Milieu en Gezondheid
27 feb 2021, 09:04
Nederland blijft tot zeker tot maandag 15 maart in een gedeeltelijke lockdown, al gloort er hoop aan de horizon: Vanaf volgende week krijgen scholieren één keer per week fysiek les, mogen de kappers weer aan de slag en kun je winkelen op afspraak. Maar ook andere branches snakken naar versoepelingen. Volg hier het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 4.993, dat zijn er 158 minder dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 1.809, dat zijn er 55 minder dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 518, dat zijn er 48 minder dan op vrijdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op vrijdag: 56, er zijn tot nu toe 15.503 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.112.536 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben zaterdagavond de bezoekers van Park Valkenberg in Breda weggestuurd omdat het er te druk werd en een aantal mensen zich niet aan de coronaregels hield. Vier mensen zijn aangehouden voor het gooien van voorwerpen naar de politie, aldus een politiewoordvoerder.
Een woordvoerder van de gemeente Breda zei dat de meeste bezoekers zonder tegen te stribbelen gehoor gaven aan de oproep om te vertrekken en dat het inmiddels weer rustig is in het park.
De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark zaterdag aan het eind van de middag opnieuw tijdelijk gesloten wegens drukte.
De gemeente laat weten dat mensen alleen nog het park mogen verlaten. Er mogen geen nieuwe mensen meer in. Ook vrijdag en donderdag werd het park tijdelijk afgesloten wegens drukte.
Afgelopen zondag vond in het park een groot feest plaats met honderden mensen, voornamelijk jongeren. Nadat woensdag opnieuw sprake was van grote drukte in het stadspark besloot de gemeente de zijingangen van het park af te sluiten en extra toezicht te houden bij de twee hoofdingangen. De gemeente verwachtte dat dit zou leidden tot minder drukte.
Deze week moest de politie meerdere malen ingrijpen omdat de bezoekers van het park de coronamaatregelen niet naleefden. Als de door de gemeente genomen maatregelen niet het gewenste effect bereiken dan zal het Vondelpark volledig worden afgesloten voor het publiek, waarschuwde de gemeente woensdag.
Tientallen horecaondernemers in Breda namen zaterdag deel aan een ludieke picknick in de stad waarmee ze aandacht vroegen voor de moeilijke situatie waarin de horeca zich bevindt. In het bijzonder werd voor het openen van de terrassen gepleit. De starttijd voor de picknick was 12.05 uur. Dit omdat het voor veel ondernemers al 5 óver 12 is, aldus de initiatiefnemers. De actie verliep rustig.
Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens veel horecaondernemers is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. Zeker als wordt gekeken naar de samendrommende mensen in parken en op pleinen.
In Breda leefden de initiatiefnemers de coronaregels na. Honderden picknickkleedjes van 2 bij 2 meter werden op veilige afstand van elkaar neergelegd op verschillende pleinen en plekken in de stad. In totaal deden zestig ondernemers mee aan de actie. Zij verkochten onder meer koffie, thee en andere versnaperingen. Volgens de organisatie ging het niet om de omzet, maar vooral om het signaal dat met de actie wordt afgegeven.
Rond 16.00 uur was de picknick afgelopen. Een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Breda laat weten dat de actie rustig is verlopen. "Er liepen wel wat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) rond die mensen af en toe wezen op het naleven van de coronaregels, maar daar werd door iedereen naar geluisterd". Volgens KHN Breda was de reactie van alle bezoekers en voorbijgangers positief.
D66-leider Sigrid Kaag pleit voor de invoering van een vaccinatiebewijs om mensen die ingeënt zijn tegen het coronavirus meer vrijheid te geven. "Dit is niet alleen billijk, dat is ook rechtvaardig", zei ze zaterdag op een digitaal congres van haar partij in Veldhoven.
Volgens haar kun je niet verwachten dat gevaccineerde mensen "wachten met leven totdat de laatste prik is gezet". Ze wil een voorbeeld nemen aan Israël waar burgers met een vaccinatiebewijs meer rechten hebben dan mensen zonder zo'n bewijs.
Premier Mark Rutte zei deze week na een EU-top het nog te vroeg te vinden voor een besluit over een vaccinatiebewijs. Een vaccinatiepaspoort "kan wel nut hebben in de toekomst", aldus de premier. In december zei hij nog niet "dolenthousiast" te zijn over een vaccinatiebewijs.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 1809 coronapatiënten, 55 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 518 op de intensive care, zeven minder dan een dag eerder, en 1291 in de kliniek. Dat zijn er 48 minder dan vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Zaterdag zijn 207 nieuwe Covid-patiënten opgenomen, elf minder dan vrijdag. Van hen zijn er 22 opgenomen op de IC. Er zijn nu 988 IC-bedden bezet.
De instroom in de ziekenhuizen en de ziekenhuisbezetting zijn in de afgelopen week beide met ongeveer 3 procent gedaald. Dit was in lijn met de verwachting op basis van het aantal coronabesmettingen.
Het is opnieuw druk in het Vondelpark. De gemeente Amsterdam roept op naar huis te gaan als het te druk wordt. "Kom maximaal met twee personen of één huishouden en vermijd drukke plekken."
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdag- en zaterdagochtend 4993 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4605 positieve coronatesten per dag.
Vrijdag werden 5151 coronagevallen gemeld. donderdag waren het er 5029, woensdag 4403.
Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 41. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Vrijdag werden 65 overlijdens geregistreerd, donderdag 33.
Kom op Koningsdag niet naar Eindhoven: de koninklijke familie bezoekt de stad op een besloten locatie. Die oproep doet de gemeente Eindhoven zaterdag. Willem Alexander viert zijn 54e verjaardag op 27 april weliswaar in Eindhoven, maar dan zonder publiek in verband met corona. Iedereen kan thuis vanaf de bank kijken naar het bezoek van het koningspaar, laat de gemeente weten.
Het koninklijk paar bezoekt Eindhoven dan van 11.00 tot 13.00 uur, live te volgen via NOS en via www.koningsdageindhoven.nl
"Dit jaar vieren we het grootste Oranjefeest thuis", aldus de gemeente op Twitter. "Anders dan anders, maar wel live, interactief en veelzijdig. Ontdek wat Eindhoven te bieden heeft en vier het feest met ons mee!"
Volgens de gemeente vindt "Koningsdag 2021 vooral ook plaats bij jou thuis op de bank. We zorgen voor een aantrekkelijk onlineprogramma dat je thuis kunt volgen".
Een jaar na het begin van de coronapandemie in Nederland is in Tilburg een kunstwerk onthuld als eerbetoon aan 'coronahelden' die zich hebben ingezet voor hun medemens. Dat gebeurde zaterdag voor het Paleis-Raadhuis in de binnenstad. Het zogeheten dankraam is geïnspireerd op een gebrandschilderd raam dat in 1951 is gemaakt nadat Tilburg als laatste stad in Nederland een ontwrichtende pokkenepidemie over zich heen had gekregen. Het werk is gemaakt door kunstenares Riëtte Sommerdijk. Zij verwerkte er elementen in van in totaal 170 inzendingen.
In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg werd een jaar geleden de eerste besmetting met het virus geconstateerd, bij een man uit Loon op Zand. Later zou blijken dat het virus al eerder zijn intrede in Nederland had gedaan. Onder meer tijdens carnaval kon het zich ongemerkt verspreiden. Het zuiden van het land werd al snel het epicentrum van de uitbraak.
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg vindt het 'jubileum' van de coronapandemie "niet bepaald een datum om te vieren, wel een om even bij stil te staan". Aan het einde van de dag is er een herdenking van coronaslachtoffers in de Hasseltse Kapel. De ceremonie is op afstand te volgen.
Tientallen horecaondernemers in Breda staan gereed voor de ludieke picknick in de stad waarmee ze aandacht vragen voor de moeilijke situatie waarin de horeca zich bevindt. In het bijzonder wordt voor het openen van de terrassen gepleit. De starttijd voor de picknick is 12.05 uur. Dit omdat het voor veel ondernemers al 5 óver 12 is, aldus de initiatiefnemers.
Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens veel horecaondernemers is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. Zeker als wordt gekeken naar de samendrommende mensen in parken en op pleinen.
In Breda zullen de initiatiefnemers de coronaregels naleven. Honderden picknickkleedjes van 2 bij 2 meter worden op veilige afstand van elkaar neergelegd op verschillende pleinen en plekken in de stad. In totaal doen zestig ondernemers mee aan de actie. Zij verkopen onder meer koffie, thee en andere versnaperingen. Volgens de organisatie gaat het niet om de omzet, maar vooral om het signaal dat met de actie wordt afgegeven.
Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) riep horecaondernemers eerder op om dinsdag de terrassen te openen. Volgens de groep is er een gebrek aan perspectief en is de grens niet alleen financieel maar ook psychisch bereikt.
De actievoerende KHN-afdelingen vinden dat de horeca en de reis-, evenementen- en cultuurbranche de rekening betalen voor de coronacrisis. De steunmaatregelen zijn daarnaast ook niet toereikend, vinden de ondernemers, die ook de tijd die het kost om de tegemoetkoming in de vaste lasten uit te keren hekelen.
Branchevereniging KHN heeft het kabinet meermaals opgeroepen op om per direct versoepelingen voor de horeca door te voeren en de terrassen te openen.
Van de Nederlandse bevolking heeft 61 procent weinig vertrouwen in het vaccinatiebeleid, stelt het programma EenVandaag op grond van eigen onderzoek onder 30.000 leden van zijn Opiniepanel. Van hen heeft ruim een derde (37 procent) dat vertrouwen wel.
Daarnaast vindt een meerderheid van de ondervraagden dat er meer aandacht moet zijn voor maatschappelijke gevolgen van corona.
Een jaar na de virusuitbraak is het volgens EenVandaag niet zo dat onder de bevolking het beeld heerst dat de vaccinatiecampagne op stoom is. Zij denken dat het inenten te langzaam gaat en er steeds nieuwe groepen voordringen, terwijl de vaccins schaars zijn. Verder hebben zij het idee "dat er nog steeds weinig regie lijkt te zijn".
De ondervraagden zijn wel in ruime meerderheid bereid zich te laten inenten (76 procent). Verder geeft ongeveer de helft aan zich mentaal slechter te voelen dan voor de crisis. Steeds meer mensen erkennen meer moeite te hebben zich aan de regels te houden. "Vooral het bezoek thuis beperken tot één persoon vinden mensen erg moeilijk", aldus EenVandaag.
De ondervraagden stellen daarnaast dat het "de hoogste tijd is dat het kabinet meer oog krijgt voor de maatschappelijke gevolgen van corona". Volgens het programma is voor veel mensen 2021 "een kantelpunt in hun denken". Vorig jaar stonden de deelnemers aan het onderzoek meestal achter het kabinetsbeleid dat gericht was op het terugdringen van de besmettingen en de coronazorg in ziekenhuizen. "Nu moet het kabinet zich gaan richten op andere groepen in de samenleving die lijden onder corona", stelt EenVandaag op basis van het onderzoek onder 29.993 leden van het Opiniepanel. Het onderzoek is gehouden van 18 tot 26 februari 2021.
Nederland leeft een jaar met het coronavirus. Op 27 februari 2020 maakt toenmalig minister Bruno Bruins bekend dat voor het eerst een besmetting is geconstateerd.
Het kabinet heeft afgelopen zomer de bestrijding van het coronavirus onderschat, meldt de Telegraaf op basis van gesprekken met verschillende kabinetsadviseurs. Kritiek op het beleid rond de tweede coronagolf klonk al in de Tweede Kamer, maar nu erkennen bronnen bij het kabinet dat ook.
De adviseurs met wie de Telegraaf sprak moesten het kabinet begeleiden bij het bedwingen van de pandemie en het overbrengen van de boodschap naar de bevolking. Zij erkennen dat er verkeerde inschattingen zijn gemaakt. "In de zomer was er opluchting in het land. Ook wij kwamen misschien te veel in de modus van de weg terug."
In plaats van een terugkeer naar het oude normaal, sloeg er een tweede coronagolf over ons land. Eentje die de samenleving in een langdurige lockdown klem zou houden. "Vanaf dat moment liepen we achter de feiten aan", zegt een betrokkene. "Pas in oktober kwam de strakheid terug."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.