaat om inwoners van Amsterdam en Venray. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Het kan namelijk een tijdje duren voor een sterfgeval door corona is geregistreerd. Bovendien zijn er op maandagen doorgaans minder sterfgevallen dan op andere dagen. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM melding dat 42 mensen zijn overleden aan de gevolgen van hun coronabesmetting, gemiddeld zes per dag. Dat is een fractie lager dan de dagen hiervoor.
Ziekenhuizen behandelen 47 coronapatiënten meer dan op zondag. Dat is de grootste toename in een dag sinds 20 juli. In totaal liggen nu 689 mensen in het ziekenhuis vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Vooral de verpleegafdelingen hebben het aanzienlijk drukker gekregen, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Zij behandelen nu 469 coronapatiënten, 51 meer dan op zondag. Voor die afdelingen is dat de grootste stijging in een dag sinds 10 mei.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met 4 naar 220. Dat aantal is de laatste tijd redelijk stabiel.
De instroom is wel gedaald. Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 64 nieuwe patiënten opgenomen. Dat is het laagste aantal sinds 19 juli.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de stagnerende vaccinatiegraad in Europa en het kleine aantal vaccinaties in de armere landen. Volgens een prognose kunnen voor 1 december mogelijk bijna een kwart miljoen mensen overlijden aan Covid-19.
"Het aantal sterfgevallen in de regio steeg vorige week met 11 procent, waarbij volgens een betrouwbare prognose tegen 1 december nog eens 236.000 doden zullen vallen", aldus de Europese WHO-directeur Hans Kluge. In Europa zijn tot dusver circa 1,3 miljoen coronasterfgevallen geregistreerd.
In de meerderheid van de 53 landen die onder WHO Europa vallen, is het coronavirus zich weer sneller aan het verspreiden. Dat vindt Kluge "zeer verontrustend", met name vanwege de lage vaccinatiegraad onder risicogroepen in een aantal landen. Daarnaast is in de armere landen slechts 6 procent van de bevolking volledig ingeënt, terwijl dat in heel Europa zo'n 50 procent is.
Taxi-app Uber en techbedrijf Facebook laten weten dat er in Nederland nog geen vaccinatieplicht voor werknemers zal gelden. Daarmee reageren de bedrijven op de vaccinatieplicht die LeasePlan aan Nederlands kantoorpersoneel heeft gesteld. In de Verenigde Staten hebben Uber en Facebook werknemers al wel verplicht gevaccineerd te zijn.
"Er is op dit moment geen vaccinatieplicht en we houden de richtlijnen van de overheid op dit punt nauwlettend in de gaten", zegt een woordvoerder van Uber in Nederland. Voor het hoofdkantoor in Amsterdam geldt thuiswerken. Medewerkers die wel naar kantoor willen, moeten afstand houden en mondkapjes dragen.
Het is een "persoonlijke keuze" van mensen of ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat zegt de branchevereniging voor de ouderenzorg, ActiZ. "Een besluit om vaccinatie wel of niet te verplichten is aan de politiek. Daar hebben wij geen standpunt over. Gelukkig kennen we een hoge vaccinatiegraad", aldus een woordvoerder van de koepel.
Leasemaatschappij LeasePlan wil dat zijn medewerkers zijn ingeënt voordat ze terugkomen naar kantoor. Het zou de eerste grote werkgever in Nederland zijn met die voorwaarde.
Werkgevers mogen hun personeel niet verplichten om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Ze mogen medewerkers ook niet vragen of ze gevaccineerd zijn. ActiZ weet niet hoeveel mensen tijdelijk op een andere plek zijn gaan werken omdat ze niet gevaccineerd zijn. "Maar bij mijn weten komt het niet veel voor in de ouderenzorg, ook omdat veel mensen gevaccineerd zijn. We zijn wel aan het kijken hoe we de vaccinatiegraad nog verder omhoog kunnen krijgen. Hoe dat precies gaat, is aan zorgorganisaties zelf."
Omdat ouderen een groot risico lopen bij een coronabesmetting, waren mensen die in de ouderenzorg werken in januari als eersten aan de beurt om te worden gevaccineerd. Ook de bewoners van verpleeghuizen zelf kregen vrij snel hun prikken. Daardoor vielen de gevolgen van de laatste coronagolf heel erg mee. Het aantal positieve tests, het aantal sterfgevallen en het aantal getroffen locaties nam wel iets toe, maar dit viel in het niet bij de situatie rond de jaarwisseling.
Studenten aan de Wageningen University & Research (WUR) hebben zich tot dusver in hogere aantallen laten vaccineren dan leeftijdsgenoten, stelt de universiteit op basis van een interne enquête. 87 procent van de Nederlandse studenten aan de WUR is volledig ingeënt.
Van alle volwassen Nederlanders is op dit moment ruim 75 procent volledig ingeënt. Van de mensen tussen de 18 en 25 - de leeftijdsgroep waarmee volgens de WUR de studenten uit het onderzoek het beste vergeleken kunnen worden - is volgens de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nu 52 procent volledig gevaccineerd. "Studenten hebben zich eerder, sneller en vaker laten vaccineren dan hun leeftijdgenoten landelijk", aldus een woordvoerster van de WUR.
Studenten en medewerkers in het mbo, hbo en op universiteiten hoeven met ingang van maandag geen 1,5 meter afstand meer tot elkaar te bewaren. Mogelijk hoeft ook de rest van het land vanaf 20 september niet langer onderling afstand te houden, maar daarover beslist het kabinet later pas.
Op het mbo en in het hoger onderwijs blijven wel andere regels gelden die het aantal besmettingen moeten beperken. Zo mogen er maximaal 75 mensen bij elkaar in één ruimte zijn.
Universiteiten beginnen komende week al met de eerste lessen. Het academisch jaar wordt aan de meeste universiteiten op 6 september afgetrapt. Sommige opleidingen aan hogescholen, zoals bijvoorbeeld beeldendekunstopleidingen, zijn al eerder begonnen met lessen. De meeste hogescholen beginnen maandag weer.
De mbo's gaan stapsgewijs open en volgen daarvoor de regio-indeling die ook voor basis- en middelbare scholen geldt. Zo zijn in de regio Noord mbo's afgelopen week al met het nieuwe jaar begonnen. Die eerste dagen moest dus nog wel de 1,5 meterregel in acht worden genomen.
Minstens vijf mbo-instellingen hebben besloten vanaf het nieuwe schooljaar een deel van hun onderwijs permanent online te geven, blijkt uit navraag van de Volkskrant. Die keuze gaat in tegen een motie die de Tweede Kamer onlangs aannam, en stuit op onbegrip bij sommige docenten.
De Kamer stelde onlangs nog dat onderwijs alleen "onder dwingende omstandigheden en bij hoge uitzondering" online zou mogen plaatsvinden.
In de coronacrisis zagen mbo's zich genoodzaakt hun lessen grotendeels online te geven. Daarover ontstonden zorgen bij onder meer de Onderwijsraad en de Sociaal-Economische Raad (SER). Zo zou het schadelijk zijn voor het mentale welzijn en leiden tot leerachterstanden.
Maar volgens de mbo-besturen heeft de pandemie bewezen dat online lesgeven ook grote voordelen heeft. Zo sluit een combinatie van online en offline les ('hybride' onderwijs) volgens de onderwijsinstellingen aan bij de flexibiliteit waarom de arbeidsmarkt vraagt en blijft er zo meer tijd over voor les in kleine groepjes op locatie.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.