Milieu en Gezondheid
27 apr 2021, 08:45
Nederland gaat vanaf morgen weer een klein beetje van het slot. Dan verdwijnt de avondklok, wordt het thuisbezoek uitgebreid, mogen de terrassen 's middags open en kunnen winkeliers weer bezoekers ontvangen zonder afspraak. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 5.372, dat zijn er 873 minder dan op maandag
Tussen 19 april en 25 april testte 10,6 procent van de geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 2.597, dat zijn er 25 meer dan op maandag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 820, dat zijn er 7 meer dan op maandag
Op dinsdag zijn 31 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.093 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 5.293.851 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Koning Willem-Alexander heeft de Nationale Toost op Koningsdag gebruikt om te proosten op iedereen die zich inzet in coronatijd. De jarige koning hief het glas voor alle mensen "die ons actief en passief helpen in deze verschrikkelijke coronapandemie", zo was te zien in de uitzending van Tijd voor MAX.
"Actief zijn diegenen die in de zorg werken, in de verpleging, maar ook in de logistiek. In de ic's die zo vol staan op dit moment en waar kei- en keihard gewerkt wordt om voor ieder mensenleven het beste te doen", sprak Willem-Alexander. "Passief zijn diegenen die zich met vallen en opstaan houden aan de coronaregels zodat we samen zo snel mogelijk uit deze verschrikkelijke pandemie kunnen komen."
De Nationale Toost vond vorig jaar voor het eerst plaats, omdat toen ook Koningsdag niet in normale vorm kon doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Toen waren ook de overige leden van de koninklijke familie te zien via een scherm om op Willem-Alexander te proosten. Dinsdag was de koning solo te zien
Op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen zijn 57 nieuwe coronapatiënten opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag. Dat is een stijging van 22 nieuwe patiënten ten opzichte van maandag, toen het laagste aantal nieuwe coronapatiënten in een maand op de ic's werd opgenomen.
In totaal liggen nu 820 mensen met corona op de intensive cares. Per saldo is het aantal coronapatiënten op de ic's met 7 toegenomen. Dat saldo kan schommelen, omdat het samenhangt met onder meer het aantal mensen dat de ic's verlaat. Dat kunnen er de ene dag meer zijn dan de andere dag, doordat sommige mensen korter op de ic liggen dan andere mensen. Daarnaast is de uitstroom ook afhankelijk van de capaciteit op de verpleegafdelingen. Als die voller liggen, kunnen minder mensen van de ic terug naar de afdeling.
Volgens ic-arts Diederik Gommers is het dan ook beter om te kijken naar de instroom van het aantal nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de ic's. Dinsdag werden in totaal 392 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen opgenomen. De nieuwe ic-patiënten komen op dit moment volgens Gommers voornamelijk van de verpleegafdelingen. Wanneer dus het aantal nieuwe ziekenopnames toe- of afneemt, gaat dat daarna ook op de ic's gebeuren, aldus de arts.
Op de verpleegafdelingen werden 335 nieuwe coronapatiënten opgenomen, 123 meer dan maandag. Per saldo liggen er 18 coronapatiënten meer in de klinieken, in totaal 1777. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen in totaal 2597 mensen met Covid-19, 25 meer dan een dag eerder.
In het Vondelpark, ter hoogte van het midden van het park, heeft de politie ingegrepen om mensen naar de uitgangen van het park te begeleiden. Politiebusjes, politie te paard en de Mobiele Eenheid zijn aanwezig. Mogelijk uit vrees te worden gearresteerd, vluchten veel mensen uit eigen beweging rennend naar uitgangen.
Het gaat om honderden mensen die wegrennen. Er wordt ook vuurwerk afgestoken.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag 5373 nieuwe coronabesmettingen, flink lager dan een dag eerder. Het aantal is mogelijk lager door een technische storing bij de GGD'en, aldus het RIVM. Dat betekent dat er mogelijk meer coronabesmettingen zijn vastgesteld dan het RIVM nu meldt.
Hoeveel hoger het daadwerkelijke aantal besmettingen uitvalt, is niet te zeggen, aldus een woordvoerder van het instituut. Komende dagen worden de niet gemelde besmettingen bij de cijfers opgeteld.
Ook voor de storing was het aantal nieuwe besmettingen aan het dalen. Maandag deed het RIVM melding van 6246 nieuwe positieve tests, fors minder vergeleken met de dagen daarvoor. Aanvankelijk meldde het instituut 6257 positieve tests op maandag, maar dat aantal werd iets naar beneden bijgesteld. Zondag ging het nog om 8054 nieuwe gevallen, zaterdag om 8091, vrijdag om 9258 en donderdag zelfs om 9599 positieve tests.
Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 55.097 positieve tests geregistreerd, een toename van 2 procent in vergelijking met een week eerder. Ook dat aantal en percentage is mogelijk vertekend door de storing van afgelopen nacht.
Ook de gemeente Utrecht roept mensen op niet meer naar de stad te komen. Het wordt er te druk, met name in park Lepelenburg, rond het Wed, de Ganzenmarkt en aan de Oudegracht, zo meldt de gemeente dinsdag. "We roepen iedereen op deze plekken te verlaten en niet meer naar de stad te komen. Vier #Koningsdag thuis!", twittert de gemeente.
Eerder riep Amsterdam mensen ook al op niet meer naar de hoofdstad te komen.
Bezoekers van stadspark Maastricht - zo'n tweehonderd personen - worden ook verzocht te vertrekken. Het is daar eveneens te druk en de coronamaatregelen worden bepaald niet nageleefd. Mensen die aan het verzoek geen gehoord geven kunnen een boete verwachten, aldus de politie.
Eerder werd om dezelfde redenen het Vondelpark in Amsterdam afgesloten, net als het Valkenbergpark in Breda.
Veel mensen in Amsterdam zoeken de buitenlucht op om Koningsdag te vieren. In enkele parken en buurten zijn grote groepen mensen op straat.
De gemeente riep eerder op niet meer naar de hoofdstad te komen omdat het er te druk zou zijn. "Kom hier niet naartoe!", meldde de gemeente op Twitter. Eerder dinsdag sloot Amsterdam het te drukke Vondelpark al af. Korte tijd later riep de gemeente mensen op het park te verlaten.
Rond 15.00 uur meldde ze dat het ook te druk is in het Sarphatipark. Ook daar mogen geen nieuwe mensen meer het park in, alleen nog uit.
Op diverse plekken in de straten lopen veel mensen maar ook op de Amsterdamse grachten is het een drukte van belang. Talloze bootjes, veel daarvan versierd met Nederlandse vlaggen en oranje attributen als ballonnen, varen hutjemutje op elkaar. Op de grachten is vooralsnog niet ingegrepen.
De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark helemaal afgesloten en wil dat iedereen eruit vertrekt. Het werd er te druk. Er mocht al niemand meer in, mensen mogen het park nu alleen nog uit.
Rond 14.00 uur vierden honderden mensen feest rond het standbeeld van Vondel, met muziek. Mensen staan te dicht op elkaar, constateert de gemeente.
In het park fietsen toezichthouders rond en bij een hoofdingang staat een politiebusje. Tegen het einde van de ochtend kwamen er steeds meer mensen het park in, vaak met koelboxen en volle boodschappentassen. Daarna gingen al de zij-ingangen dicht en iets later het hele park.
De gemeente Breda heeft het Valkenbergpark afgesloten. Mensen mogen er alleen nog uit.
Afgelopen weekend werd het park met behulp van de Mobiele Eenheid ook al gesloten. Het werd toen bovendien ontruimd nadat er in de drukte opstootjes ontstonden.
Eerder dinsdag waren er maar een paar ingangen van het park geopend en werden er toegangscontroles gehouden.
De gemeente Arnhem roept mensen op om weg te blijven van de Markt in het centrum van de Gelderse stad. Op die plek wordt op dit moment een demonstratie tegen het kabinet gehouden en het maximale aantal deelnemers is inmiddels bereikt. Bij het protest is plek voor 500 honderd mensen.
De sfeer op de Markt is kalm, aldus een woordvoerster. De politie heeft hekken om het plein geplaatst. Of er nog veel mensen in het centrum aanwezig zijn die naar de demonstratie wilden komen, kan de zegsvrouw niet zeggen.
Op een podium op het plein worden toespraken tegen het beleid van het kabinet gehouden. Het gaat onder meer over de aardbevingen in Groningen, de stikstofproblematiek en ook de coronamaatregelen. Veel demonstranten dragen een gele paraplu, een symbool dat ook bij eerdere protesten tegen het coronabeleid werd gebruikt. Ook dragen mensen verschillende protestborden, zoals een bord met het gezicht van premier Mark Rutte, begeleid door de tekst 'Niet mijn premier'. Op een spandoek staat de tekst 'MKB & Horeca kapot #klaarmetrutte'.
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem vaardigde eerder op de dag een noodverordening uit tot 22.00 uur, vanwege de vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde op verschillende plekken in de stad. De gemeente heeft aanwijzingen dat voetbalsupporters van de harde kern van FC Twente en NEC naar Arnhem willen komen voor een treffen met de harde kern van Vitesse. Ook blijkt uit berichten op sociale media dat een groot aantal van zogenoemde Defend-groepen naar Arnhem wil komen.
Volgens een woordvoerder van de politie waren er 's middags geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van de voetbalsupporters of de Defend-groepen in de stad.
Het aantal corona-opnames op de intensive care is de afgelopen dag toegenomen met zeven. In totaal hebben nu 820 coronapatiënten intensieve zorg nodig. In de ziekenhuizen liggen nu 2.597 mensen die ziek zijn geworden door het virus. Dat zijn er 25 meer dan een dag eerder.
Het aantal coronapatiënten op de intensive care schommelt de laatste dagen. Maandag nam het aantal met 28 af, zondag was er nog een toename van 25. Dat kan komen door het aantal mensen dat de ic verlaat. Sommige mensen liggen namelijk korter op de ic dan anderen. Als de verpleegafdelingen bovendien voller liggen, kunnen minder mensen terugkeren van de ic.
De gemeente Amsterdam heeft opgeroepen niet meer naar de hoofdstad te komen. Het is te druk in de stad. "Kom hier niet naartoe!", meldt de gemeente op Twitter.
De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark vanmiddag helemaal afgesloten omdat het er te druk werd. Eerder waren alle zij-ingangen al dichtgedaan. Er mag op dit moment niemand meer naar binnen, bezoekers mogen het drukke stadspark alleen nog uit.
In het Vondelpark zijn grote groepen samen. Het lijkt om een Koningsdag als vanouds: er wordt gedronken en gedanst op muziek. Rond het standbeeld van Vondel vieren op dit moment honderden mensen feest. Van de coronamaatregelen lijkt niemand te hebben gehoord. Er zijn handhavers ter plaatse, maar die grijpen niet in.
De zij-ingangen van het Vondelpark in Amsterdam zijn afgesloten omdat het er te druk wordt. Het populaire stadspark is vanaf nu alleen nog toegankelijk via de twee hoofdingangen aan de Stadhouderskade en de Amstelveenseweg.
Normaal is het Vondelpark een van de drukste plekken in de hoofdstad vanwege kindervrijmarkt. Burgemeester Femke Halsema liet vorige week al weten dat er in haar stad geen speciale maatregelen worden genomen op Koningsdag. "De handhaving is erop gericht de mensen te verleiden en zo nodig te forceren zich te voegen naar de coronaregels."
De Gezondheidsraad hoopt "zo snel mogelijk" een nieuw advies te kunnen geven over het AstraZeneca-vaccin. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft daar om gevraagd. Hij wil weten of nieuwe informatie van de Europese medicijnwaakhond EMA aanleiding geeft om de leeftijdsgrens voor de coronaprik te verlagen.
"Als het rapport met de onderliggende data van het EMA wordt gepubliceerd, kunnen wij aan de slag", laat een woordvoerder van de Gezondheidsraad vanochtend weten. De zegsman verwacht die informatie "een dezer dagen" te ontvangen. Hoe lang het advies daarna nog op zich laten wachten, is volgens hem lastig te voorspellen. "Zo snel als mogelijk uiteraard."
Vrijdag meldde het EMA, na verdere bestudering van het AstraZeneca-vaccin, dat de voordelen van het middel opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen. Momenteel worden de inentingen alleen gezet bij 60- tot 64-jarigen vanwege bijwerkingen die bij jongere personen in zeer zeldzame gevallen zeer ernstig kunnen zijn.
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem vreest voor ernstige verstoringen van de openbare orde op verschillende plekken in de Gelderse stad. De gemeente heeft aanwijzingen dat voetbalsupporters van de harde kern van FC Twente en NEC naar Arnhem willen komen voor een confrontatie met de harde kern van Vitesse.
Ook blijkt uit berichten op social media dat een groot aantal van zogenoemde Defend-groepen vandaag naar Arnhem wil komen. Deze mensen zijn eerder betrokken geweest bij eerdere coronademonstraties die uit de hand liepen. Marcouch heeft daarom een noodverordening ingesteld voor Koningsdag.
arnhem
Donderdag krijgen de eerste mensen die zijn geboren in 1961 een uitnodiging voor een coronaprik. Het gaat om mensen die dit jaar hun zestigste verjaardag vieren, dat zijn bijna 250.000 Nederlanders. Zij kunnen vanaf vandaag al online een afspraak inplannen bij de GGD voor een inenting met het Pfizer/BioNTech-middel.
De uitnodigingen voor mensen die geboren zijn in 1961 ploffen van donderdag tot en met zaterdag op de mat. De GGD heeft inmiddels ruim honderd vaccinatielocaties geopend waar mensen terecht kunnen voor een coronaprik.
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om een "noodstop" te houden om versoepelingen terug te draaien. Mocht het aantal ziekenhuisopnames de komende tijd toch weer fors toenemen, dan moet er ook een stokje worden gestoken voor de geplande verruimingen, vinden de deskundigen.
Het OMT raadt het kabinet aan heel voorzichtig om te gaan met de volgende stap, na het openen van de terrassen op woensdag. Voor 11 mei staat het openen van zogenoemde doorstroomlocaties zoals dierentuinen en pretparken gepland. Ook moet het dan weer mogelijk worden om binnen te sporten, bijvoorbeeld in een sportschool. Die verruiming is wel onder voorbehoud.
De versoepelingen mogen wat het OMT betreft echt alleen doorgaan als het weekgemiddelde van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en het aantal coronapatiënten op de intensive care zeker met 10 procent is gedaald. Het liefst zien de deskundigen zelfs een afname van 15 procent voordat er versoepeld wordt.
Nederlanders worden opgeroepen om deze Koningsdag zo veel mogelijk in hun eigen buurt te blijven en drukke plekken te mijden. Of dat gaat lukken moet nog blijken, want het wordt mooi lenteweer. Toch zeggen gemeenten geen extra maatregelen te nemen, de handhaving van de coronamaatregelen blijft hetzelfde. Wel zijn er mogelijk extra handhavers op de been.
"We zijn voorbereid, je gaat niet op voorhand alles afsluiten", zei voorzitter Hubert Bruls van het veiligheidsberaad maandag. De burgemeester van Nijmegen wijst op de ervaring die het afgelopen jaar is opgedaan, toen het wel vaker mooi weer was en mensen naar buiten gingen. "Dan kunnen we altijd gebieden afsluiten".
Eindhoven is dit jaar het middelpunt van de koninklijke activiteiten. De gemeente vroeg eerder alle inwoners al om thuis te blijven en het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn gezin digitaal te volgen. Ook in de andere grote steden geldt die oproep en wordt er soms digitaal vermaak georganiseerd. Het verschilt per gemeente of er extra toezichthouders worden ingezet.
Op Sint Maarten is inmiddels de 20.000ste inenting tegen het coronavirus gegeven. Op het Caribische eiland hebben nu bijna 13.500 mensen hun eerste prik gehad, ruim 6500 eilandbewoners zijn al volledig beschermd. Het streven is om in totaal 34.000 mensen twee keer in te enten.
Het eilandbestuur heeft er de afgelopen weken hard aan gewerkt om zo veel mogelijk mensen te vaccineren. Het aantal gemelde gevallen daalt er al weken, zo telde telde Sint Maarten maandag nog maar twaalf actieve besmettingen. Er liggen twee coronapatiënten in het ziekenhuis.
sint-maarten
Foto: Andy Bellegarde via Unsplash
Ook in de afgelopen week zijn hoogstwaarschijnlijk weer meer coronabesmettingen aan het licht gekomen dan de week ervoor. In de afgelopen zes dagen zijn er 49.750 positieve tests geregistreerd. Met een gemiddelde van meer dan 8.000 nieuwe gevallen per dag is de kans groot dat het totale aantal besmettingen dat van een week eerder zal overstijgen.
Gezondheidsdienst RIVM maakt later op dinsdag het exacte aantal bekend in de wekelijkse corona-update. Vorige week werden in totaal 53.981 positieve test genoteerd. Dat was een stijging van 5,3 procent ten opzichte van de week daarvoor. Weer een week eerder was de toename 6 procent.
In de wekelijkse corona-update wordt ook aandacht besteed aan het aantal geregistreerde coronadoden. Ook komt de gezondheidsdienst met cijfers over het vaccinatietempo. Verder wordt het reproductiegetal ook weer opnieuw berekend. Dat gebeurt twee keer per week. Het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd, omdat het cijfer anders niet betrouwbaar genoeg is.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.