Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zakt gestaag verder

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zakt gestaag verder

Milieu en Gezondheid

25 sep 2021, 07:27

Na anderhalf jaar heeft de anderhalvemeterregel zijn langste tijd gehad, want vanaf zaterdag 25 september loopt de regel officieel ten einde. Ook stelt de overheid op die datum geen risiconiveaus voor elke veiligheidsregio meer vast. In plaats daarvan komt er een landelijk waarschuwingssysteem. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Nieuw bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 1.625, dat is lager dan het weekgemiddelde (1.801)

  • Op donderdag 23 september testte 7.2 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 470, dat zijn er 21 minder dan op vrijdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 173, dat zijn er 2 minder dan op maandag

  • Op zaterdag zijn 2 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.146 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 23.440.062 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 15:22 - Coronagemiddelde daalt voor 15e dag op rij, 1625 nieuwe gevallen

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder en verder. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 1625 positieve tests geregistreerd. Daardoor daalt het gemiddelde voor de vijftiende achtereenvolgende dag.

Vorige week zaterdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) iets meer dan 2000 positieve tests, de zaterdag ervoor ruim 2200 en nog een zaterdag eerder waren er meer dan 2700 nieuwe gevallen.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 11.743 positieve tests. Gemiddeld komt dat neer op 1678 nieuwe gevallen per dag. Dat is het laagste niveau sinds 7 juli, het begin van de vierde golf.

Het aantal sterfgevallen steeg met twee. Dat wil niet zeggen dat deze mensen afgelopen dag zijn overleden, het duurt soms even voor het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 38 meldingen over gestorven coronapatiënten, gemiddeld ruim vijf per dag. Dat aantal ligt iets lager dan de voorgaande dagen, maar dat wil niet zeggen dat het sterftecijfer daalt.

Eind februari vorig jaar werd het coronavirus voor het eerst vastgesteld in Nederland, bij een inwoner van het Brabantse Loon op Zand. Inmiddels staat de teller op 1.994.901 positieve tests. Begin volgende week wordt waarschijnlijk voor de 2 miljoenste keer een besmetting vastgesteld. Zeker 18.149 mensen zijn aan het virus overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Update 15:15 - Alle Belgische 65-plussers kunnen derde coronavaccin krijgen

Alle 65-plussers kunnen als ze dat willen, een derde dosis van het coronavaccin krijgen, meldt de Vlaamse minister van Volksgezondheid Wouter Beke op Twitter na overleg tussen verschillende departementen.

Volgende week wordt al gestart met het uitnodigen van de 85-plussers. Voor de overige leeftijdsgroepen worden de voorwaarden en de procedure nog bekeken. "Zo beschermen we hen die het het meest nodig hebben", aldus Beke.

Update 14:45 - Mona Keijzer op staande voet ontslagen na kritiek op coronapas

Demissionair premier Mark Rutte heeft de uitzonderlijke stap genomen en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) ontslagen na kritiek op de invoering van het coronatoegangstbewijs.

Lees hier meer.

Update 14:00 - Ook sportkantines klaar voor nieuwe coronamaatregelen

Sportkantines zijn vanaf vandaag zónder coronatoegangsbewijs toegankelijk als bezoekers alleen naar binnen gaan om eten en drinken af te halen aan de bar. Bezoekers die in de kantine willen gaan zitten om hun bestelling te nuttigen, moeten hun CoronaCheck-app wel laten zien.

Bij de voetbalclub in Dalfsen hebben ze hiervoor een manier gevonden, hoewel ze het wel wel een hoop gedoe vonden.

Ook sportkantines klaar voor nieuwe coronamaatregelen
1:06
Ook sportkantines klaar voor nieuwe coronamaatregelen
Update 13:55 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zakt gestaag verder

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 470 coronapatiënten. Dat zijn er 21 minder dan vrijdag, zo valt op te maken uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar buiten heeft gebracht.

Op de intensive cares liggen 173 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twee minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen kwamen sinds vrijdag 19 bedden vrij. Daar liggen nu 297 patiënten.

Vrijdag zakte voor het eerst sinds 23 juli het aantal opgenomen patiënten onder de 500. Het aantal bezette bedden op de verpleegafdelingen is zelfs sinds 19 juli niet zo laag geweest.

Update 07:10 - Staatssecretaris Mona Keijzer zet vraagtekens bij coronapas

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft bedenkingen bij de invoering van het coronatoegangsbewijs (ctb), zegt ze in een interview in De Telegraaf.

Ze wijst op de hoge vaccinatiegraad en vindt het "niet uit te leggen" dat mensen via de pas moeten laten zien gevaccineerd of getest te zijn om toegang tot een café of restaurant te krijgen. "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?", aldus de CDA-politica. Lees hier meer

Update 07:00 - Coronatoegangsbewijs verplicht voor horeca en evenementen

Iedereen vanaf 13 jaar moet vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich hebben om toegang te krijgen tot een horecazaak, (sport)evenementen of een kunst- en cultuurinstelling. Dat betekent dat bezoekers moeten kunnen aantonen dat ze maximaal 24 uur geleden negatief getest zijn op het coronavirus, van Covid-19 hersteld zijn of hiertegen volledig zijn gevaccineerd.

Dat kunnen zij laten zien in de CoronaCheck-app. Bezoekers vanaf 14 jaar moeten daarnaast een geldig ID-bewijs meenemen. Medewerkers moeten de QR-code van bezoekers scannen en de gegevens vergelijken met het ID-bewijs. Het coronatoegangsbewijs geldt op locaties waar het volgens de overheid door het loslaten van de 1,5 metermaatregel drukker wordt.

Deze is vereist in horecagelegenheden, casino's, bioscopen, theaters en concertzalen en voor (zakelijke) evenementen. Verder is de QR-code nodig voor publiek bij professionele sportwedstrijden. Voor bijvoorbeeld terrassen, campings en musea zijn geen coronatoegangsbewijzen nodig.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht dat veel mensen die nog geen QR-code hebben deze gaan aanmaken in de app. Volgens het ministerie wordt de app al langer door veel mensen gebruikt en zijn er al enige tijd geen grote problemen bij het ophalen van de codes. Ook wordt drukte in de teststraten verwacht, maar volgens het ministerie kunnen testlocaties de komende weekenden meer dan 400.000 mensen per dag testen.

Mensen zonder smartphone kunnen hun coronatoegangsbewijzen printen via de website www.coronacheck.nl/print.

Update 07:00 - Tegenstanders coronapas demonstreren in Den Haag

Mensen die niet willen dat het coronatoegangsbewijs wordt ingevoerd, demonstreren zaterdag in Den Haag, op de dag dat het bewijs wordt ingevoerd. Aan het begin van de middag wandelen ze van het Malieveld langs de Hofvijver naar Plein 1813 en daarna terug naar het Malieveld.

De "mars tegen het Covid-paspoort" wordt georganiseerd door onder meer Nederland in Opstand. Demonstranten hoeven geen 1,5 meter afstand te houden, omdat die regel vanaf zaterdag niet meer geldt. Ze hoeven ook geen coronatoegangsbewijs te laten zien om mee te kunnen doen aan het protest tegen de coronapas.

Komende zaterdag treden nieuwe coronaregels in werking. De regel dat mensen 1,5 meter afstand van anderen moeten houden vervalt, maar vanaf die dag is wel een coronapas nodig om onder meer toegang te krijgen tot restaurants, cafés, theaters en bioscopen. Met de QR-code in de app CoronaCheck kunnen mensen laten zien dat ze volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, dat ze onlangs negatief zijn getest of dat ze zijn hersteld van een coronabesmetting.

Update 07:00 - Kerken laten 1,5 meter los, beleid moskeeën varieert

Bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hoeven vanaf zaterdag, wanneer de nieuwe coronaregels gaan gelden, geen coronatoegangsbewijs te laten zien na het loslaten van de 1,5 meterregel. Wel wordt erop gewezen dat er voldoende geventileerd moet worden en blijft het advies overeind om "gepast afstand" te houden.

Bij de kerkgang wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn, zeggen bisschoppen van de RKK. Ze roepen wel bedienaren, vrijwilligers en andere gelovigen op om zich te laten vaccineren. De PKN roept bezoekers op rekening te houden met mensen met een kwetsbare gezondheid of mensen die zich niet veilig voelen. Kerkgemeenten "kunnen overwegen een gedeelte te reserveren voor mensen die wel graag 1,5 meter afstand willen bewaren", aldus de kerk.

Ook volkszang mag vanaf zaterdag in de kerken weer, meldde de RKK deze week. Maar dan wel onder meer met 1,5 meter afstand en in zigzagformatie. Ook is het weer toegestaan de communie uit te reiken in de hand, mits die vooraf gereinigd is. Uitreiken op de tong mag nog niet.

Moskeekoepels beslissen zelf of ze de afstandsregel loslaten. Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) laten sommige koepels de 1,5 meter los met een coronatoegangsbewijs. Ook richten sommige moskeeën een aparte ruimte in voor mensen zonder zo'n bewijs, waar dan wel afstand gehouden moet worden. Het CMO adviseert moskeeën de 1,5 meterregel voorlopig wel in acht te blijven nemen, een mondkapje te dragen bij moskeebezoek en een eigen gebedskleedje mee te nemen.

ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.