Milieu en Gezondheid
30 jan 2021, 22:08
Terwijl Nederland middenin een lockdown met avondklok zit, is het al avonden op rij onrustig in verschillende plaatsen. De roep om keihard optreden tegen de relschoppers wordt dan ook steeds luider. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 4.211, dat zijn er 227 minder dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 2.240, dat zijn er 9 meer dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 640, dat zijn er 19 minder dan op vrijdag
Aantal sterfgevallen dat gemeld is op zaterdag: 88, er zijn tot nu toe 13.960 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er 215.498 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
De GGD heeft zaterdag alsnog de printfunctie in zijn ict-systemen (HPZone en HPZone Lite) uitgeschakeld om het ongeoorloofd delen van gegevens van mensen tegen te gaan, blijkt uit onderzoek van de NOS. Vrijdag was het nog steeds mogelijk om heel eenvoudig de gegevens van honderd mensen per keer uit te draaien, een week nadat de GGD op de hoogte was gebracht van een lek in zijn systeem. Dat kon vanuit het GGD-systeem voor bron- en contactonderzoek. De inmiddels beruchte exportfunctie was al wel grotendeels dichtgezet, maar de functie om lijsten met persoonsgegevens af te drukken nog niet. Vanuit die printfunctie kunnen de gegevens vervolgens ook als pdf worden opgeslagen, zodat ze met anderen kunnen worden gedeeld. De printfunctie stond aan voor alle medewerkers die HPzone Lite gebruiken. Dat is een belangrijk softwarepakket voor het bron- en contactonderzoek, dat door duizenden onderzoekers wordt gebruikt.
Het primair onderwijs en de kinderopvang kunnen weer worden geopend. Dat stellen de experts van het Outbreak Management Team (OMT) in hun nieuwste advies, melden ingewijden na berichtgeving van de NOS.
Het kabinet, dat eerder deze week zinspeelde op heropening in de week van 8 februari, spreekt zondag over het advies in het Catshuis.
Minister-president Mark Rutte zei vrijdag dat hij hoopt dinsdag meer te kunnen zeggen over welke coronamaatregelen wanneer kunnen worden afgebouwd. Daarbij heeft het onderwijs de hoogste prioriteit, benadrukte hij. De premier schaart zich achter minister Wopke Hoekstra (Financiën), die zei dat het raar moet lopen willen de basisscholen niet op 8 februari weer opengaan.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de laatste 24 uur met 9 toegenomen. In totaal zijn nu 2240 patiënten met Covid-19 opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het laagste aantal in tijden.
Van de opgenomen patiënten met Covid-19 zijn er 640 dusdanig ziek dat ze op de intensive care liggen, een daling van 19 ten opzichte van vrijdag. Op verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 28 toe tot 1600. Er liggen geen Nederlandse coronapatiënten meer op de intensive care in Duitse ziekenhuizen.
"Het gemiddeld aantal opnames is in de afgelopen week vrij stabiel geweest. We verwachten dat deze trend doorzet, met een lichte daling voor de bezetting op de ic en in de kliniek. Het beeld blijft onzeker, omdat de Britse Covid-variant veel besmettelijker is dan de huidige variant. Hierdoor kan het aantal besmettingen en de instroom op de ic en in de kliniek snel toenemen", aldus het LCPS in een toelichting.
De coronateststraat aan het Colosseum in Hilversum is weer open. Deze - en alle andere teststraten in het Gooi - worden vanaf nu 24 uur per dag beveiligd, laat directeur René Stumpel van GGD Gooi en Vechtstreek aan Hart van Nederland weten. Lees meer
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 4211 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In de afgelopen zeven dagen zijn 31.083 besmettingen vastgesteld. Dat komt neer op 4440 positieve tests per etmaal. Dat gemiddelde daalt al een tijd.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 970.000 Nederlanders positief getest. Volgende week kan het miljoenste geval worden vastgesteld. Het aantal sterfgevallen nadert de 14.000.
Seniorenbond ANBO roept de Tweede Kamer op om het kabinet ervan te overtuigen dat het nu allemaal heel snel anders moet met het vaccineren. Dat gaat namelijk nu onhandig, is onduidelijk en verloopt veel te langzaam, stelt de bond.
De bond komt met voorbeelden: een thuiswonende man van 91 jaar moet zelf een begeleider zoeken om vervolgens een uur te rijden naar een centrale priklocatie verderop. En bij een 87-jarig stel in een verzorgingshuis wordt de vrouw overgeslagen terwijl haar man van dezelfde leeftijd wél wordt ingeënt (en de vaccins en de dokter dus in de buurt zijn).
De ANBO vindt dat senioren als eerste gevaccineerd moeten worden, omdat zij de meeste kans lopen om ernstig ziek te worden of om te overlijden. Maar andere groepen krijgen steeds voorrang. "Het inenten wordt zo onhandig georganiseerd, dat het allemaal steeds langer duurt voordat de senioren echt aan de beurt zijn." De bond snapt overigens dat het allemaal "ongelooflijk lastig" is en dat alle betrokkenen de beste intenties hebben en keihard werken.
Zaterdag roept de ANBO op om te stoppen met discussiëren en het steeds veranderen van de vaccinatiestrategie. Senioren moeten echt voorrang krijgen (zoals deskundigen adviseren) en het vaccineren moet worden opgezet als een militaire operatie. Bijvoorbeeld door met bussen ouderencomplexen en winkelcentra langs te gaan om daar in een paar dagen zoveel mogelijk senioren in te enten.
Update 13:46 - Rode Kruis begint proef met quarantainecoaches
Het Rode Kruis, de GGD en het ministerie van VWS beginnen maandag een pilot met zogenoemde quarantainecoaches. Deze coaches, hulpverleners die ook al bijvoorbeeld bron- en contactonderzoek hebben gedaan, gaan mensen ondersteunen bij praktische of psychosociale problemen tijdens hun coronaquarantaine.
Momenteel moeten veel mensen in thuisquarantaine vanwege een coronabesmetting of contact met een besmet persoon. Zo’n periode binnenblijven kan echter praktische, sociale en psychische problemen met zich meebrengen.
De quarantainecoach houdt contact en helpt bij het vinden van passende hulp, zoals het Let op Elkaar-netwerk van het Rode Kruis. De vrijwilligers binnen dat netwerk kunnen bijvoorbeeld boodschappen doen of een luisterend oor bieden als iemand zich eenzaam voelt.
De quarantainecoaches zijn een uitbreiding van de huidige hulp voor mensen in quarantaine. Die wordt geboden door de GGD en verschillende telefonische hulplijnen zoals de Luisterlijn.
De proef duurt twee weken en wordt gehouden in de regio's Drenthe en Kennemerland.
Update 12:38 - Illegaal feest met 30 bezoekers in Terneuzen beëindigd
De politie heeft in Terneuzen in de nacht van vrijdag op zaterdag een illegaal feest in een bedrijfspand beëindigd. Alle ongeveer 25 tot 30 aanwezigen kregen een proces-verbaal.
Eén van de bezoekers, een 27-jarige vrouw uit Terneuzen, werd vervelend en schopte een politieagent. Zij heeft de nacht in de cel doorgebracht.
De feestgangers waren tussen de 18 tot 39 jaar oud en kwamen uit onder meer Terneuzen, Westdorpe, Axel, Zwijndrecht, Zoetermeer, Rotterdam, Waddinxveen en Dordrecht.
De politie heeft in het hele land weer een aantal mensen opgepakt wegens opruiing, meldden diverse eenheden op Twitter. In Arnhem is een 18-jarige vrouw aangehouden. Zij zou eerder deze week opruiende berichten in een chatgroep hebben geplaatst.
In het Limburgse Stein is een jongen van 16 jaar opgepakt. Via social media had hij opruiende berichten geplaatst waarop hij werd aangehouden. Hij mocht na verhoor weer naar huis. Ook is een 30-jarige man uit Eindhoven opgepakt, die op sociale media had opgeroepen om te gaan rellen bij een winkelcentrum in die stad.
De politie benadrukt dat opruiing een strafbaar feit is. "Niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar ook het delen ervan kan grote gevolgen hebben."
Nu de vaccinatie van ouderen, verpleeghuismedewerkers en medisch personeel op gang komt, komen ook andere groepen aan de beurt om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus. Tot nu toe zijn ongeveer 200.000 mensen ingeënt, wat betekent dat er nog ongeveer 14 miljoen mensen te gaan zijn. Daarom verrijzen de komende weken tientallen nieuwe vaccinatielocaties in het hele land. Het aantal plekken waar geprikt wordt, moet worden uitgebreid van 26 naar 55. Later komen er nog meer locaties.
Rotterdam, Den Haag en Groningen krijgen een tweede prikplek. In Rotterdam wordt al gevaccineerd bij vliegveld Rotterdam The Hague Airport en daar komt de monumentale Van Nellefabriek bij. Inwoners van Den Haag en omstreken kunnen binnenkort naar een voormalige vestiging van het HagaZiekenhuis. Nu is er al een prikpost bij het stadion van ADO Den Haag, aan de andere kant van de stad. Groningen krijgt behalve MartiniPlaza ook een vaccinatielocatie in schaatshal Kardinge.
Veel nieuwe priklocaties komen in sporthallen. Zo worden maandag vaccinatieposten in sporthal Schelfhorst in Almelo en sporthal De Braak in Helmond in gebruik genomen. Ook in topsporthal SaZa in Doetinchem wordt vanaf komende week gevaccineerd. In Almere, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Schiedam en Spijkenisse worden sporthallen eveneens omgetoverd tot vaccinatielocaties. In Hardenberg is de keus gevallen op een evenementenhal en in Sommelsdijk op een recreatiecentrum. In het Noord-Hollandse Middenmeer wordt een post opgebouwd op bedrijventerrein Agriport.
In Utrecht wordt vanaf dinsdag de Jaarbeurs gebruikt. Daar kunnen ongeveer 2800 mensen per dag worden gevaccineerd. Ook in Ede, Emmen en Sneek komen vaccinatielocaties. In sommige plaatsen hebben GGD'en al wel besloten dat er een plek komt om mensen te vaccineren, maar moet de uiteindelijke locatie nog vastgesteld worden. Dat geldt voor Best, Culemborg, Dokkum, Drachten, Emmeloord, Franeker, Heerenveen, Koudum, Oosterwolde, Tiel en Valkenswaard.
Zeventig procent van de Nederlanders staat achter het standpunt van verschillende ic-artsen om de vaccinatiestrategie te veranderen. Dit blijk uit representatief onderzoek onder 2500 deelnemers van het Hart van Nederland-panel. Lees meer
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.