Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Haaglanden en Twente naar hoogste risiconiveau

LIVEBLOG | Haaglanden en Twente naar hoogste risiconiveau

Milieu en Gezondheid

25 aug 2021, 08:01

De coronacijfers dalen niet langer. Sterker nog: het aantal coronagevallen loopt weer stapje voor stapje op. Het kabinet heeft de maatregelen ondertussen tot 20 september verlengd. Komen daarna de langgewenste versoepelingen? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 2.863, dat is flink hoger dan het weekgemiddelde (2.480)

  • Op dinsdag 24 augustus testte 14,3 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 674, dat zijn er 17 minder dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 228, dat zijn er 2 minder dan op dinsdag

  • Op woensdag zijn 7 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.974 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 22.695.140 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 16:07 - Haaglanden en Twente naar hoogste risiconiveau op coronakaart

Het coronarisico in de regio's Haaglanden en Twente is op het hoogste niveau beland. Daar geldt de situatie nu weer als zeer ernstig volgens de overheid. Gelderland-Zuid en Zaanstreek-Waterland doen op de woensdag bijgewerkte risicokaart van Nederland juist een stapje terug, van zeer ernstig naar ernstig.

Het hoogste risiconiveau geldt net als vorige week ook nog steeds in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Flevoland.

In tien regio's geldt de situatie nu als ernstig, het een na hoogste niveau. Vijf daarvan komen van een lager risiconiveau. Dat zijn Zeeland, Brabant-Zuidoost, IJsselland, Gelderland-Midden en Groningen. Ook in de overige twee veiligheidsregio's van Gelderland, Zuid-Holland Zuid, Utrecht en Midden- en West-Brabant krijgt de situatie het predicaat ernstig.

Eveneens in tien regio's is de situatie volgens de criteria van de overheid nu zorgelijk, het een na laagste niveau. Nieuw op dat niveau zijn Drenthe, Kennemerland, Hollands Midden en Limburg-Noord. In die regio's zijn de cijfers gedaald, waardoor ze nu op hetzelfde niveau staan als Friesland, Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Brabant-Noord en Zuid-Limburg.

De overheid stelt de niveaus elke woensdag vast voor de 25 veiligheidsregio's. Welke status een gebied krijgt, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag. Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Het laagste niveau, waakzaam, is momenteel nergens van toepassing.

De kaart biedt zicht op de situatie in het land, maar voor coronamaatregelen heeft dit geen gevolgen. Het kabinet voert landelijk beleid en maakt geen specifieke regels voor de verschillende regio's.

Update 15:41 - Aantal nieuwe coronagevallen stijgt naar 2863

Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn 2863 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is flink meer dan een dag eerder, toen het er 2488 waren (na correctie). Het zijn er echter niet veel meer dan vorige week woensdag. Toen hadden 2789 mensen positief getest.

De laatste week is het gemiddelde aantal positieve testen per dag 2480, ruim dertig meer dan vorige week woensdag.

In de afgelopen zeven dagen zijn 17.363 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er werden het afgelopen etmaal zeven coronadoden geregistreerd, maar niet bekend is of ze ook echt de afgelopen 24 uur zijn overleden.

Amsterdam gaat nog altijd op kop met de meeste nieuwe besmettingen, 224 in getal. Rotterdam volgt met 163, Den Haag is derde met 119. Utrecht komt daarna met 92 nieuw getelde besmettingen en Almere komt op de vijfde plaats met 57 gevallen.

Update 14:15 - Aantal ziekenhuisopnames blijft schommelen tussen 650 en 700

Het aantal opgenomen coronapatiënten is de afgelopen dag licht afgenomen. In totaal liggen er nu 674 mensen met corona in de ziekenhuizen. zeventien minder dan gisteren. 228 coronapatiënten zijn zo ernstig ziek dat ze intensieve zorg nodig hebben. Dat zijn er twee minder dan een dag eerder.

Het aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen schommelt al de hele maand tussen de vijftig en negentig. In het laatste etmaal kwamen er 56 nieuwe mensen binnen die het virus hadden opgelopen en te ziek zijn om thuis te blijven. Op de intensive cares waren negentien nieuwe opnames. Zo'n aantal kwam de afgelopen weken ook meerdere keren voor.

Update 12:50 - De Jonge: meer ic-personeel is niet zomaar geregeld

De personeelstekorten op de intensive cares zijn een bekend probleem dat zich niet makkelijk laat oplossen, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in reactie op oproepen vanuit de zorg om de ic-capaciteit op te voeren. Daar wordt over gesproken en nagedacht, benadrukt de bewindsman.

Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Cares (NVIC) waarschuwde eerder vandaag dat de rek nu echt uit de ic-capaciteit is. Bovendien stoppen er nu meer verplegers dan er worden opgeleid, mede door de hoge werkdruk. Volgens De Jonge wordt "alles op alles" gezet om meer mensen op te leiden.

Maar volgens de minister kan niet verwacht worden dat "als je eventjes wat meer investeert" er "ineens heel veel nieuwe ic-plekken" beschikbaar komen. Daarom zal het voorlopig zo blijven dat patiënten worden verspreid over het land. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er verschillende initiatieven lopen om te kijken hoe het verder moet in de zorg.

hugo de jonge

hugo de jonge

Update 12:25 - RvS: kabinet moet afwegingen bij maatregelen beter uitleggen

Het kabinet moet beter uitleggen op basis van welke criteria de komende tijd coronamaatregelen worden verlengd of versoepeld. Dat stelt de Raad van State (RvS) in een advies over de verlenging van de coronawet. De regering wil die tijdelijke wet verlengen tot 1 december.

De RvS vindt dat het kabinet "terecht" oordeelt dat het overgrote deel van de coronawet "op dit moment nog niet kan worden gemist". Het kabinet baseert zich daarbij op adviezen van het Outbreak Management Team (OMT). Dat koppelt de coronamaatregelen aan drie risiconiveaus: zorgelijk, waakzaam en een situatie waarin het virus blijvend onder controle is.

In de eerste twee situaties is de tijdelijke wet nog nodig, meent het kabinet, maar de Raad merkt op dat het moeilijk te voorspellen is wanneer het virus 'blijvend onder controle' is. Het zou kunnen dat dat nog een flinke tijd duurt, terwijl al eerder kan worden geoordeeld dat de wet niet meer "noodzakelijk en evenredig is", luidt het advies.

Het kabinet moet daarom beter uitleggen hoe het die afweging maakt, vindt de RvS. "Naast maatschappelijke teleurstelling" van het uitblijven van versoepelingen is er volgens de Raad namelijk ook het risico dat "de geloofwaardigheid en effectiviteit" van de tijdelijke wet en de coronamaatregelen worden aangetast.

Update 10:45 - Gommers waarschuwt: rek is eruit op intensive cares

Volgens voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is de rek er nu echt uit op de ic's. Hij vreest dat ziekenhuizen komend najaar in de knel komen als het aantal ernstig zieke coronapatiënten weer gaat toenemen en er een zware griepgolf zal komen, wat volgens deskundigen een reëel gevaar is.

"We hebben ook nog heel veel reguliere zorg in te halen", benadrukt Gommers. "Dat kunnen we dan eigenlijk niet aan. De planbare zorg valt dan als eerste weer af." Tijdens korte pieken kunnen de ic's opschalen, aldus de NVIC-voorzitter, "maar als het continu is, dan moeten we grenzen stellen".

Hij merkt dat verpleegkundigen op het punt staan dat ze denken: is dit waar ik voor gekozen heb? Omdat meer ic-verplegers stoppen dan er worden opgeleid, is sprake van een structureel probleem, waarschuwt Gommers. De NVIC-voorzitter wil daarom dat het kabinet met "een grandioos plan" komt om meer ic-verpleegkundigen op te leiden.

diederik gommers

diederik gommers

Update 07:40 - Risiconiveau gaat in sommige veiligheidsregio's weer omhoog

Vandaag komt de overheid met een nieuwe coronakaart met risiconiveaus. Nederland telt vier alarmfases voor de corona-uitbraak, van hoog naar laat zijn dat 'zeer ernstig', 'ernstig', 'zorgelijk' en 'waakzaam'. Welke status een gebied krijgt, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag.

In meerdere veiligheidsregio's gaat het risiconiveau nu omhoog. Drie gebieden gaan waarschijnlijk naar het hoogste niveau 'zeer ernstig'. Dat komt vooral doordat het aantal ziekenhuisopnames daar relatief hoog blijft. Bovendien begint het aantal positieve tests langzaam maar zeker weer te stijgen.

De regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Flevoland blijven hoogstwaarschijnlijk op 'zeer ernstig' staan en daar komt Gelderland-Midden vermoedelijk bij. Die regio lijkt in één keer twee fases omhoog te gaan, van 'zorgelijk' naar zeer 'ernstig'. Twente gaat waarschijnlijk ook naar het hoogste niveau, net als Haaglanden.

Groningen, IJsselland, Zeeland en Brabant-Zuidoost stijgen vermoedelijk van 'zorgelijk' naar 'ernstig'. Omgedraaid zakken Zaanstreek-Waterland en Gelderland-Zuid mogelijk van 'zeer ernstig' naar 'ernstig'. Drenthe, Kennemerland, Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid en Limburg-Noord lijken van 'ernstig' naar 'zorgelijk' te gaan.

In de overige gebieden lijkt het risiconiveau niet te veranderen. Utrecht, Noord- en Oost-Gelderland en Midden- en West-Brabant staan ook na vandaag vermoedelijk op 'ernstig'. In Friesland, Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Brabant-Noord en Zuid-Limburg blijft de coronasituatie waarschijnlijk 'zorgelijk'.

Update 07:15 - Vrees voor opnieuw problemen door gebrek aan ic-personeel

Door het tekort aan ic-verpleegkundigen dreigt deze herfst opnieuw de reguliere zorg ontwricht te raken als het aantal opgenomen coronapatiënten weer toeneemt. Op sommige intensive cares is nu zelfs minder personeel beschikbaar dan vorig jaar, toen de tweede coronagolf aanbrak.

Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs veertien ziekenhuizen. Bij meerdere grote hospitalen zijn het afgelopen jaar meer verpleegkundigen vertrokken dan erbij zijn gekomen. Veel ziekenhuizen kampen met tekorten van enkele tot tientallen ic-verplegers.

Zo krijgt het Amsterdam UMC zo'n twintig fulltimeplekken niet ingevuld, kampt de Noordwest Ziekenhuisgroep met een tekort van ongeveer tien voltijdmedewerkers en heeft het Medisch Spectrum Twente nog zo'n tien vacatures openstaan.

In de praktijk betekent dit dat ziekenhuizen inleveren op het aantal beschikbare ic-bedden. Zo heeft het UMCG in Groningen nu drie bedden minder dan vorig jaar rond deze tijd. Dit komt nog eens boven op het al bestaande tekort: in totaal zijn zelfs acht bedden minder beschikbaar dan het medisch centrum gewild had.

Update 06:55 - Curaçao, Aruba en Sint Maarten hoogrisicolanden voor Bonaire

De Caribische eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn vanaf morgen hoogrisicolanden voor Bonaire, dat zelf ook een eiland binnen het koninkrijk is. Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben sinds enkele weken te maken met veel besmettingen. Volgens de regering van Bonaire zijn de nieuwe reisbeperkingen daar nu een gevolg van.

Iedereen van twaalf jaar en ouder die vanuit Curaçao, Aruba en Sint Maarten naar Bonaire reizen, moeten maximaal 48 uur voor vertrek een PCR-test doen. Ongevaccineerde reizigers moeten bovendien bij aankomst een antigeentest doen. Als de PCR-test maximaal 24 uur oud is, hoeven ongevaccineerden bij aankomst geen antigeentest te doen.

Op Bonaire is al langere tijd sprake van een laag aantal coronabesmettingen. Gisteren ging het om in totaal 21 besmettingen en er ligt momenteel één coronapatiënt in het ziekenhuis. Het eiland doet het verder goed wat betreft het aantal vaccinaties. Inmiddels heeft meer dan 81 procent minstens één prik gehad, meer dan 70 procent is volledig gevaccineerd.

Update 06:35 - Zorgen om jongeren met prikangst die niet naar GGD durven

De GGD's maken zich zorgen over het relatief grote aantal jongeren dat zich vanwege prikangst nog niet heeft laten vaccineren, meldt het AD. Volgens schattingen van de GGD heeft 20 procent van de volwassenen een vorm van prikangst, maar onder jongeren ligt dat percentage hoger, blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken.

"Nu vooral jongeren worden geprikt, zien we op onze priklocaties meer gevallen van ernstige prikangst. Ook zien we dat flauwvallen nu vaker voorkomt", zegt arts Esther van Puffelen tegen de krant. Op de GGD-priklocaties in de regio Dordrecht, waar zij medisch coördinator van is, gaat het om "meerdere gevallen per dag".

De grootste zorgen maken de GGD's zich echter over de angstgevallen die níet langskomen. "Er zijn ook mensen die zó bang zijn voor naalden dat ze überhaupt geen prikafspraak maken", weet Van Puffelen. "Het is erg zonde als angst mensen die wel graag gevaccineerd willen worden, ervan weerhoudt om dat te doen."

Update 06:20 - CBS: mensen laten zich minder testen als GGD-locatie ver weg is

Wie verder van een GGD-testlocatie woont, laat zich gemiddeld genomen minder testen op het coronavirus, meldt statistiekbureau CBS op basis van cijfers tussen augustus vorig jaar en januari dit jaar.

Mensen die binnen drie kilometer rijden van een GGD-locatie woonden, lieten zich het meest testen. Van deze groep onderging 6,5 procent één of meerdere keren testen per maand. Ter vergelijking: onder mensen die op tien kilometer afstand wonen ging het om 5,1 procent. Dit effect was nog sterker bij mensen zonder auto of een ander motorvoertuig.

Inwoners van Friesland moesten in januari gemiddeld 10,8 kilometer rijden naar een testlocatie, inwoners van de provincie Utrecht slechts 4,3 kilometer. In de onderzochte periode zijn er flink wat GGD-testlocaties bijgekomen door het hele land, waardoor veel mensen zich dichterbij huis konden laten testen. Dit was het duidelijkst te merken in Limburg.

Coronatest via ANP

Coronatest via ANP

Update 06:00 - Ziekenhuizen worstelen met agressieve corona-ontkenners

Door het hele land kampen ziekenhuizen met ernstig zieke patiënten of familieleden die beweren dat corona niet bestaat, blijkt uit een rondgang van het AD. Het werk in zeker vijftien ziekenhuizen wordt bemoeilijk doordat de virusontkenners soms het personeel uitschelden en weigeren zich te laten testen.

"Dit is voor de collega's die het afgelopen coronajaar zoveel ellende voorbij hebben zien komen een hard gelag", verzucht een woordvoerder van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk tegen de krant.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.