Milieu en Gezondheid
25 apr 2021, 08:50
Nederland gaat vanaf volgende week woensdag weer een klein beetje van het slot. Dan verdwijnt de avondklok, wordt het thuisbezoek uitgebreid, mogen de terrassen 's middags open en kunnen winkeliers weer bezoekers ontvangen zonder afspraak. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 8.079, dat zijn er 21 minder dan op zaterdag
Tussen 15 april en 21 april testte 10,5 procent van de geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 2.532, dat zijn er 18 meer dan op zaterdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 841, dat zijn er 25 meer dan op zaterdag
Op zondag zijn 11 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.049 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 5.128.167 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Nederland stelt een vliegverbod in voor passagiersvluchten uit India. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur zondag bekendgemaakt. Het vliegverbod gaat maandag om 18.00 uur in en geldt tot tenminste 1 mei. Vluchten met vracht en medisch personeel blijven wel toegestaan. India kampt momenteel met een zware golf van de nieuwe B.1.617-variant van het coronavirus, die het zorgsysteem in het land ernstig onder druk zet. Zo is er onder meer een ernstig tekort aan zuurstof, voor patiënten die moeten worden beademd. Voor de vierde dag op rij had India zondag het hoogste aantal besmettingen ter wereld. Er werden bijna 350.000 nieuwe besmettingen en 2767 nieuwe coronadoden gemeld. Het RIVM had in een spoedadvies aan het kabinet geadviseerd het verbod in te voeren. "Er is onzekerheid over de Indiase mutaties en het kabinet wil voorkomen dat Nederland voor passagiers uit India een voorkeursoptie wordt", laat het ministerie weten. Duitsland kondigde eerder al een verbod voor passagiersvluchten uit India aan.
Nederland trekt extra geld uit om India te helpen dat te kampen heeft met een massale toename van het aantal coronabesmettingen. Minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking heeft zondag bekendgemaakt dat er via het Nederlandse en Internationale Rode Kruis 2,5 miljoen euro beschikbaar komt voor coronahulp wereldwijd, waarvan 1 miljoen euro voor India is.
Het geld kan het Rode Kruis in India bijvoorbeeld gebruiken om voorlichting te geven, beschermingsmiddelen te kopen of te testen en prikken. Kaag noemt de snelle toename van het aantal coronabesmettingen in India "hartverscheurend om te zien. We leven mee met de regering en bevolking van het land en willen op deze manier alvast helpen om de nood iets te verlichten".
De bijdrage komt bovenop de steun die Nederland geeft via een internationaal programma om te zorgen voor veilige, effectieve en betaalbare vaccins voor landen die daar zelf geen of onvoldoende geld voor hebben. Twee weken geleden gaf Nederland daar een extra bijdrage van 40 miljoen aan. Een deel van die bijdrage komt al ten goede aan India. Ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben toegezegd India snel te zullen helpen.
De versoepelingen van de coronamaatregelen zullen niet zorgen voor een piek in het aantal ic-opnames omdat het vaccineren nu echt op stoom is, zegt arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers tegen het ANP. Wel benadrukt hij dat het openen van de terrassen en het schrappen van de avondklok aanstaande woensdag niet moet leiden tot het idee dat "alles nu voorbij is".
Zaterdag schreef een groep intensivisten van Brabantse ziekenhuizen in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid dat "de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt". Gommers begrijpt dat mensen zich zorgen maken over de situatie in de ziekenhuizen, maar benadrukt dat de huidige druk op de ic's "niets te maken heeft met de versoepelingen".
Dat de ic's nu zo vol liggen is namelijk een gevolg van ons gedrag van drie weken geleden, aldus de ic-arts. "Begin april was het mooi weer, iedereen zat dicht op elkaar in de parken. Dat zie je nu terug in de ziekenhuiscijfers." Bovendien nemen mensen het op dit moment al niet zo nauw met een aantal coronamaatregelen, zoals de bezoekersregeling. "We verwachten dat dat gedrag door die versoepelingen niet veel verandert."
Burgemeester van Eindhoven en voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost John Jorritsma had liever minstens een week gewacht met de versoepeling van de coronamaatregelen. "Het was mij een lief ding waard geweest om even te wachten tot het moment dat het écht mogelijk was om die eerste stap te zetten", zei hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1.
Jorritsma zegt de zorgen van de Brabantse intensivisten, die een brandbrief naar het ministerie van Volksgezondheid stuurde over de drukte op de ic's, te begrijpen: "We zitten bijna op de top van de curve, maar we zijn er nog niet. Daarom is het een kwestie van balans zoeken. Vanuit het Veiligheidsberaad spreken we met één mond, dus ik heb me loyaal opgesteld, maar ik heb er afgelopen maandag wel mijn zorgen over geuit."
Brabant was bij de eerste uitbraak het epicentrum van de coronacrisis. "Wat ik toen heb gezien, wil ik niet nog een keer meemaken. Het was mij dan ook een lief ding waard geweest als we ten minste een week hadden gewacht", aldus Jorritsma.
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal ongeveer gelijk gebleven. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8079 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 21 minder vergeleken met de voorgaande dag. Aanvankelijk berichtte het RIVM zaterdag over 8123 nieuwe gevallen, maar dat aantal werd iets naar beneden bijgesteld.
Het aantal nieuwe besmettingen ligt zondag onder het weekgemiddelde. Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 57.529 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 8218 nieuwe besmettingen per dag.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 11. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.
Rotterdam telde afgelopen etmaal de meeste nieuwe coronagevallen. In de Maasstad kwamen 426 nieuwe besmettingen aan het licht. In Amsterdam kregen 324 inwoners een positieve testuitslag. Den Haag telde 238 nieuwe gevallen, Eindhoven 192 en Utrecht 147.
Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is zondag gestegen met 25, de grootste toename sinds 7 april. In totaal liggen nu 841 mensen met corona op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal coronapatiënten op de ic's laat de afgelopen dagen flinke schommelingen zien. Zaterdag nam het aantal nog af met 21, de grootste daling sinds half maart. Ook vrijdag nam het aantal af, terwijl donderdag nog de grootste stijging sinds 8 april werd gemeld.
Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten zondag af met zeven, tot 1691. In totaal liggen nu 2532 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, achttien meer dan een dag eerder.
Burgemeester van Eindhoven en voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost John Jorritsma had liever minstens een week gewacht met de versoepeling van de coronamaatregelen. "Het was mij een lief ding waard geweest om even te wachten tot het moment dat het écht mogelijk was om die eerste stap te zetten", zegt hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag op NPO 1.
Een groep intensivisten van Brabantse ziekenhuizen heeft aan het ministerie van Volksgezondheid, het bestuur van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) een brandbrief geschreven over de situatie op de intensive cares. De artsen waarschuwen dat "de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt".
Jorritsma zegt die zorgen te begrijpen: "We zitten bijna op de top van de curve, maar we zijn er nog niet. Daarom is het een kwestie van balans zoeken. Vanuit het Veiligheidsberaad spreken we met één mond, dus ik heb me loyaal opgesteld, maar ik heb er afgelopen maandag wel mijn zorgen over geuit."
Brabant was bij de eerste uitbraak het epicentrum van de coronacrisis. "Wat ik toen heb gezien, wil ik niet nog een keer meemaken. Het was mij dan ook een lief ding waard geweest als we ten minste een week hadden gewacht", aldus Jorritsma.
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een illegaal feest aan de Oude Vest in Breda beëindigd. Alle aanwezigen kregen een boete. Volgens de politie waren zo'n honderd mensen op het feest afgekomen.
Het feest werd gehouden in de kelder van een oud gebouw van KPN. De agenten kwamen af op het feest na meldingen over geluidsoverlast.
Zaterdagmiddag en -avond deelde de politie ook al zo’n 200 bekeuringen uit aan groepen feestgangers die zich in en om het centrum van Breda ophielden. In de vroege avond werd met behulp van de ME ook het Valkenbergpark gesloten en leeg geveegd nadat er in de drukte wat opstootjes ontstonden. Hoewel de politie werd uitgedaagd en het soms even grimmig werd, kwam het daarbij niet tot gewelddadige confrontaties.
Vanwege een illegaal feest heeft de politie in Zeist in de nacht van zaterdag op zondag meer dan honderd bekeuringen uitgedeeld. De feestvierders waren afgekomen op een feest in een koelcel van een oud bedrijfspand in de buurt van de Kampweg.
Een groep intensivisten van Brabantse ziekenhuizen heeft een brandbrief geschreven over de situatie op de intensive cares. De artsen waarschuwen dat "de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt".
De artsen roepen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) op zich "samen met ons voor te bereiden op de scenario's die gaan ontstaan als we daadwerkelijk de zorg niet meer kunnen leveren". De brief is afgelopen vrijdag verstuurd.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.