Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft ongeveer gelijk

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft ongeveer gelijk

Milieu en Gezondheid

26 aug 2021, 16:16

De daling van de coronacijfers is gestokt: zowel het aantal besmettingen als ziekenhuisopnames neemt nauwelijks meer af. Het kabinet heeft de maatregelen ondertussen tot 20 september verlengd. Komen daarna de langgewenste versoepelingen? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 2.651, dat is hoger dan het weekgemiddelde (2.480)

  • Op dinsdag 24 augustus testte 14,3 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 658, dat zijn er 16 minder dan op woensdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 218, dat zijn er 10 minder dan op dinsdag

  • Op donderdag zijn 8 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.981 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 22.695.140 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 14:41 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft ongeveer gelijk

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 659 coronapatiënten. Dat is er één meer dan donderdag, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares nam het aantal patiënten met Covid-19 toe met 4 naar 222. Er werden daar 17 nieuwe ernstig zieke coronapatiënten opgenomen.

Op de verpleegafdelingen daalde het aantal patiënten juist met 3 naar 437. Er werden in de klinieken 60 nieuwe patiënten opgenomen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Van woensdag op donderdag daalde het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen met 16, een etmaal eerder met 17. De dagen daarvoor steeg het aantal patiënten dat vanwege een coronabesmetting in een ziekenhuis ligt juist.

Update 12:22 - Aantal coronabesmettingen na Fries dorpsfeest opgelopen tot 23

Van de bezoekers van een dorpsfeest vorige week vrijdag in het Friese Blauwhuis zijn er inmiddels 23 positief op corona getest, aldus een woordvoerder van GGD Fryslân. Van hen is echter niet bekend of ze tijdens het evenement besmet zijn geraakt of dat al eerder waren.

De GGD denkt dat er meer besmettingen zijn onder de feestgangers. Dat maakt de dienst op uit het bron- en contactonderzoek. Medewerkers hebben al meerdere keren vernomen dat mensen kennissen hebben die zichzelf positief hebben getest, maar verder niet naar de GGD stappen voor een test daar. De dienst hoopt dat deze mensen zich alsnog melden, ook om het onderzoek naar de mogelijke verspreiding nog uitgebreider te kunnen doen.

Er waren zevenhonderd mensen bij het feest in de buitenlucht aanwezig.

Update 10:00 - Ziekenhuizen moeten minstens 170.000 operaties inhalen

De Nederlandse ziekenhuizen en klinieken moeten naar verwachting nog tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen als gevolg van de coronacrisis. Dat verwacht de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van nieuwe berekeningen.

Het is volgens een woordvoerder zo’n 11 tot 14 procent van het aantal operaties dat normaal gesproken in een jaar plaatsheeft. Sinds het losbarsten van de crisis in maart vorig jaar zijn er 340.000 tot 380.000 minder operaties uitgevoerd dan zonder de crisis zou zijn gebeurd, maar er waren tijdens de lockdowns ook minder letsels zoals botbreuken en sportblessures en minder zaken als luchtweginfecties en middenoorinfecties.

Bepaalde klachten gingen intussen ook gewoon over. Er is al langer discussie over het uitvoeren van operaties die niet heel erg noodzakelijk zijn. Sommige terugkerende behandelingen hoefden ook niet ingehaald hoeven te worden. Dergelijke periodieke behandelingen worden weer gewoon opgepakt.

De operaties die vooral moeten worden ingehaald zijn staar- en nastaaroperaties (18 procent van de totaal geschatte inhaalzorgvraag), heup- en knievervanging (9 procent), liesbreuken en andere buikwandbreuken (7 procent), operaties bij spataderen (3 procent) en operaties bij vrouwen met incontinentieklachten en/of een verzakking (3 procent).

Update 06:17 - Curaçao heft 'reisbubbel' met Aruba en Sint Maarten tijdelijk op

Curaçao heeft donderdag bekendgemaakt dat het de zogenoemde 'reisbubbel' met Aruba en Sint Maarten vanaf aanstaande maandag tijdelijk opheft. Dat betekent dat alle reizigers uit die landen een negatieve uitslag van een recente PCR-test moeten overhandigen bij aankomst op Curaçao.

Volgens de regering op Curaçao gebeurt dit omdat op Aruba en Sint Maarten de laatste dagen veel meer coronabesmettingen zijn, terwijl op Curaçao de situatie aan het stabiliseren is. De Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth stelde donderdag dat de besmettingsgraad op de andere twee eilanden de laatste dagen bijna twee keer zo groot is als op Curaçao.

De reisbubbel was oorspronkelijk bedoeld voor alle eilanden in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk. De kleine eilanden Saba en Sint Eustatius stapten echter een tijd geleden uit de bubbel. Bonaire kondigde eerder deze week aan uit de bubbel te stappen en kwalificeerde Curaçao, Aruba en Sint Maarten als hoogrisicolanden.

Update 06:00 - KNVB en MOJO: wetenschap moet leidend zijn bij evenementenbeleid

De resultaten van de Fieldlab-evenementen moeten weer leidend zijn voor het coronabeleid van het kabinet op het gebied van evenementen. De Fieldlabs hebben volgens topman Gijs de Jong van de KNVB en Ruben Brouwer van festivalorganisator MOJO aangetoond dat zowel festivals als voetbalwedstrijden veilig kunnen met 100 procent publiek. In een interview in het AD zeggen de twee dat de sector is afgestraft door fouten van het kabinet.

"We hebben heel erg gevochten voor de Fieldlab-experimenten. Daar is uitgekomen dat we op een veilige manier dingen kunnen organiseren. Maar vervolgens is daar bijna niks mee gedaan. Dat is vreemd", zegt De Jong in de krant. Volgens Brouwer zijn bij het versoepelen van de coronamaatregelen in juni meerdere fouten gemaakt. "Het kabinet koos voor ‘Dansen met Janssen’, rekte de geldigheidsduur van een test op van 24 naar 40 uur, en gebruikte de uitkomst van de Fieldlab-experimenten om meteen alles open te gooien, ook de nachthoreca. Daar waren die experimenten niet voor bedoeld."

Na de versoepelingen stegen de coronacijfers explosief en greep het kabinet weer in. Daardoor mogen stadions nu nog voor slechts twee derde gevuld zijn en mogen alleen eendaagse festivals (zonder vaste zitplaats) worden georganiseerd met een maximum bezoekersaantal van 750 mensen.

"We moeten gewoon naar de feiten kijken. Dat was juist het goede van Fieldlabs. Daarbij draaide het niet om beeldvorming of politiek, maar om wetenschap. Ik heb het idee dat ze dat in het buitenland veel meer doen. Engeland heeft volle stadions, Duitsland werkt ook daarnaartoe, België is volop bezig met evenementen", aldus De Jong. Brouwer vult in het AD aan: "Als je dan nu ziet dat Nederlandse jongeren massaal kaartjes kopen voor evenementen in België, die op basis van de Fieldlab-resultaten gehouden worden, dan gaat er dus echt iets mis."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.