Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Opnieuw meer nieuwe coronabesmettingen (5.151) dan gemiddeld

LIVEBLOG | Opnieuw meer nieuwe coronabesmettingen (5.151) dan gemiddeld

Milieu en Gezondheid

26 feb 2021, 07:01

Nederland blijft tot zeker tot maandag 15 maart in een gedeeltelijke lockdown, al gloort er hoop aan de horizon: Vanaf volgende week krijgen scholieren één keer per week fysiek les, mogen de kappers weer aan de slag en kun je winkelen op afspraak. Maar ook andere branches snakken naar versoepelingen. Volg hier het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 5.151, dat zijn er 122 meer dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 1.887, dat zijn er 4 meer dan op woensdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 526, dat zijn er 7 minder dan op woensdag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op vrijdag: 56, er zijn tot nu toe 15.503 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.236.192 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 22:45 - Bruls noemt handhaven noodzakelijk maar hoopt op versoepeling

Als horecazaken dit weekend illegaal hun terrassen openen voor het publiek, dan zal er handhavend worden opgetreden. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad van 25 burgemeesters. Tegelijk is Bruls blij dat in politiek Den Haag de discussie is gestart of er in de sector nu toch niet lichte versoepelingen van de maatregelen kunnen komen, met name in de buitenlucht. Daarover vindt komende week overleg plaats tussen minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en vertegenwoordigers van de horecabranche.

Update 20:00 - Ziekenhuisschoonmaker kan reinigingsrobot naar coronakamer sturen

Een aantal ziekenhuisschoonmakers hoeft zich in het vervolg minder vaak op een kamer te wagen waar het coronavirus rondgaat. Ze krijgen hulp van een ontsmettingsrobot die ze op afstand kunnen bedienen. De komende dagen krijgt het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem als eerste zo'n robot, aangekocht door de Europese Commissie. Mogelijk volgen nog andere Nederlandse ziekenhuizen in de komende maanden. De robots ontsmetten een ruimte niet met traditionele schoonmaakmiddelen, maar met ultraviolet licht. Een doorsnee ziekenhuiskamer is in tien minuten schoon. Niet alleen artsen en verpleegkundigen, maar ook schoonmakers in de zorg kregen het tijdens de corona-epidemie zwaar te verduren. Er is meer werk en dat is ook zwaarder, omdat het personeel beschermende kleding moet dragen.

Update 17:05 - Nederland heeft nog geen 10 procent van het AstraZeneca-vaccin

Nederland had gehoopt op 4,5 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin in het eerste kwartaal, zoals besteld, maar heeft daar volgens het RIVM "tot nu toe nog geen 10 procent van binnen gekregen." Het kwartaal is echter nog niet om, aldus het gezondheidsinstituut. "Op basis van de verwachte leveringen van AstraZeneca wordt een verdeling tussen de verschillende uitvoeringspartners zoals GGD en huisartsen gemaakt. Op basis daarvan worden de verschillende doelgroepen uitgenodigd", zo meldt het gezondheidsinstituut. "Het RIVM levert dan aan de vaccinatielocaties de betreffende vaccins. Vervolgens kunnen mensen uitgenodigd worden een afspraak te maken bij de GGD en huisartsen." Zo hoeven de vaccinatielocaties geen 'nee' te verkopen, beaamt het RIVM.

Update 16:15 - Amsterdamse Vondelpark opnieuw afgesloten

De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark vrijdagmiddag tijdelijk afgesloten omdat het er opnieuw te druk is.

Donderdag sloten de poorten het populaire stadpark ook al vanwege de lentedrukte. Ook woensdag was sprake van grote drukte, in reactie daarop besloot de gemeente toen de zijingangen van het park af te sluiten en extra toezicht te houden bij de twee hoofdingangen.

Aan het begin van de avond werd toch besloten om het Vondelpark leeg te vegen. De meeste bezoekers gaven gehoor aan de oproep om te vertrekken, maar een grote groep keerde zich tegen de politie. Daarbij werden agenten bekogeld met flessen. Er werden meerdere mensen aangehouden.

Update 15:20 - 5.151 nieuwe coronabesmettingen, meer dan gemiddeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 5151 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd tussen donderdag- en vrijdagochtend. Dat is ruim boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4547 positieve coronatesten per dag.

Donderdag werden volgens gecorrigeerde cijfers 5029 coronagevallen gemeld. Woensdag waren het er 4403, dinsdag 3834.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 65. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Donderdag werden 33 overlijdens geregistreerd, woensdag 63.

Update 14:58 - EMA is positief over 'Trumps' coronageneesmiddel

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is positief over een middel dat coronapatiënten misschien kan helpen genezen. Het gaat om een therapie van het Amerikaanse Regeneron en het Zwitserse Roche. De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump kreeg dat middel toen hij het coronavirus had opgelopen.

EMA meldde vrijdag dat het middel kan worden toegediend aan coronapatiënten die geen extra zuurstof nodig hebben en die een groot risico lopen zieker te worden. "Het agentschap concludeert dat de combinatie bekend als REGN-COV2 kan worden gebruikt."

Regeneron en Roche willen de middelen casirivimab en imdevimab combineren om samen de strijd aan te gaan met het virus in het lichaam. Casirivimab en imdevimab zijn zogeheten monoklonale antilichamen. Dat zijn kunstmatige eiwitten die zich hechten aan virusdeeltjes, zodat het lichaam ze herkent en opruimt.

Het EMA was begin februari met een zogenoemde rolling review van het middel begonnen. Daarbij kijken de inspecteurs alvast mee bij de experimenten met het middel, over de schouders van de ontwikkelaars. Ze kunnen de therapie dan eerder beoordelen, waardoor die na goedkeuring sneller op de markt kan worden gebracht. De eerstvolgende stap is het aanvragen van een marktvergunning. Dan komt het EMA met een positief of negatief oordeel over het middel. Daarna is het aan de Europese Commissie om te beslissen of een middel op de markt mag worden gebracht.

Update 14:55 - De Jonge over terrassen: ruimte voor versoepelingen is even op

In elk geval de komende weken zullen de terrassen van restaurants en café's nog niet open kunnen, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Het kabinet heeft ervoor gekozen een paar sectoren wat meer ademruimte te geven, maar het kabinet ziet voorlopig geen ruimte meer om de regels verder los te laten, zegt de bewindsman. "Laten we nou verstandig zijn. Behoedzaam, stap voor stap. Maar niet onverhoeds en de snelste route terug naar af kiezen. Dat is onverstandig."

Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op om volgende week dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. Zeker nu parken de afgelopen dagen vol liggen met mensen, vinden de restauranteigenaren en kroegbazen het wrang dat ze niet open mogen.

De Jonge zegt vrijdag begrip te hebben voor de onvrede van onder anderen horecaondernemers. "Maar dit is gewoon niet het moment om de teugels te laten vieren." De manier om de parken leeg te krijgen is niet het openen van de terrassen, maar handhaven in de parken zelf, aldus de minister. Dat betekent wel dat hij ook voor die sector perspectief wil bieden. "Op de wat kortere termijn" moet er voor de café's en eetgelegenheden ook wat mogelijk te zijn, bijvoorbeeld om terrassen alleen op bepaalde tijden te openen. Het kabinet zoekt naar manieren om het gebruik van terrassen mogelijk te maken, zonder dat het te druk wordt in de binnensteden.

Op welke termijn hier dan precies duidelijkheid over komt, kan De Jonge niet zeggen. "Wanneer het kan." Dat gebeurt in elk geval niet de komende week: 8 maart is een nieuw beslismoment voor het kabinet, benadrukt hij.

De actiegroep van horecaondernemers mist perspectief en zegt dat de grens niet alleen financieel maar ook mentaal is bereikt. Maar het kabinet geeft mensen met de plannen voor grootschalig testen en de vaccinatiecampagne wel degelijk perspectief, meent De Jonge. "Het licht aan het einde van de tunnel is er. Laten we dat licht nou zelf niet uitdoen door te zeggen: we gooien alles open en zien wel wat er van komt. Dat is onverstandig."

De Jonge en justitieminister Ferd Grapperhaus praten maandag met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad over versoepeling van de coronamaatregelen. De door de horeca vurig gewenste heropening van de terrassen komt in dat gesprek ook aan de orde. Maar volgens De Jonge zijn er komende tijd echt alleen maar "kleine stapjes" mogelijk.

Update 12:40 - 'Proefproces over avondklokboete nog steeds nodig'

De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne houdt vol dat een proefproces nodig is over de boete van 95 euro voor het overtreden van de avondklok, ook nu het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat het kabinet de avondklok mocht opleggen.

De boete die Van Ardenne aanvecht namens een cliënt uit Noord-Holland, "een twintiger uit de gemeente Haarlemmermeer", werd opgelegd in de periode tussen het ingaan van de avondklok en het kort geding dat was aangespannen door actiegroep Viruswaarheid. Volgens de advocaat blijft overeind staan dat deze sanctie is uitgedeeld "op grond van ondeugdelijke rechtsregels", al heeft het kabinet die intussen gerepareerd via een spoedwet.

"Als de overheid inbreuk maakt op de grondrechten en bewegingsvrijheid van de burger, dan moet dat zorgvuldig gebeuren", betoogt Van Ardenne. "Mijn cliënt betwist de kwaliteit van de rechtsregels." De raadsman vindt dat de strafrechter daar goed naar moet kijken.

Hij heeft een verzoek om een proefproces uitstaan bij het OM in Noord-Holland. Dat heeft nog geen beslissing genomen.

Update 12:07 - Grapperhaus: horecazaken die open gaan kunnen op boete rekenen

Horecazaken die volgende week de terrassen openen, in weerwil van de coronaregels, kunnen op een boete rekenen. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vrijdag gezegd.

Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) deed deze week een oproep om volgende week terrassen weer te openen. Grapperhaus heeft begrip voor de frustratie van horeca-ondernemers, maar roept ze toch op de terrassen dicht te houden. "Als mensen in strijd met de maatregelen handelen: ga dat nou niet doen. Dan krijg je eerst een boete, en vervolgens wordt je zaak gesloten. Dan ben je helemaal de verkeerde kant op."

Grapperhaus zei wel in gesprek te zijn met KHN, om te kijken wat voor plannen er kunnen worden gemaakt voor heropening in de toekomst. Als er dan ruimte is voor versoepeling, kunnen die plannen worden voorgelegd aan het Outbreak Management Team.

Update 11:30 - OM start strafrechtelijk onderzoek naar bezoek Baudet aan Urk

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland start een strafrechtelijk onderzoek naar het bezoek van Thierry Baudet aan Urk. Dat meldt De Stentor vrijdag. De partijleider van Forum voor Democratie heeft dinsdag ondanks alle coronamaatregelen veel Urkers de hand geschud en met zijn campagneteam een visje in een restaurant gegeten.

Een woordvoerder van het OM bevestigt na vragen van De Stentor dat het onderzoek zich specifiek richt op zijn komst naar Urk en niet op bezoeken aan andere plaatsen. De politie bekijkt of de er strafbare feiten zijn gepleegd tijdens zijn bezoek en of er coronaregels zijn overtreden.

"Alle feiten gaan op een rijtje gezet worden. Of we tot vervolging overgaan ligt onder meer aan wat daaruit komt", zegt OM-woordvoerder Mary Hallebeek. "Vervolging is ook onder meer afhankelijk van of Baudet bijvoorbeeld besprongen is door anderen en hij er zelf niet veel aan kan doen of dat hij bewust de regels heeft overtreden."

Baudet is door het OM op de hoogte gebracht van het onderzoek.

Update 10:53 - Minister: rotsituatie zal langer duren als terrassen opengaan

De huidige situatie met hoge besmettingscijfers zal alleen maar langer voortduren als horecaondernemers volgende week hun terrassen opengooien. Dat zei minister Bas van 't Wout van Economische Zaken vrijdag.

Een groep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) riep horecaondernemers deze week op om volgende week de terrassen te openen. Maar volgens Van 't Wout zou dat onverstandig zijn. Met de versoepelingen voor het onderwijs, winkels en contactberoepen wordt er al "een bewust risico" genomen, benadrukt hij.

"Er is echt geen ruimte om meer te doen. Laten we hopen dat de cijfers zich de komende weken goed ontwikkelen, dan kunnen we 8 maart weer kijken wat kan."

Update 10:19 - Viruswaarheid verliest hoger beroep over avondklok

Actiegroep Viruswaarheid heeft het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok verloren. De uitkomst van het tegen de Nederlandse staat aangespannen kort geding maakte overigens voor de avondklok geen verschil, die was inmiddels al via een spoedwet in het parlement geregeld.

Voor de boetes voor het overtreden van de avondklok daarentegen, kon de uitspraak nog wel gevolgen hebben. Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn ongeveer 33.000 boetes uitgedeeld. Het Openbaar Ministerie had eerder al laten weten sinds de uitspraak van de rechter de boetes te hebben opgeschort.

Tegen deze uitspraak is nog cassatie mogelijk bij de Hoge Raad.

Update 09:03 - Medicijnen voorschrijven zonder patiënt echt te zien mag langer

Artsen mogen patiënten die ze nog nooit echt hebben ontmoet nog een half jaar lang toch medicijnen voorschrijven na alleen een online consult. Normaal mag dat niet, maar gezien de coronacrisis besloot de gezondheidsinspectie vorig jaar om deze praktijk tijdelijk toe te staan. Eerst tot maart van dit jaar, maar nu tot september 2021.

"Door het coronavirus is het juist vaak nodig om face-to-face contact te vermijden als dat (veilig) kan. Recepten uitschrijven na een online videoconsult voorkomt fysiek contact. Dat kan helpen tegen de verspreiding van het coronavirus", zegt de inspectie.

Voorwaarde is wel dat degene die de medicijnen voorschrijft het actuele medicatieoverzicht (inclusief allergieën) van de patiënt kan inzien.

Update 07:41 - Vertrouwen in coronabeleid daalt, naleving nog wel hoog

Het vertrouwen in het coronabeleid is verder gedaald. De naleving van de coronamaatregelen is desondanks nog steeds wel hoog. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat samen met de GGD geregeld mensen ondervraagt over hun gedrag, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in dit coronatijdperk.

De meest recente resultaten komen uit de tiende ronde van het onderzoek, die tussen 10 en 14 februari werd gehouden onder ruim 54.000 mensen. Daaruit concludeert het RIVM dat naleving van de coronamaatregelen in veel gevallen stabiel hoog blijft, en in sommige gevallen zelfs een verbetering toont. Zo ontvingen minder deelnemers bezoek, een daling van 73 procent in de kerstvakantie naar 58 procent nu, en werkten ze meer thuis.

Verder zegt 92 procent zich te houden aan de avondklok, hoewel slechts 42 procent van de mensen denkt dat die avondklok ook echt helpt. Van de maatregel één persoon per dag op bezoek denkt 48 procent dat deze nuttig is. De naleving van de bezoekregel neemt ook af, naar 81 procent, tegen 95 procent toen er nog meer bezoekers mochten komen.

Update 07:05 - Christen blijft kerk trouw in coronatijd

De coronacrisis heeft minder mensen de kerk uitgedreven dan sommigen vreesden. Veruit de meeste kerkgangers, 84 procent, blijven tijdens de crisis geregeld een dienst volgen, vaak die van de gemeente die ze voor de eerste lockdown al bezochten.

Een minderheid van 16 procent is door corona gestopt met het volgen van kerkdiensten. Dat staat in een representatief onderzoek dat is uitgevoerd door Direct Research, in opdracht van het Nederlands Dagblad en de Evangelische Omroep. Daaraan deden 1092 mensen mee die aangaven voor de crisis minimaal een keer per maand een kerk te bezoeken.

De uitkomsten laten zien dat de twee besmettingsgolven effect hebben gehad op de betrokkenheid van christenen bij de kerk. Een klein deel van de gelovigen, 7 procent, stopte direct met het volgen van diensten toen de kerken bij de eerste lockdown hun deuren moesten sluiten.

Toch blijven veruit de meeste gelovigen betrokken bij de kerk, ook tijdens de tweede golf sinds oktober. Bijna zeven op de tien kerkgangers kijken minimaal twee keer per maand naar een dienst en nog eens 16 procent kijkt maandelijks.

maximaal-dertig-mensen-bij-kerkdiensten-en-zangverbod

maximaal-dertig-mensen-bij-kerkdiensten-en-zangverbod

Update 06:39 - 'Een derde ouderen gaat per brief stemmen'

Van de kiezers van 70 jaar en ouder is 30 procent van plan per brief te gaan stemmen. Dat meldt ouderenbond ANBO op basis van een eigen peiling. De organisatie noemt dat "voor een hele nieuwe optie best veel". Van de 70-plussers denkt 11 procent erover om een of twee dagen eerder naar het stembureau te gaan. Om het stemmen 'coronaproof' te laten verlopen heeft het kabinet bepaald dat mensen vanaf 70 jaar per brief mogen stemmen. Ook kan op veel plaatsen al op 15 en 16 maart worden gestemd en mogen kiezers deze keer drie stemmen bij volmacht uitbrengen in plaats van twee. De ouderenorganisatie is blij dat best veel senioren gebruik gaan maken van het briefstemmen, maar maakt zich ook zorgen over mogelijk ongeldige stemmen. Als je het formulier niet juist invult, kan je stem ongeldig zijn, waarschuwt de ANBO. Ze adviseert de briefstemmers er goed voor te gaan zitten en zo mogelijk een ander te laten meekijken. Ook moet de brief op tijd op de post.

Update 06:14 - Omstreden huisarts weigert patiënten zonder vaccinatieverklaring

Huisarts Rob Elens in Meijel weigert zijn patiënten te vaccineren tegen corona als ze niet een brief ondertekenen die hen wijst op de werking en risico’s van het vaccin AstraZeneca. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad. De Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelt dat een arts dit niet mag doen.

Elens zegt niet verantwoordelijk te willen zijn als het fout gaat na een vaccinatie. De arts kwam het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws door zijn omstreden aanpak van corona. Hij behandelde naar eigen zeggen met succes patiënten met malariamiddel hydroxychloroquine (HCQ), in combinatie met zink. Het duurde niet lang voordat de Inspectie hem dat verbood. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het middel niet voldoende zou werken.

De 'vaccinatiebrief' die hij patiënten nu voor het inenten laat tekenen, telt twee A4'tjes en ademt de visie van Elens. Hij is tegenstander van vaccineren tegen corona en schrijft onder meer dat het vaccin zich nog ‘in de onderzoeksfase’ bevindt. Hij wijst erop dat een infectie met corona volgens het RIVM voor 98 procent van de bevolking ongevaarlijk is en dat de kans op het virus aanmerkelijk verkleind wordt door inname van vitamines, zink en selenium.

Update 05:16 - Besmet afval van coronateststraten vaak niet goed afgevoerd

Van de commerciële teststraten voerde 40 procent het afval dat mogelijk besmet is met corona op een verkeerde manier af. Ook bij vier teststraten van de GGD zijn overtredingen geconstateerd bij het afvoeren van mogelijk besmet afval. Dat meldt het AD op basis van cijfers die bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn opgevraagd. Bij ongeveer tachtig inspecties van testlocaties door het hele land zijn meerdere misstanden geconstateerd. Zo'n twintig keer blokkeerde de inspectie het vervoer. Dit gebeurde bijvoorbeeld als mogelijk besmettelijk afval met het gewone bedrijfsafval dreigde mee te gaan, schrijft de krant. Geen van de teststraten is na een overtreding stilgelegd.

Een woordvoerster van de GGD laat aan het AD weten dat de GGD's het al een stuk beter doen dan bij eerdere inspecties afgelopen december. "Maar het gaat nog niet overal goed. We werken aan verdere verbetering. We gaan de richtlijnen nogmaals onder de aandacht brengen bij de regio’s. Die hebben de verantwoordelijkheid om dit op te pakken."

Update 05:11 - Gasten op heterdaad betrapt in Haagse shishalounge

De politie in Den Haag heeft donderdagavond een inval gedaan bij een shishalounge aan de Leyweg. Omstreeks 22:30 uur vielen agenten met schilden en honden de lounge aan de Leyweg binnen.

In de lounge waren circa twintig personen aanwezig. Naast dat zij de avondklok hebben overtreden werd er ook geen anderhalve meter afstand gehouden. De politie heeft alle aanwezigen gefouilleerd en geïdentificeerd.

Update 03:41 - Hof oordeelt over inmiddels in spoedwet gerepareerde avondklok

Het hof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok. Ongeacht de uitspraak, de avondklok blijft van kracht. Deze is inmiddels via een spoedwet in het parlement geregeld. Maar voor de mensen die een boete hebben gekregen voor het overtreden van de avondklok, kan deze uitspraak wel gevolgen hebben. Mogelijk was hun boete dus onterecht en moet deze ongedaan worden. Ook voor het draagvlak van het coronabeleid van de overheid kan de uitspraak van belang zijn.

Sinds de uitspraak van de rechter zijn de boetes voor overtredingen van de avondklok opgeschort, liet het Openbaar Ministerie weten. "Het OM wacht het oordeel van de hoger beroep-rechter af en zal dan bezien of en welke consequenties dat heeft." Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn ongeveer 33.000 boetes uitgedeeld.

Update 03:04 - Weigering coronatest kan asielzoeker respijt geven

Verschillende partijen eisen opheldering van staatssecretaris Broekers-Knol, nu blijkt dat asielzoekers die niet meewerken aan een coronatest niet kunnen worden uitgezet. Daardoor komt de gedwongen terugkeer van vrijwel alle ongewenste vreemdelingen in gevaar, meldt De Telegraaf.

De migranten kunnen namelijk tot op het laatste moment de uitzetting verhinderen, door niet mee te doen aan een PCR-test. Zonder deze testpapieren kunnen de vreemdelingen door de gezagvoerder of het thuisland geweigerd worden.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt de problematiek. "Er zijn landen die als voorwaarde voor het terugnemen van een persoon een negatieve testuitslag stellen", weet de zegsvrouw. "Het is in Nederland niet verplicht om mee te werken aan een PCR-test, gezien het beginsel van de lichamelijke integriteit."

Update 02:04 - Aantal sterfgevallen stijgt licht en is weer hoger dan normaal

Na een periode van daling is het totale aantal sterfgevallen in Nederland weer gestegen. Het sterftecijfer had twee weken geleden voor het eerst in maanden een niveau bereikt dat normaal is voor de tijd van het jaar, maar ligt daar nu weer boven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de Britse variant van het coronavirus.

Vorige week overleden naar schatting 3600 mensen, 150 meer dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. De onderzoekers hebben dat laatste vastgesteld op basis van sterftestatistieken van de afgelopen jaren en demografische trends. Zij kunnen op dit moment nog niet vaststellen waaraan die mensen zijn overleden en of Covid-19 dus de oorzaak is.

Wel is bekend dat het nieuwe coronavirus nog steeds veel slachtoffers maakt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet van zo'n 300 mensen die vorige week zijn overleden aan Covid-19. Dat is zelfs meer dan de verhoging van de sterfte die het CBS meet. Waarschijnlijk zijn in werkelijkheid meer mensen overleden aan het virus, omdat het instituut niet altijd (tijdig) op de hoogte wordt gesteld van zulke sterfgevallen. GGD'en geven zo'n sterfgeval niet altijd door aan het RIVM, ook omdat ze daar niet toe verplicht zijn. Bovendien is niet iedereen die aan Covid-19 overlijdt, hier ook op getest.

Tijdens de coronapandemie zijn opvallend veel langdurige zorggebruikers overleden, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. Na een door de tweede golf veroorzaakte piek was de sterfte bij deze groep al weken aan het dalen, maar vorige week nam die weer licht toe. Ook bij mensen van onder de 65 jaar en boven de 80 namen de statistici een stijging waar.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.