Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | GGD stopt met diepe coronaneustest bij kinderen

LIVEBLOG | GGD stopt met diepe coronaneustest bij kinderen

Milieu en Gezondheid

26 mrt 2021, 06:19

Nederland blijft nog zeker tot en met 20 april in de huidige lockdown. Ook de avondklok blijft van kracht, maar de spertijd gaat vanaf volgende week woensdag een uur later in. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 7.644, dat zijn er 96 minder dan op donderdag

  • Tussen 16 maart en 23 maart testte 8,2 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 2.221, dat zijn er 29 meer dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 625, dat zijn er 6 meer dan op donderdag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op vrijdag: 25, er zijn tot nu toe 16.428 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 2.224.463 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 22:46 - Nieuwe piek in aantal coronabesmettingen Curaçao

Op Curaçao zijn vrijdag 409 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal op een dag sinds het begin van de coronapandemie.

In totaal zijn nu 2021 actieve besmettingen op het eiland. Een week eerder waren dat er 879, en een week daarvoor 240. De snelle stijging lijkt vooral het gevolg van de Britse variant.

Er liggen 56 coronapatiënten in het ziekenhuis op Curaçao, van wie 15 op de intensive care. Daarmee loopt de druk op de medische zorg op en kunnen geplande operaties die niet spoedeisend zijn voorlopig niet doorgaan. In totaal zijn op Curaçao 28 coronapatiënten overleden sinds maart vorig jaar.

Update 21:14 - 9000 kwetsbare patiënten krijgen coronavaccin in het ziekenhuis

Ziekenhuizen gaan zaterdag beginnen met het vaccineren van een groep kwetsbare patiënten, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg tegen de NOS. "Het gaat om zo'n 9000 patiënten die bijvoorbeeld een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben gehad of een ernstige immuunziekte hebben."

De ziekenhuizen nemen deze taak op zich, zodat de behandeld arts vanaf het begin betrokken is bij de vaccinatie en de effecten daarvan.

In de vaccinatiestrategie zou deze groep kwetsbaren waarschijnlijk later aan de beurt zijn vanwege hun (jonge) leeftijd. Het RIVM heeft de patiënten die hiervoor in aanmerking komen een uitnodiging gestuurd.

Update 19:39 - Geen coronasteun voor Sint-Maarten vanwege racismeklacht bij VN

Sint-Maarten krijgt voorlopig geen financiële coronasteun van Nederland, omdat het bij de Verenigde Naties heeft geklaagd over vermeend racisme door de Nederlandse overheid. De voorwaarden waaraan Sint-Maarten moet voldoen in ruil voor steun laten koloniale overheersing terugkeren, aldus de klacht. Het gaat om een bedrag van ruim 18 miljoen euro dat Sint-Maarten nu moet missen. Het eiland ligt al lang met Nederland overhoop over coronasteun, en de hervormingen die daarmee samenhangen.

Onder meer het oprichten van een organisatie die de bezuinigingen en hervormingen moet doorvoeren, het COHO, schopt Sint-Maarten tegen het zere been. Door de oprichting van dat Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling zou het eiland te veel autonomie moeten inleveren. Sinds 2010 is Sint-Maarten een autonoom land binnen het koninkrijk. Het COHO moet ook gaan over de steunpakketten voor Aruba en Curaçao.

Update 15:37 - Kerk Krimpen aan den IJssel vraagt alle gelovigen te komen

Evenals de Sionkerk in Urk wil de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel de deuren weer openen voor alle gelovigen. "Graag willen we iedereen de gelegenheid geven om zondag de Erediensten bij te wonen. Wilt u alstublieft letten op de 1,5 meterregel", staat op de website. Dominee Anthonie Kort wilde niet aan de telefoon komen voor een reactie. De fractie van Leefbaar Krimpen maakt zich grote zorgen. "Wij vinden dit absoluut een onwenselijke situatie. Vergeet niet dat deze kerk een van de grootste is in Nederland met zo’n 1900 leden. Er is plaats voor zo’n 1500 mensen in de kerk. Je moet gewoon niet willen dat die allemaal bij elkaar komen, met alle mogelijke gezondheidsgevolgen van dien", zegt raadslid Oscar Suijk. "Die mensen gaan de volgende dag ook weer naar de supermarkt."

Volgens Suijk behoren de coronacijfers in Krimpen tot een van de hoogste in de regio.

Update 15:22 - Aantal nieuwe coronagevallen blijft weer ongeveer gelijk

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7644 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de voorgaande twee dagen. In de voorgaande weken waren er op vrijdag juist aanzienlijk meer positieve tests dan op woensdag en donderdag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 49.483 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7069 nieuwe gevallen per dag, het hoogste niveau sinds 11 januari.

Update 15:14 - GGD'en stoppen met diepe coronaneustest bij kinderen

Alle GGD’en stoppen vanaf 4 april met de diepe coronaneustest bij kinderen. Vanaf dat moment krijgen kinderen tot en met twaalf jaar een ondiepe neustest, samen met een keeltest.

De meeste van de 25 GGD’en gebruikten tot nog toe de diepe neustest en keelbemonstering. "Dat volstond en viel voor de meeste kinderen mee, maar waar het minder invasief kan, is dat alleen maar fijn", aldus een woordvoerder van de GGD.

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) Károly Illy zei eerder al dat de GGD'en allemaal kortere teststaafjes zouden moeten gebruiken om kinderen tot en met de basisschoolleeftijd zo zachtzinnig mogelijk te controleren op het coronavirus. In de ziekenhuizen is het kortere staafje al volop in gebruik, stelde hij. Het gebruiken van deze kinderstaafjes biedt voldoende zekerheden over de eventuele besmettingen, aldus Illy toen.

Hij vergeleek het gevoel dat een kort staafje oplevert met dat van neuspeuteren. "Echt heel goed nieuws," zegt hij nu over het besluit: "Zo blijven kinderen naar de teststraat komen."

Voor de stap werd genomen is onderzoek gedaan naar alternatieven voor de diepe neustest, in de literatuur en bij buitenlandse collega 's. Een afnamemethode toegespitst op kinderen tot en met 12 jaar kan best, zonder dat er veel diagnoses gemist zullen worden, zo luidt de conclusie ook nu.

De afname midden in de neus is op zichzelf wel minder betrouwbaar dan de huidige, diepere monsterafname. Daarom wordt de afname van het minder diepe neusslijm samen met de huidige keelswab afgenomen, legt de GGD uit.

"Het is belangrijk voor de virusbestrijding dat zoveel mogelijk kinderen met klachten zich laten testen. Dat geldt ook voor kinderen zonder klachten, als de leerkracht of een kind in de klas positief is getest. Daar kan een testafnamemethode die op kinderen is toegespitst aan bijdragen", stelt de dienst.

Update 14:57 - Weer meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal gestegen, net als de dag ervoor. Het aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2221, 29 meer dan op donderdag. Dat is het hoogste aantal sinds 3 februari. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen er 625 op de intensive care, 6 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1596 coronapatiënten, een stijging van 23 in het afgelopen etmaal.

Het aantal patiënten dat op de ic ligt, komt nu al een week boven de 600 uit. Daarvoor ging het ongeveer twee weken lang heen en weer tussen de 550 en 600, en de maand daarvoor schommelde het aantal tussen de 500 en 550.

Update 14:52 - De Jonge over vaccinatiedruk op werkvloer: maak het bespreekbaar

Zorgmedewerkers die het gevoel hebben dat ze onder druk gezet worden om een coronavaccin te nemen, kunnen dat volgens coronaminister Hugo de Jonge het beste bespreekbaar maken op de werkvloer. Tientallen zorgmedewerkers hebben zich afgelopen weken volgens radiozender BNR bij vakbonden gemeld met een klacht over hun werkgever.

"Je moet nooit gedwongen worden en je ook nooit gedwongen voelen om je te laten vaccineren", aldus De Jonge vrijdag in een reactie. Volgens BNR zeggen de zorgmedewerkers dat hun leidinggevenden dreigen met onder meer ontslag, als ze aangeven zich niet te willen laten vaccineren. Ook wordt er emotionele druk uitgeoefend, vertelt vakbond CNV aan de radiozender.

Het is volgens De Jonge wel goed om het met elkaar te hebben over het belang van vaccineren. "Het is goed om de discussie te hebben tussen collega's over: waarom laat jij je wel vaccineren? Dat is natuurlijk een hele terechte discussie die wordt gevoerd."

Volgens de minister kunnen zorgmedewerkers die zich onder druk gezet voelen zich melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Er zijn tot nu toe nog geen klachten binnengekomen bij de Inspectie, aldus De Jonge.

Update 14:08 - Taakstraf voor mannen die neptestuitslag toonden voor vlucht

Twee mannen zijn veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken vanwege het tonen van een vervalste negatieve uitslag van een coronatest op Schiphol. De mannen, allebei 30 jaar oud, wilden naar Marokko voor een zakenreis.

Op 21 januari toonde het tweetal een vervalste negatieve uitslag van een PCR-test, die nodig is om te mogen reizen. De marechaussee kwam er snel achter dat het een nepuitslag was waardoor de mannen werden geweigerd voor hun vlucht.

De mannen zeiden dat ze er te laat achter kwamen dat een PCR-testuitslag nodig was, daarom regelde een van hen valse certificaten. Die man zei dat hij regelmatig thuistests had gedaan en daarom dacht dat het geen gezondheidsrisico voor andere mensen zou opleveren. De tweede man was bang dat de PCR-test schadelijk zou zijn voor zijn gezondheid.

De politierechter vindt dat de mannen met dit gedrag anderen in gevaar hebben gebracht. Ze namen het risico om mensen in het vliegtuig en in Marokko te besmetten met het coronavirus. Het vervalsen van testuitslagen vormt volgens de rechter een "bedreiging voor de volksgezondheid".

Update 14:05 - Ziekenhuizen leveren weer minder zorg

Ziekenhuizen hebben vorige maand weer minder zorg kunnen leveren en minder patiënten gezien dan voor de corona-uitbraak, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het aantal patiënten dat er nu in behandeling is, ligt zelfs beneden dat van 2019.

Van begin december tot begin februari werden juist meer mensen behandeld dan voor de corona-uitbraak. "Mogelijk haalden ziekenhuizen toen zorg in die eerder was afgezegd of uitgesteld", verklaart de autoriteit. In de loop van februari daalde het aantal behandelingen echter weer. Alleen op urologie, interne geneeskunde, heelkunde en verloskunde en gynaecologie werden nog meer patiënten behandeld dan normaal.

Het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken lag op 94 procent van wat waarop zonder coronapandemie zou worden gerekend.

Update 14:02 - Fabriek coronavaccins van Halix in Leiden goedgekeurd door EMA

Het bedrijf Halix in Leiden mag de coronavaccins van AstraZeneca gaan produceren voor Nederland en de andere landen in de Europese Unie. De fabriek is vrijdag goedgekeurd door de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De goedkeuring betekent dat er meer vaccindoses beschikbaar komen.

Update 13:29 - Goedkeuring van AstraZeneca-vaccins van Leidse makelij 'ophanden'

Het Leidse bedrijf Halix kan ieder moment goedkeuring krijgen voor de productie van AstraZeneca-vaccins voor de Europese Unie. "Een mededeling over de toestemming is ophanden", zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. Het oordeel is aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), de toezichthouder van de Europese Unie.

De EU kijkt reikhalzend uit naar de vaccins uit Leiden. Tot dusver vallen de leveringen van AstraZeneca keer op keer tegen. De enige fabriek die nu voor de EU draait is die in het Belgische Seneffe, en daar hapert volgens de Brits-Zweedse farmaceut de productie.

Het Verenigd Koninkrijk gaf Halix al eerder toestemming om vaccins te produceren. De EU, die met het VK wedijvert om de vaccins van AstraZeneca, wil beletten dat Halix enkel aan de Britten levert. AstraZeneca weigert ook al zijn twee Britse fabrieken in te schakelen om achterstallige leveringen aan de EU te voldoen, omdat die voor het VK zouden zijn gereserveerd.

Update 11:21 - Mark Rutte schuift aan bij Veiligheidsberaad

Minister-president Mark Rutte schuift maandag in Utrecht aan bij de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen. Het is sinds het uitbreken van de coronacrisis de tweede keer dat de premier deelneemt aan de vergadering van de burgemeesters. Naast Rutte vergadert maandag een "bredere afvaardiging van het kabinet" mee, aldus een woordvoerster van het beraad.

Gewoonlijk is justitieminister Ferd Grapperhaus namens het kabinet bij het Veiligheidsberaad. Ook coronaminister Hugo de Jonge schuift regelmatig aan. Maar volgens de woordvoerster was er nu zowel bij de bewindslieden als bij de burgemeesters behoefte om eens met meer mensen te praten over de huidige corona-aanpak.

Op de agenda staat onder meer de routekaart naar mogelijke versoepelingen als het aantal coronabesmettingen daalt. Het Veiligheidsberaad vond begin deze maand dat er vooral in de buitenlucht sneller meer vrijheden mogelijk zijn en heeft een alternatief gemaakt voor de routekaart van het kabinet. De burgemeesters willen ook dat het aantal toegediende vaccinaties een rol gaat spelen bij versoepelingen. Daarnaast komt maandag het heropeningsplan voor onder meer cultuur, winkels en horeca aan de orde.

Het is de bedoeling dat Rutte, de ministers en de burgemeesters fysiek bij elkaar komen in Utrecht. Dat kan nog een onlinebijeenkomst worden als er nieuwe coronabesmettingen de kop opsteken. Deze week moest het kabinet zich laten testen.

Update 08:48 - Ouders denken sinds corona milder over effect media op klein kind

Ouders van kinderen van tot en met 6 jaar zijn vergeleken met voorgaande jaren milder gaan denken over het effect van media als televisie en tablet op hun kind. Zo vindt een ruime meerderheid dat media hun kind helpen met onder meer taalontwikkeling en rekenvaardigheid. Ook zien ouders beeldschermen als hulpmiddel om het kind bezig te houden wanneer zij zelf geen tijd hebben, of als zoethoudertje wanneer het kind zich verveelt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid na onderzoek.

Het onderzoek bestond uit een volgens het netwerk representatieve steekproef van 1003 ouders van kinderen tot en met 6 jaar in Nederland en onlineveldwerk. Daaruit komt naar voren dat ouders dit jaar de meeste positieve effecten, zoals een betere taalontwikkeling en rekenvaardigheid, sinds de coronacrisis sterker onderschrijven. En de negatieve aspecten zoals fysieke klachten minder sterk.

Ouders blijken echter minder positief over het effect van media in relatie tot online-onderwijs. Ruim een kwart van de ouders van 5- en 6-jarigen geeft aan dat hun kind hierdoor minder goed kan leren.

Zeven op de tien ouders geeft aan dat de coronapandemie impact heeft op het mediagebruik van hun kind, vooral omdat kinderen meer achter een beeldscherm zouden zitten en minder mogelijkheden hebben met andere kinderen te spelen. Kinderen besteden in 2021 echter slechts enkele minuten meer aan media als televisies en tablets dan voor de coronapandemie.

Verder wijst het onderzoek uit dat een op de vijf ouders zich afvraagt wat de juiste media voor hun kind zijn. Een kwart van de ouders heeft ook vragen over wat een ‘normale schermtijd’ is. Bij kinderen tussen de 3 tot en met 6 jaar vraagt 20 procent van de ouders zich af hoe ze hun kind kunnen helpen bij hun mediagebruik.

Het Iene Miene Media-onderzoek 2021 is gepresenteerd bij de start van de Media Ukkie Dagen, die van 26 maart tot en met 2 april plaatsvinden.Tijdens die dagen wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kleine kinderen.

Update 07:05 - GGD stopt met diepe neustest bij kinderen

Alle GGD'en stoppen met de onprettige diepe neustest bij kinderen, ook de GGD Brabant Zuidoost. Vanaf 4 april krijgen alle kinderen tot twaalf jaar alleen nog maar een ondiepe neustest aangeboden, in combinatie met de keeltest. Dat meldt het AD.

Update 06:19 - Slimme armband signaleert prille coronabesmetting

Het UMC Utrecht doet onderzoek naar een slimme armband die in een vroeg stadium al een besmetting met Covid-19 kan signaleren. Het ziekenhuis zoekt alleen nog 20.000 volwassenen die willen deelnemen aan de studie. Het gaat om de zogenoemde Ava-armband, die normaal gesproken wordt gebruikt door vrouwen om de vruchtbaarheid te monitoren.

De onderzoekers hebben goede hoop dat het apparaatje kan helpen in de strijd tegen corona. De armband meet continu indicatoren zoals temperatuur, hartslag en ademhaling. Voordat de drager symptomen heeft, kan het hulpmiddel al een besmetting melden. De drager krijgt een seintje om zich te laten testen. "Een hogere temperatuur kan duiden op beginnende koorts en daarnaast hebben kuchen en benauwdheid direct effect op de ademhaling. Een verandering van deze factoren samen kan wijzen op een besmetting met Covid-19", zegt Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie in het UMC Utrecht. Hij leidt het onderzoek.

Deelnemers dragen de armband 's nachts. "Dit is het eerste smart device dat realtime gegevens verwerkt. En dat is belangrijk want wanneer je in een vroegtijdig stadium al een Covid-19-besmetting detecteert, kun je direct in quarantaine en daarmee is de kans kleiner dat je een ander besmet. Deze technologie zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het indammen van deze pandemie, en het signaleren van infectieziekten in de toekomst", aldus Grobbee.

Update 06:06 - Tuincentra boekten vorig jaar recordomzet

Tuincentra boekten in coronajaar 2020 een recordomzet van 1,95 miljard euro, een stijging van 19 procent. Dat meldt het FD.

Ook op afspraak wordt er volop gewinkeld, zowel bij ketens als kleine ondernemers. Smet op de feestvreugde is de gedwongen winkelsluiting, die de recordomzet dit jaar al heeft laten verdampen.

Consumenten kochten vooral duurdere producten, vertelt Tuinbranche-directeur Frank van der Heide. Ook werden er vorig jaar zo’n 50 procent meer tuinmeubelen en barbecues verkocht. "Dat is een optelsom: we bleven massaal in en om het huis, én het was een bijzonder zonnig jaar."

Update 03:30 - Ministerraad vergadert voor het eerst digitaal

Voor de meeste mensen is het heel gewoon, maar voor het kabinet is het nieuw. Vrijdag zal de ministerraad voor het eerst digitaal plaatsvinden. En dat blijft "voorlopig" ook zo.

De stap was nodig nadat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) besmet bleken te zijn met het coronavirus. Een aantal bewindslieden zit daarom in quarantaine.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis een jaar geleden zijn de ministers en staatssecretarissen vrijdag altijd fysiek bijeen blijven komen. Wel zaten ze in een andere zaal dan normaal om goed afstand te kunnen houden.

Leden van het kabinet vergaderen al wel veel digitaal, maar de ministerraad was de uitzondering. Een digitale ministerraad was volgens premier Mark Rutte "heel lastig" vanwege het staatsgeheime karakter, zei hij dinsdag nog.

Maar na de laatste besmettingen moet ook de ministerraad eraan geloven. "Gezien het feit dat er bij enkele bewindspersonen besmettingen zijn vastgesteld, heeft de minister-president besloten tot een grotere terughoudendheid bij het organiseren van fysieke bijeenkomsten", aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Eerder is het al wel gebeurd dat een enkele minister digitaal aanwezig was bij een kabinetsvergadering. Ollongren was recent ziek en is toen digitaal aanwezig geweest bij een ministerraad.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.