Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | 'Hoop op festivals terug te zien in goede kaartverkoop'

LIVEBLOG | 'Hoop op festivals terug te zien in goede kaartverkoop'

Milieu en Gezondheid

27 jan 2021, 06:41

Terwijl Nederland middenin een lockdown met avondklok zit, is het al avonden op rij onrustig in verschillende plaatsen. De roep om keihard optreden tegen de relschoppers wordt dan ook steeds luider. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 3.997, dat zijn er 132 minder dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.375, dat zijn er 5 minder dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 670, dat zijn er 10 meer dan op dinsdag

  • Aantal sterfgevallen dat gemeld is op woensdag: 86, er zijn tot nu toe 13.665 coronadoden geregistreerd

Update 20:55 - Zijn er woensdagavond opnieuw avondklokrellen?

Na drie avonden vol rellen en plunderingen in verschillende binnensteden, bleven de grote rellen dinsdagavond uit. Kan de politie de onrust woensdagavond wederom onder controle houden of wordt het opnieuw chaos in de steden? Volg het laatste nieuws via ons liveblog over de avondklokrellen.

Update 19:09 - 'Hoop op festivals terug te zien in goede kaartverkoop'

De goede start van de kaartverkoop voor de eerste twee festivals geven organisator Elevation Events weer hoop voor het festivalseizoen van 2021. "Soenda was vorige week direct uitverkocht, Smeerboel heeft iets langer nodig, maar die zal eind van de week ook uitverkocht zijn", schat organisator Jasper Coenen in.

Slechts een paar uur was er afgelopen donderdag voor nodig om van de 17.500 kaarten voor Soenda festival af te komen. Woensdag volgde de kaartverkoop voor Smeerboel, waarvoor aan het einde van de middag alleen nog 'final tickets' beschikbaar waren.

Achter beide festivals zit Elevation Events, dat ongeveer vijftien festivals per jaar organiseert. "Soenda was het eerste evenement en dat werd goed ontvangen, dus daarom hebben we het vandaag ook zo aangepakt", zegt Coenen. Die aanpak houdt in dat geïnteresseerden vanwege de onzekerheid over de coronamaatregelen eerst alleen een aanbetaling voor het festival doen. Zodra het evenement daadwerkelijk doorgaat, moet het restbedrag worden overgemaakt en bij afblazen wordt de aanbetaling teruggestort.

Elevation Events had zelf al besloten alle festivals die in mei en juni gepland stonden, te verplaatsen. "We hadden er weinig vertrouwen in dat festivals van onze grootte dan zouden doorgaan. Dat werd bevestigd door de datum van 1 juli die geldt om gebruik te kunnen maken van het garantiefonds, en door de beslissing van verschillende veiligheidsregio's om tot juni geen evenementen toe te laten", vertelt Coenen. Wel voorziet hij door alle verplaatsingen een probleem: "We kunnen niet alles aan het einde van het seizoen proppen. Je krijgt nu veel meer overlap, dat is zeker."

Toch gloort er met de goede kaartverkoop weer hoop, zegt Coenen. "De eerste stap is gezet, maar nu hopen dat het ook echt doorgaat", zegt Coenen. De komende weken start Elevation Events van meer festivals de voorverkoop, en zij zijn niet de enige, ziet Coenen. "We zien nu dat veel organisaties dit overnemen, ik denk dat iedereen het een goede manier vindt."

Het Soendafestival stond oorspronkelijk gepland in mei, maar is verplaatst naar 28 augustus. Smeerboel is op 11 september. Een aantal andere grote festivals, zoals Lowlands, is voor dit jaar ook al uitverkocht. De tickets die vorig jaar daarvoor zijn verkocht, blijven namelijk geldig.

Update 17:53 - Gevangenis in Ter Apel weer bijna coronavrij

Bijna alle gedetineerden in de gevangenis in Ter Apel die besmet waren geraakt met corona zijn weer gezond. Slechts drie gevangenen hebben volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) momenteel het virus nog onder de leden, nadat vorige week bekend was geworden dat 137 van de ruim 400 gedetineerden besmet waren.

De DJI meldt dat vanaf donderdag het dagprogramma in de gevangenis weer wordt opgestart. "Gedetineerden kunnen dan weer aan het werk en mogen sporten. Wel wordt er gewerkt met kleinere groepen en komen gedetineerden niet in contact met gedetineerden die op andere afdelingen verblijven."

De gevangenis ging in lockdown, nadat er veertien besmettingen waren vastgesteld. Daarop werd iedereen getest en bleek een derde van de gedetineerden besmet te zijn. Vervolgens moesten de besmette gevangenen zeven dagen verplicht de hele dag in hun cel blijven.

De DJI laat verder weten dat in de gevangenis in Nieuwegein nog zes gedetineerden, verspreid over twee afdelingen, besmet zijn met corona. Daar waren eerder twintig gevangenen positief getest. Ook de Penitentiaire Inrichting Nieuwegein treft voorbereidingen om het werk en bezoek weer mogelijk te maken.

Update 17:43 - Gevolgen leveringsproblemen AstraZeneca volgende week bekend

Zorgminister Hugo de Jonge moet zijn vaccinatiestrategie mogelijk nog ingrijpender omgooien dan al werd verwacht, nu farmaceut AstraZeneca dit kwartaal naar verluidt maar een kwart van het aantal bestelde vaccins kan leveren. Over de precieze gevolgen verwacht de bewindsman volgende week uitsluitsel te kunnen geven. "De gesprekken met AstraZeneca lopen nog", benadrukt een woordvoerder.

De Jonge liet eerder deze week al weten te rekenen op "heel veel minder vaccins" van AstraZeneca dan in de oorspronkelijke planning, zonder precieze getallen te noemen. Tot dusver werd uitgegaan van 60 procent minder geleverde vaccins aan de EU-lidstaten, maar volgens Brusselse bronnen wil het bedrijf zelfs driekwart minder doses leveren. De farmaceut zegt te kampen met productieproblemen bij een fabriek in België.

Nederland heeft in totaal 11,7 miljoen doses bij AstraZeneca besteld, waarvan er oorspronkelijk 4,5 miljoen nog dit kwartaal werden verwacht. Het vaccin, dat overigens nog moet worden goedgekeurd door het Europese geneesmiddelenbureau EMA, is in eerste instantie bestemd voor zorgmedewerkers en mensen jonger dan zestig jaar met een medische indicatie.

Minder vaccins betekent nu eenmaal dat er minder snel gevaccineerd kan worden, zei De Jonge eerder deze week al. Dat betekent dat er "scherpere keuzes" moeten worden gemaakt. Meer details hoopt de minister volgende week met de Tweede Kamer te kunnen delen. Ondertussen wordt alles op alles gezet om alsnog zo veel mogelijk vaccins alsnog naar de EU en naar Nederland te krijgen, aldus het ministerie.

Update 17:31 - Robot kan 20.000 coronatestmonsters per etmaal aan

Een nieuwe testrobot, de STRIP-1, kan per etmaal tot 20.000 coronatestmonsters verwerken en is daarmee het snelste apparaat tot nu toe. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen KNAW.

Gezondheidsminister Hugo de Jonge heeft het apparaat woensdag in het medisch-microbiologisch Laboratorium PAMM in Veldhoven al kunnen bekijken. De overheid betaalt de robot, die ook bij volgende pandemieën van pas kan komen.

Het apparaat is niet alleen sneller, maar zal ook een besparing aan te gebruiken materialen en vloeistoffen opleveren en ook nog eens een kostenbeparing met zich meebrengen. "Tot slot worden de laboranten, die in de eerste golf op hun tandvlees liepen, door de verregaande robotisering enorm ontlast", zegt de KNAW.

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut van de KNAW en biotechnologiebedrijf Genmab hebben de STRIP-1 ontwikkeld met nog andere partners. De robot is niet alleen snel en zuinig, maar maakt ook het precies volgen van alle monsters mogelijk. Ze krijgen een barcode die tijdens het hele proces een aantal keren wordt gescand. "Dit maakt het ook mogelijk om de uitslag van de test automatisch online terug te koppelen aan de geteste personen", aldus de KNAW.

Er moeten nog wat hobbels worden genomen, maar het is de bedoeling dat de robot snel en grootschalig aan de slag gaat. De Nederlandse overheid is volgens het Hubrecht Instituut van plan in de toekomst nog vijf robots aan te schaffen, mits de eerste echt de verwachte resultaten oplevert.

Update 16:25 - Snelrechter veroordeelt betrokkenen avondklokrellen

Snelrechters in Den Haag, Middelburg en Breda hebben woensdag cel- en taakstraffen opgelegd aan mensen die wegens betrokkenheid bij de avondklokrellen zijn opgepakt. De gepleegde delicten varieerden van het plegen van geweld tot opruiing.

In Den Haag veroordeelde de rechter een 19-jarige man tot twee maanden cel wegens het gooien van een steen naar een politiebus. De Hagenaar werd opgepakt tijdens rellen afgelopen maandag in de Haagse Schilderswijk.

De snelrechter in Middelburg legde in twee zaken drie weken cel op, waarvan twee weken voorwaardelijk, naast een werkstraf van zestig uur, wegens het verspreiden van opruiende berichten. De rechter sprak het tweetal uit Goes vrij van het zwaardere delict opruiing.

Twee anderen, eveneens afkomstig uit Goes, kregen twee weken cel (waarvan twaalf dagen voorwaardelijk) en dertig dagen cel (waarvan veertien dagen voorwaardelijk). Ook zij kregen daarnaast een werkstraf van zestig uur. De rechter verklaarde ook in hun geval het verspreiden van opruiende berichten bewezen.

In Breda kreeg een 35-jarige man uit Bavel vier maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk, wegens opruiing. Hij riep via Facebook mensen op die tegen de avondklok zijn te verzamelen op een plek in Breda.

Update 16:20 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer iets afgenomen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de laatste 24 uur met 78 afgenomen. In totaal zijn nu 2297 patiënten met Covid-19 opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het laagste aantal in ruim een maand.

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 zijn er 649 dusdanig ziek dat ze op de intensive care liggen, 21 minder dan dinsdag. Op verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 57 af tot 1648. In Duitse ziekenhuizen liggen nog twee Nederlandse coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er twee minder dan een dag eerder.

Update 16:00 - Ruim 185.000 Nederlanders gevaccineerd

Iets meer dan 185.000 Nederlanders zijn in de afgelopen drie weken gevaccineerd tegen het coronavirus. De teller op het coronadashboard staat woensdag op 185.356. Dat zijn er 11.718 meer dan op dinsdag.

De stijging komt geheel door de GGD'en, die verpleeghuismedewerkers en huisartsen inenten. Dat aantal steeg van 116.593 naar 128.311. Het aantal gevaccineerde medewerkers van de acute zorg bleef op 40.216 staan en ook het aantal gevaccineerde cliënten van langdurige zorg bleef gelijk: 16.829.

Precies drie weken geleden werden de eerste Nederlanders gevaccineerd. Het gaat om verpleeghuismedewerkers en om artsen en verpleegkundigen van intensive cares, spoedeisende hulp en ambulances. Op woensdag zijn de eerste herhaalprikken toegediend.

Update 15:25 - 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets minder dan gemiddelde afgelopen week

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM volgens gecorrigeerde cijfers 3980 nieuwe besmettingen noteerde, maar iets minder dan het gemiddelde van de afgelopen week.

In de laatste zeven dagen zijn in totaal 34.802 nieuwe gevallen gemeld. Dat komt neer op gemiddeld 4972 per etmaal.

Het RIVM heeft 69 sterfgevallen van mensen met Covid-19 geregistreerd. Dit aantal steeg dinsdag met 87. Het overlijden van een coronapatiënt wordt soms pas na een tijdje doorgegeven. Op dinsdagen en woensdagen meldt het RIVM vaak meer sterfgevallen dan op andere dagen.

Het aantal positief geteste mensen in ons land gaat richting de 1 miljoen. Sinds het begin van de uitbraak in februari vorig jaar is het coronavirus met een test vastgesteld bij 961.690 Nederlanders.

Update 12:41 - Viroloog Koopmans mag bijna uit quarantaine in China

Het internationale team dat in China de herkomst van het coronavirus onderzoekt heeft de verplichte quarantaineperiode van twee weken er donderdag opzitten. De onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), onder wie de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, zetten dan hun werkzaamheden in Wuhan voort. In die stad werd het virus eind 2019 voor het eerst vastgesteld.

De onderzoekers werkten de afgelopen weken vanuit hun hotelkamers. "We hebben zeer uitgebreid doorgesproken wat de vorderingen waren van de studies die in juni en in de afgelopen maanden zijn gestart. Daar gaan we de komende weken dieper op in als we face-to-face meetings hebben", zegt Koopmans.

Maar wat precies allemaal mogelijk is op het gebied van het ontmoeten van Chinese experts en het bezoeken van verschillende locaties is nog onduidelijk. Dat hangt volgens de viroloog af van aangescherpte quarantaineregels vanwege de recente uitbraak in de Chinese provincie Hebei. "We hebben een ruwe planning, gezien de aard van het werk is die niet per dag te geven", aldus Koopmans.

Update 12:37 - Erasmus MC ontwikkelt nieuwe coronatest

Onderzoekers van het Erasmus MC en Innatoss Laboratories gaan een nieuwe, zeer gevoelige test ontwikkelen waarmee kan worden vastgesteld of iemand geïnfecteerd is geweest met het coronavirus. Ze willen de blootstelling aan SARS-CoV-2 ontdekken aan de hand van bepaalde cellen, staat op de site van het centrum. De bestaande testen sporen antistoffen in het bloed op.

De wetenschappers willen uitvinden of een besmetting ook te herleiden is uit de T-cellen, witte bloedcellen die ziekteverwekkers opruimen en ook maken dat het lichaam zich de besmetting "herinnert".

De nieuwe test kan van pas komen bij mensen die een milde infectie hebben gehad: "Mensen die een milde infectie hebben gehad, hebben soms niet genoeg antistoffen om te meten. Er zijn aanwijzingen dat bij die personen wel T-cellen meetbaar zijn’", aldus viroloog Rory de Vries van het Erasmus MC.

Mogelijk kan dan ook worden uitgezocht of iemand beschermd is. Behalve een eventuele T-celtest voor het coronavirus levert dit onderzoek ook nieuwe kennis op over de rol van T-cellen bij de afweerreactie. Dat kan van groot belang zijn voor het begrijpen van de immuunreactie na vaccinatie, meldt het Erasmus. "We weten bijvoorbeeld nog niet hoe lang de vaccins bescherming geven", zegt De Vries.

We moeten nog wel even wachten op het resultaat. Het onderzoek gaat circa twee jaar duren.

Update 09:27 - Verpleegster Sanna Elkadiri krijgt als eerste de tweede coronaprik

Verpleegster Sanna Elkadiri heeft woensdag als eerste in Nederland de tweede vaccinatie tegen het coronavirus gekregen. Over ongeveer een week zou ze daarmee beschermd moeten zijn tegen het coronavirus. Elkadiri kreeg de herhaalprik op de speciale vaccinatielocatie van de GGD in Veghel. Precies drie weken geleden kreeg ze daar de eerste vaccinatie van heel Nederland.

Elkadiri werkt in een verzorgingshuis in Boxtel. Ze kreeg het coronavaccin dat Pfizer en BioNTech hebben ontwikkeld. Dat wordt toegediend aan mensen die in verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg werken en aan de mensen voor wie ze zorgen. Artsen en verpleegkundigen op de acute zorg en ambulancemedewerkers krijgen dat vaccin ook.

Ook op andere plekken begint woensdag de tweede vaccinatieronde. Zo vaccineert intensivecarearts Diederik Gommers in het Erasmus MC verpleger Tom Burggraaf, waarna zij de rollen omdraaien en Burggraaf Gommers inent. Drie weken geleden waren zij ook de eerste medewerkers van het academische ziekenhuis in Rotterdam die werden gevaccineerd.

Update 07:00 - D66 en GroenLinks willen recht op thuiswerken snel regelen

D66 en GroenLinks komen met een spoedwet die mensen het recht geeft thuis te werken. Bij de meeste kantoorbanen kan dat prima, maar werkgevers kunnen een verzoek om thuis te mogen werken nu nog te makkelijk weigeren, vinden de partijen.

"We wilden het recht om thuis te werken al vastleggen", zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. "Maar de aanhoudende coronacrisis maant ons tot spoed." Hij erkent dat lang niet iedereen thuiswerken prettig vindt. "Sommigen zijn er heel erg klaar mee. Maar het is in deze omstandigheden vooral veilig."

De meeste bedrijven en organisaties geven volgens GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders wel het goede voorbeeld door mensen thuis te laten werken wanneer hun werkzaamheden dat toelaten. "Toch zijn er te veel werkgevers die hun personeel weer naar kantoor laten komen", vindt hij.

Door de wetswijziging die D66 en GroenLinks voorstellen, kunnen werkgevers een verzoek tot thuiswerken straks alleen wegens "zwaarwegende bedrijfsbelangen" afwijzen. De partijen hebben de Raad van State gevraagd met spoed naar hun voorstel te kijken, zodat het kan worden ingediend bij de Tweede Kamer.

Update 06:01 - 'Steunverkiezingen' op Curaçao onder strenge corona regels

Op Curaçao worden komend weekend zogenaamde steunverkiezingen gehouden. Zestien nieuwe politieke partijen moeten minstens 789 'steunstemmen' weten binnen te halen om mee te kunnen doen aan de komende parlementsverkiezingen op 19 maart. Daarvoor gaan veertien stembureaus open op zaterdag 30 en zondag 31 januari.

Zestien nieuwe partijen is een record voor het eiland. Zeven partijen die vier jaar geleden in het parlement werden gekozen, mogen automatisch meedoen. Er zijn in totaal 21 parlementszetels te verdelen.

De verkiezingen vinden plaats met strenge maatregelen vanwege de coronapandemie. Zo zijn samenscholingen strikt verboden. Bij verkiezingen op het eiland is het gebruikelijk dat aanhangers de politieke kopstukken vergezellen als die gaan stemmen. Volgens de overheid zal de politie nu echter direct ingrijpen als mensen zich niet aan de regels houden en zich verzamelen in groepen.

Update 05:52 - Eerste mensen in Nederland krijgen hun tweede coronaprik

Precies drie weken geleden werd de eerste Nederlander gevaccineerd tegen het coronavirus. Verpleegster Sanna Elkadiri, die in een verzorgingshuis in Boxtel werkt, kreeg op 6 januari een inenting op de speciale vaccinatielocatie van de GGD in Veghel. Op woensdag is Elkadiri ook de eerste in Nederland die de tweede dosis krijgt. Over zeven dagen zou ze daarmee beschermd moeten zijn tegen het coronavirus.

Elkadiri krijgt het coronavaccin dat Pfizer en BioNTech hebben ontwikkeld. Dat kwam als eerste vaccin in Nederland op de markt. Het is toegediend aan mensen die in verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg werken en aan de mensen voor wie ze zorgen. Artsen en verpleegkundigen op de acute zorg en ambulancemedewerkers kregen dat vaccin ook.

Ook op andere plekken begint woensdag de tweede vaccinatieronde. Zo vaccineert intensivecarearts Diederik Gommers in het Erasmus MC verpleger Tom Burggraaf, waarna zij de rollen omdraaien en Burggraaf Gommers inent. Drie weken geleden waren zij de eerste medewerkers van het academische ziekenhuis in Rotterdam die werden gevaccineerd.

In de acute zorg krijgen ruim 40.000 medewerkers van de intensive care, de spoedeisende hulp en ambulancepersoneel vanaf woensdag een tweede prik. De vaccinatieronde loopt tot en met vrijdag 5 februari. De ziekenhuizen vaccineren naast eigen personeel ook 15.000 huisartsen en medewerkers van huisartsenpraktijken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.