Milieu en Gezondheid
28 juni 2021, 07:19
Sinds dit weekend is de lockdown verleden tijd en kunnen de mondkapjes eindelijk af. Alleen de anderhalvemeterregel geldt nog en op plekken waar geen afstand gehouden kan worden, blijft een mondkapje verplicht. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 580, dat zijn er 58 meer dan op zondag
Op donderdag 24 juni testte 3,1 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 331, dat zijn er 32 minder dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 142, dat zijn er 5 minder dan op vrijdag
Op maandag is er geen sterfgeval gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.741 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 15.342.995 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Het Veiligheidsberaad van burgemeesters komt half augustus weer samen met minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) om te praten over wat er moet gebeuren met de 1,5 meterregel. Het afschaffen van deze maatregel valt onder de laatste stap van het openingsplan.
Ook komt het overleg met de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's op 12 juli nog een keer online samen om te bespreken wat te doen als er regionaal of lokaal een nieuwe uitbraak komt. Volgens de minister moet er in zo'n geval maatwerk worden toegepast. "Zodat de rest van het land er zo min mogelijk van meekrijgt." Hoe de burgemeesters en het kabinet dat willen aanpakken, beslissen zij over een paar weken.
Het is ongelooflijk zonde dat mensen misbruik maken van het testen voor toegang. Dat zei minister Ferd Grapperhaus maandag voorafgaand aan het Veiligheidsberaad, het overleg van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's. "Je laat anderen een risico lopen. Dat is buitengewoon onverstandig. Dat moet je niet doen."
Het is dit weekeinde niet goed gegaan met het toegangstesten. concludeert de minister van Justitie en Veiligheid. Zo bleken op meerdere plekken mensen toegangsbewijzen aan elkaar te hebben doorgegeven en werd niet iedereen gecontroleerd. Volgens Grapperhaus is het primair de verantwoordelijkheid van de organisatoren en horecagelegenheden om dit goed te doen. "Dat is de afspraak. Als het niet goed gaat, moeten ze dit zichzelf aantrekken."
Volgens de burgemeesters van het beraad moeten mensen zich ook de komende tijd aan de regels houden. "Opletten is het kernwoord", aldus Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden.
De Gezondheidsraad komt dinsdag met het langverwachte advies over het wel of niet vaccineren tegen corona van gezonde tieners van 12 tot en met 17 jaar.
Gezondheidsminister Minister Hugo de Jonge zei eerder voorstander te zijn. Als jongeren worden geprikt, wordt de kans op besmettingen in met name schoolklassen kleiner. Zo wordt de samenleving "zo goed mogelijk beschermd" tegen het virus, denkt de bewindsman.
Kinderartsen waren aanvankelijk niet voor, omdat de risico's van corona voor gezonde jeugdigen zelf klein zijn. Uit de Volkskrant van maandag echter blijkt dat ze hun mening hebben gewijzigd. De opmars van de besmettelijkere Delta-variant maakt dit noodzakelijk, aldus Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Politiebonden heeft maandagavond voorafgaand aan het Veiligheidsberaad in Utrecht actiegevoerd voor minder evenementen. "Gun ons nu onze rust", vroegen zij aan de burgemeesters in het beraad.
Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van vakorganisatie ACP willen politiemensen het niet alleen de komende maanden rustig aan doen, maar gaat het om een periode van twee tot drie jaar. Want de problemen spelen al langer en hebben niet alleen met de drukte door corona te maken.
"De capaciteit is echt een enorm probleem", aldus Van de Kamp. Hij maakt zich vooral zorgen over het najaar. "Stel dat het dit najaar weer misgaat met het virus. Wat dan? Daar zijn we niet gerust op."
De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zetten het immuunsysteem dusdanig lang aan het werk, dat het volgens Amerikaanse onderzoekers weleens zou kunnen dat ze jarenlang bescherming zullen geven tegen het virus. Mits dat niet muteert op een manier die vaccins omzeilt.
"Een zeer, zeer goed teken" noemt immunoloog Ali Ellebedy van Washington University over de resultaten van het onderzoek tegenover The New York Times. Ook immunologen van andere universiteiten reageren verheugd op de bevindingen.
Deepta Bhattacharya van de University of Arizona schat op basis van de studie in dat een eventuele vervolgprik, een zogenoemde booster, alleen nodig zal zijn als bepaalde coronavarianten zullen opkomen waar de vaccins niet goed tegen werken.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft tot nu toe 205 aanvragen binnengekregen bij het garantieloket voor evenementen. Volgens een woordvoerder zijn de aanvragen in totaal goed voor een subsidie van 235,4 miljoen euro.
Bij het loket konden organisatoren een garantieregeling aanvragen voor het geval een evenement niet door kon gaan. Als er ten tijde van het evenement geen verbod is, vervalt het recht op subsidie van deze regeling. Aangevraagde, maar niet uitgekeerde subsidies komen vervolgens weer terug in de pot.
Onder de aanvragen zitten twintig concerten en 150 festivals. Om welke evenementen het precies gaat, kan de woordvoerder van de RVO niet zeggen. Ook is er wat betreft de omvang van de evenementen "geen eenduidige definitie van wat groot of klein is".
De Troonrede op Prinsjesdag zal voor de tweede keer op rij niet in de Ridderzaal worden uitgesproken, maar in de Grote Kerk in Den Haag. Dat hebben de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer besloten met het oog op de onzekerheid rond het coronavirus.
"Een veilige Prinsjesdag voor alle Kamerleden, medewerkers en eventuele gasten staat voor de beide Voorzitters voorop", laten de voorzitters in een verklaring weten. Voorzitters Vera Bergkamp van de Tweede Kamer en Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer houden nog wel een slag om de arm.
Als de coronasituatie verder verbetert en "geldende coronamaatregelen het overduidelijk toelaten, dan kunnen de Staten-Generaal toch nog overwegen Prinsjesdag aan het Binnenhof te laten plaatsvinden". Vorig jaar werd de Troonrede ook uitgesproken in de Grote Kerk. Daar is genoeg ruimte voor alle Kamerleden en bewindslieden om voldoende afstand houden.
Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor toegang, gaat aangifte doen na de hackpoging van afgelopen vrijdag. Door het incident kwamen e-mails met daarin testuitslagen later aan.
Sinds middernacht in de nacht van vrijdag op zaterdag mochten mensen weer naar clubs, mits ze een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs konden laten zien. Maar voor veel mensen kwam hun testuitslag vrijdag te laat binnen. Volgens de stichting komt de vertraging door een hackpoging, waar tegen nu aangifte wordt gedaan.
Verschillende media meldden afgelopen weekend dat sommige bezoekers die eigenlijk nog geen geldige testuitslag hadden, toch een negatieve uitslag kregen aangeboden "ter compensatie" of "om er vanaf te zijn" zonder dat bekend was wat de uitslag van de test was. Stichting Open Nederland zegt hier later nog inhoudelijk op te reageren.
Voor de tweede keer in drie dagen zijn er geen coronadoden gemeld bij gezondheidsdienst RIVM. Dat er op maandag relatief weinig sterfgevallen zijn, is op zich gebruikelijk. Wanneer een coronapatiënt in het weekend overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven, waarna het RIVM dit dinsdag meldt.
Tussen vrijdag- en zaterdagochtend werden er echter ook geen sterfgevallen geregistreerd. Dat was voor het eerst sinds 7 september. In de afgelopen week zijn er veertien overlijdens doorgegeven en dat is het laagste aantal sinds half september. Ter vergelijking: een maand geleden waren er ongeveer veertien sterfgevallen per dag. Sinds de corona-uitbraak is van 17.755 mensen in Nederland zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger, zo blijkt ook uit cijfers van statistiekbureau CBS over de oversterfte in ons land.
coronavirus
Tussen zondag- en maandagochtend zijn er bij gezondheidsdienst RIVM 580 meldingen van positieve tests binnengekomen. Het is de derde dag op rij dat het aantal bevestigde besmettingen onder de 600 uitkomt.
In Rotterdam werden de meeste nieuwe gevallen ontdekt: in de Maasstad kregen 63 mensen te horen dat ze besmet zijn geraakt. In Amsterdam bleken 38 inwoners het virus onder de leden te hebben en in Den Haag waren dat er achttien. erachter dat ze het virus hebben opgelopen en in Den Haag waren er 18 positieve tests.
In 179 gemeenten testte geen enkele inwoner de afgelopen dag positief. Dat is het hoogste aantal in lange tijd. Verder zijn er 78 gemeenten met maar één coronageval. Op de top van de laatste coronagolf waren er hooguit een paar gemeenten waar niemand positief testte.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 4.368 positieve tests, gemiddeld 624 nieuwe gevallen per dag. Daarmee is Nederland terug op het niveau van 5 september, aan het begin van de tweede coronagolf.
coronabesmettingen
De afname van het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen houdt aan. Het ging afgelopen weekend wel iets minder snel omlaag dan in de week ervoor. Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) lagen maandag nog 331 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 32 minder dan afgelopen vrijdag.
Van de opgenomen coronapatiënten zijn er 142 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er vijf minder dan afgelopen vrijdag. In de zeven dagen daarvoor kwamen in de ziekenhuizen 170 ziekenhuisbedden van coronapatiënten vrij. Dat is een gemiddelde afname van 24 per dag. Afgelopen weekend lag het tempo van de afname dus wat lager, met tien per dag.
Het aantal nieuwe opnames wegens Covid-19 blijft intussen relatief laag. Op de verpleegafdelingen zijn de afgelopen 24 uur acht nieuwe patiënten binnengekomen, op de ic's vier.
De kinderartsen zijn om: zij adviseren ook tieners van 12 tot 17 jaar te vaccineren tegen corona. De snelle opkomst van de besmettelijkere Delta-variant maakt deze volgende stap in het vaccinatieprogramma volgens de kinderartsen noodzakelijk. Dat zegt Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, in de Volkskrant.
Tot vorige week waren de kinderartsen nog niet overtuigd van de noodzaak om ook de tieners de mogelijkheid te bieden zich te laten vaccineren: omdat de medische risico’s van corona voor tieners ontzettend klein zijn, aldus Illy. "Maar uit de nieuwste modellen wordt duidelijk dat bij het niet vaccineren van tieners het aantal besmettingen na de zomer flink zal stijgen. Die stijging is significant hoger dan wanneer de tieners wel worden gevaccineerd."
Het demissionaire kabinet heeft overeenstemming bereikt over de aanschaf van nog eens ruim zes miljoen doses van het coronavaccin van Moderna. Daarmee is Nederland verzekerd van voldoende vaccins om ook volgend jaar iedereen die dat wil te vaccineren. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge maandag bekendgemaakt.
Of en zo ja hoe het vaccinatieprogramma volgend jaar wordt voortgezet, is nog niet duidelijk. Dat is onder meer afhankelijk van adviezen van de Gezondheidsraad. Maar er zijn straks hoe dan ook voldoende doses beschikbaar om iedereen boven de 12 jaar twee prikken aan te bieden.
Als je niet meteen bewijs nodig hebt dat je door je huisarts bent gevaccineerd tegen het coronavirus, wacht dan met het aanvragen van dat bewijs. En als je wel zo'n bewijs nodig hebt, vraag het dan het liefst per mail aan je huisarts. Die oproep doet de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
Sinds vorige week is de CoronaCheck-app in de lucht. Daarmee kunnen mensen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, bijvoorbeeld als ze naar het buitenland willen reizen. Die app haalt de informatie uit de systemen van onder meer de GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Maar niet iedereen staat in die administratie. Sommige mensen wilden niet dat hun gegevens werden gedeeld en bij anderen is de informatie nog niet aangekomen in het centrale systeem. Voor die mensen is een 'uitzonderingsroute' bedacht. Als ze door de huisarts zijn gevaccineerd, kan de huisarts zelf het bewijs daarvoor aanmaken. Dat kan vanaf komende donderdag.
Er zijn nog altijd problemen met de vaccinatiebewijzen voor mensen die hun eerste coronaprik hebben gehad en een coronabesmetting hebben doorgemaakt. Deze groep zou eigenlijk een groen vinkje moeten kunnen krijgen in de app CoronaMelder, maar dat gaat dus niet altijd goed. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zei vrijdag dat de problemen dit weekend verholpen zouden moeten zijn.
Volgens het ministerie is er de afgelopen dagen "hard gewerkt" om de problemen te verhelpen, maar is dat maar gedeeltelijk gelukt. Wat er precies misgaat en waarom er nog geen oplossing is gevonden, is nog onduidelijk.
Met een vaccinatiebewijs kunnen mensen sinds dit weekend plekken bezoeken waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren. Zo kunnen degenen met een groen vinkje in de app weer naar nachtclubs en discotheken. Wie geen vaccinatiebewijs heeft, kan ook een bewijs van een negatieve test overleggen.
Er zijn meer problemen geweest rond de app. Zo zijn nog niet alle gegevens van vaccinaties goed verwerkt, doordat ze zijn vastgelegd in een systeem waar de app niet bij kan. Tussen nu en 1 juli wordt er nog van veel mensen informatie ingevoerd. Ook was het rond de introductie van vaccinatiebewijzen erg druk op de servers. Veel gebruikers kregen een foutmelding omdat de systemen te zwaar belast werden. Ze moesten later terugkomen. Inmiddels is de drukte volgens het ministerie weer afgenomen.
Ook met de testbewijzen ging het niet goed. Bij Testen voor Toegang, dat coronatesten doet die in de app CoronaMelder gebruikt kunnen worden, ontstond vertraging. Volgens de organisatie werden die problemen veroorzaakt door een hack.
Na meer dan een jaar thuiswerken mogen we weer naar kantoor. Maar het wegvallen van het thuiswerkadvies maakt niet meteen alles anders. Bedrijven zijn terughoudend met opschalen. Voor de helft weer naar kantoor is nog een stap te ver.
Dat meldt BNR na een rondgang langs grote werkgevers in Nederland.
Hoeveel dagen de medewerkers gemiddeld weer op de werkvloer mogen komen verschilt per onderneming. Waar bij Unilever, Aegon en ABN AMRO de maximale bezetting naar 25 procent gaat, laat ING de teugels een stuk minder ver vieren. De bank gaat naar 10 procent van de normale bezetting en geeft aan het rustig op te willen bouwen. Ook Shell gaat verder opschalen, maar weet nog niet precies hoeveel medewerkers er extra naar kantoor mogen komen. Achmea zet de deuren het meest ver open. Nu mag het personeel ongeveer 30 procent van hun werkweek naar kantoor, vanaf 5 juli is dat maximaal 50 procent.
Een 38-jarige man uit Den Helder moet zich maandag voor de rechter verantwoorden omdat hij mogelijk een aanslag wilde plegen op een vaccinatielocatie in zijn woonplaats. Het gaat om een inleidende zitting, de rechtbank Haarlem behandelt de zaak nog niet inhoudelijk.
De man werd afgelopen maart opgepakt op verdenking van een voorgenomen terreuraanslag op een coronavaccinatielocatie van de GGD. Beoogd doelwit was het voormalige stadhuis van Den Helder. De man zou plannen hebben gehad om met een vuurwerkbom een explosie te veroorzaken.
Politie en justitie kwalificeren de voorgenomen aanslag als een terreurdaad, omdat de verdachte heeft "beoogd om de bevolking ernstige vrees aan te jagen en economische en sociale structuren van het land te ontwrichten". Eerder werden op diverse plaatsen in het land al coronatestlocaties van de GGD doelwit van geweld. Bij een teststraat in Bovenkarspel ging begin maart een explosief af. Eind januari werd in Urk tijdens rellen een teststraat van de GGD in brand gestoken. In Hilversum werd een week later bij een teststraat vuurwerk met brandbaar materiaal eraan gevonden.
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, komen maandag voorlopig voor de laatste keer in Utrecht bijeen voor een speciale coronavergadering. Justitieminister Ferd Grapperhaus is daarbij aanwezig en mogelijk ook coronaminister Hugo de Jonge. Het is volgens een woordvoerster van het beraad niet meer nodig om elke week te vergaderen, nu er zoveel coronamaatregelen versoepeld zijn. Maar de burgemeesters blijven wel onderling contact houden, zodat er zo nodig snel ingegrepen kan worden.
Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen, zal in de vergadering terugblikken op de vele bijeenkomsten die gewijd zijn aan de bestrijding van het virus. Sinds corona eind februari 2020 in Nederland uitbrak zijn de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's vrijwel elke week bij elkaar geweest. De laatste maanden gebeurde dat ook af en toe digitaal, maar meestal vergaderden de burgemeesters fysiek in Utrecht. Daarbij waren bijna altijd bewindslieden namens het kabinet aanwezig.
Het beraad bespreekt maandag de eerste ervaringen na de vele versoepelingen die vanaf zaterdag gelden. Ze blikken ook vooruit naar half augustus, als wellicht de afstandsregels ook gaan verdwijnen.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.