Milieu en Gezondheid
30 juli 2021, 06:45
Goed nieuws voor vakantiegangers: het reisadvies voor EU-lidstaten is versoepeld. Vanaf deze week staan alle landen op 'groen' of 'geel', wel gelden er strengere terugreisregels. Slecht nieuws voor feestvierders: er gaat definitief een streep door meerdaagse festivals. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 3.463, dat is lager dan het weekgemiddelde (4.160)
Woensdag 28 juli testte 10,6 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 651, dat zijn er 3 meer dan op donderdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 176, dat is er 1 minder dan op donderdag
Op vrijdag zijn er 6 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.821 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 20.464.166 coronavaccins toegediend in Nederland
Het coronavirus verspreidt zich steeds minder snel, en dat is ook te zien in het reproductiegetal. Dat is vrijdag gezakt naar 0,7, het laagste niveau sinds 1 juni vorig jaar. Afgelopen dinsdag stond het cijfer op 0,8.
Het getal van 0,7 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 70 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan zo'n 49 mensen. Zij steken op hun beurt ongeveer 34 mensen aan. Zo kan de uitbraak langzaam doven.
Een paar weken geleden stond het reproductiegetal nog op 3, het hoogste niveau ooit.
Het getal gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn. Het cijfer dat vrijdag is berekend heeft betrekking op 15 juli.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 3463 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is vrijwel evenveel als woensdag. Toen was er sprake van een storing, waardoor de cijfers lager uitvielen. Daar zijn nu geen aanwijzingen voor, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Precies een week geleden waren er bijna 6400 positieve tests. De vrijdag daar weer voor waren er meer dan 11.000 nieuwe gevallen.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM iets meer dan 29.000 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 4160 nieuwe gevallen per dag. Het gemiddelde daalt voor de elfde dag op rij.
In de afgelopen 24 uur zijn 88 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen. Dat zijn er aanzienlijk minder dan de drie voorgaande dagen, toen meer dan honderd mensen in een ziekenhuis kwamen te liggen. Het is bovendien vrijwel gelijk aan het aantal nieuwe opnames vorige week vrijdag.
Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is de instroom in de afgelopen dagen afgevlakt. De bezetting stijgt nog wel, maar langzamer dan voorheen. "We houden rekening met nog een lichte verdere stijging van de bezetting, we komen momenteel in de buurt van de begin juli voorspelde 700 tot 800 patiënten in de ziekenhuizen", aldus Kuipers.
Intensive cares hebben in de afgelopen dag 14 coronapatiënten opgenomen. Dat waren er woensdag en donderdag 24. Verder belandden 74 coronapatiënten op een verpleegafdeling, tegen 81 op donderdag, 95 op woensdag en 100 op dinsdag.
Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn in de afgelopen zeven dagen 697 mensen in een ziekenhuis opgenomen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat komt neer op gemiddeld net geen 100 mensen per dag. Dat is een fractie hoger dan het gemiddelde in de zeven dagen tot en met donderdag. Het is wel het hoogste niveau sinds 31 mei.
Zo'n anderhalve week geleden begon het aantal positieve tests te dalen. Dat zou kunnen betekenen dat rond deze tijd het aantal nieuwe opnames begint te dalen. Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen volgende week stopt met stijgen.
In totaal liggen nu 651 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er drie meer dan op donderdag. Verpleegafdelingen behandelen 475 mensen, 4 meer dan een dag eerder. Op intensive cares kwam één bed vrij. Daar worden nu 176 coronapatiënten verzorgd.
Het controleren van de juiste coronapapieren heeft geen prioriteit bij de Duitse politie. Sinds dinsdag zijn er weer strengere maatregelen voor reizigers uit Nederland, dat in Duitsland als hoogrisicogebied geldt. Maar controles op correcte registratie of een vaccinatiebewijs worden alleen meegenomen in reguliere verkeerscontroles, aldus woordvoerders van de politie in Kleve, Viersen en Heinsberg. Voor zover bekend is sinds dinsdag nog niemand naar Nederland teruggestuurd.
Reizigers vanuit Nederland moeten in Duitsland tien dagen in quarantaine, als ze langer dan 24 uur in het land blijven. Wie op doorreis is in Duitsland en daar niet heeft overnacht of wie de grens oversteekt voor tanken of boodschappen, moet een vaccinatiebewijs bij zich hebben of een recente negatieve coronatest kunnen laten zien.
Volgens de politiewoordvoerders is er niet voldoende personeel om speciale coronacontroles onderweg in Duitsland te houden. Wie betrapt wordt op een overtreding of moet stoppen wegens een verkeerscontrole, kan wel om coronapapieren worden gevraagd. Het is dringend aan te raden om een vaccinatiebewijs of een recente testuitslag wel mee te nemen op reis, zegt de woordvoerster van de Kleefse politie.
Aan de grenzen met Duitsland zouden reizigers in het hoogseizoen vaker kans lopen op een controle volgens de Bundespolizei in Kleve. Volgens een woordvoerder worden bij diverse grensposten, zoals in Twente, extra mensen neergezet voor controles, die echter steekproefsgewijs worden uitgevoerd. Ook in de trein moeten de coronapapieren van reizigers in orde zijn, aldus de Bundespolizei.
Jongeren krijgen voorlopig alleen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, ook als de overheid het vaccin van Moderna definitief voor hen goedkeurt. Er is voorlopig meer dan genoeg voorraad van het Pfizer-vaccin beschikbaar en de leveringen zijn stabiel, laat GGD GHOR Nederland weten. De GGD'en voeren de vaccinaties uit.
Moderna wordt vooralsnog alleen gebruikt voor volwassenen, maar in kleine aantallen. Op donderdag kregen zo'n 110.000 mensen het vaccin van Pfizer en BioNTech en ongeveer 6500 mensen het middel van Moderna. Doordat volwassenen het Moderna-vaccin krijgen, komen die Pfizer-doses beschikbaar voor kinderen.
Het besluit is "geen nee tegen Moderna" en het kan best zijn dat het in de toekomst wel nodig is om dat vaccin te gebruiken voor kinderen, benadrukt de GGD.
De Europese Commissie keurde het gebruik van het Moderna-vaccin bij jongeren vorige week al goed. Dat gebeurde na een positieve beoordeling door de Europese vaccinwaakhond, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Daarna is het aan de aangesloten landen zelf om te besluiten of het vaccin wordt toegelaten. In Nederland heeft de Gezondheidsraad donderdag geadviseerd dat het Moderna-vaccin ook voor jongeren vanaf 12 jaar kan worden gebruikt. Het ministerie van Volksgezondheid neemt in de loop van vrijdag een besluit.
Door een herberekening van de coronaregels kunnen bij de Passiespelen in het Limburgse Tegelen (gemeente Venlo) meer bezoekers komen. Op basis van die herberekening kunnen er per voorstelling 125 mensen extra naar binnen, maakte de organisatie vrijdag bekend. "Een uitbreiding van de capaciteit met ruim 125 plaatsen van 580 naar iets meer dan 700, exclusief rolstoelplaatsen", aldus een woordvoerder van de organisatie vrijdag. "Een welkome uitbreiding, vooral voor de zondagmatinees", aldus de organisatie. "De druk op de kaartverkoop neemt toe en de zondagmatinees zijn nagenoeg uitverkocht." Tot en met 5 september zijn er nog twintig voorstellingen. De spelen gaan over het lijden en de kruisiging van Jezus en worden eens in de vijf jaar gehouden. De Passiespelen in het openluchttheater De Doolhof in Tegelen trekken vele duizenden toeschouwers.
De Passiespelen worden onder normale omstandigheden rond Pasen opgevoerd. Eigenlijk hadden de vijfjaarlijkse spelen vorig jaar moeten plaatsvinden, maar ze werden in verband met corona een jaar verschoven. Dit voorjaar werden ze opnieuw verschoven, totdat de coronamaatregelen de opvoeringen toestonden.
Eigenlijk zou de vaccinatielocatie in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord komend weekend gesloten zijn vanwege twee festivals op het terrein. Nu de regering alle festivals de komende tijd heeft afgelast vanwege het gestegen aantal coronabesmettingen, opent de GGD Amsterdam de loods zaterdag en zondag toch voor vaccinaties. Dat gebeurt met een speciaal programma met dj's.
Het vaccinatieprogramma is speciaal gericht op iedereen van 12 jaar en ouder die langs wil komen voor een eerste prik. Er wordt geprikt met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Janssen. Jongeren tot en met 17 jaar krijgen altijd het vaccin van Pfizer/BioNTech. Wie op deze dagen al een afspraak heeft staan, is ook welkom, aldus de GGD. Al gemaakte afspraken blijven dus gewoon geldig.
Tijdens het wachten na de prik kunnen bezoekers zittend luisteren naar de dj die op dat moment draait. Dat mag maximaal een half uur duren, daarna moet er plaats worden gemaakt voor anderen.
Elf commerciële testbedrijven die door de Stichting Open Nederland zijn ingehuurd vanwege Testen voor Toegang, hebben de afgelopen weken samen ruim een miljoen euro per dag verdiend, ondanks het lage aantal testen dat is uitgevoerd. De Volkskrant schrijft dat de testcapaciteit van de bedrijven nauwelijks benut is.
Testbedrijven krijgen volgens de krant een vergoeding van 387 euro per dag per zogeheten 'afnameplek', geschikt voor tweehonderd tests per dag. De afgelopen twee weken waren er 1100 van zulke afnameplekken, verdeeld over ruim 110 testlocaties. Voor bemande posten komen daar nog personeelskosten bij. Dat bracht de rekening op een miljoen euro per dag, voor een systeem dat 200.000 tests aankan, maar er afgelopen twee weken slechts zo'n 12.000 per dag uitvoerde.
"Natuurlijk is het zonde van het geld. We zijn piepend en knarsend tot stilstand gekomen. Maar we moeten de winkel open houden, ook als er eventjes weinig klanten zijn. Dat is de prijs de we betalen om wanneer het straks weer nodig is verzekerd te zijn van voldoende capaciteit. Het risico is te groot dat bedrijven zouden zeggen: we gaan iets anders doen. De brandweer betalen we ook niet per gebluste brand", aldus Pier Eringa, topman van de stichting.
Het ministerie van Volksgezondheid reageert vrijdag op het advies van de Gezondheidsraad over de inzet van het Moderna-vaccin bij jongeren vanaf 12 jaar. Volgens de Gezondheidsraad is het gebruik van het vaccin bij jongeren werkzaam en veilig.
Eerder werd al het vaccin van Pfizer goedgekeurd voor jongeren vanaf 12 jaar. Beide vaccins zijn gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek.
In de inenting zit een stukje genetische code, die het lichaam ertoe aanzet bepaalde eiwitten aan te maken die lijken op een eiwit van het coronavirus. Op die manier kan het afweersysteem leren het virus te bestrijden.
Asielzoekers en zogeheten nareizigers kwamen in het tweede kwartaal weer meer naar Nederland omdat zij door versoepelingen van coronamaatregelen makkelijker konden reizen. Nog steeds deden minder mensen een eerste asielverzoek dan voor de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). In het tweede kwartaal van 2021 deden 3355 mensen een eerste asielverzoek, een kwart meer dan een kwartaal eerder. Vooral in juni zag de IND meer asielverzoeken binnenkomen. Dat komt omdat toen internationaal veel reisbeperkingen werden opgeheven. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 was het aantal eerste asielverzoeken nog steeds 35 procent lager. Bijna een op de drie eerste asielverzoeken kwam van Syriërs. Die vormen hiermee de grootste groep asielzoekers. Ook Turken en Afghanen vroegen vaak asiel aan.
De onderzoekers zien dat in het vorige kwartaal veel familieleden van asielzoekers met een verblijfsvergunning naar Nederland kwamen om te worden herenigd met hun gezin. Het aantal nareizigers nam vergeleken met het eerste kwartaal toe met 73 procent tot 2580. Dat is zelfs hoger dan voor de coronacrisis. "Dit komt mede doordat zowel asielaanvragers als nareizigers in coronatijd gewacht hebben met het indienen van een aanvraag", verklaren de statistici. Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.