Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt op tot 477

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt op tot 477

Milieu en Gezondheid

23 juli 2021, 07:19

Staat ons land aan de voet van de vierde coronagolf? De besmettingscijfers zijn geëxplodeerd en de ziekenhuizen krijgen het weer drukker. Ondertussen wordt er driftig doorgeprikt: kan dat het tijd keren? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 6.453, dat is lager dan het weekgemiddelde (8.083)

  • Op woensdag 21 juli testte 12 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 477, dat zijn er 41 meer dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 107, dat zijn er evenveel als op donderdag

  • Op vrijdag zijn 3 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.792 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 19.600.216 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 17:56 - Vierde coronageval in Nederlandse ploeg op Olympische Spelen

De Nederlandse sportploeg heeft voor de derde dag op rij te maken gekregen met een positieve coronatest. Roeier Finn Florijn is ook besmet geraakt met het virus. Florijn (21) was eerder op de dag in actie gekomen in de heats van de skiff en plaatste zich voor de herkansing.

De zoon van voormalig olympisch kampioen Ronald Florijn moet voor tien dagen in quarantaine in Tokio. Skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg gingen hem voor. Florijn zat afgelopen zaterdag op dezelfde vlucht vanuit Amsterdam naar Tokio.

Update 16:05 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt op tot 477

Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot 477, 41 meer dan donderdag. Van hen liggen er 107 op de intensive care, evenveel als een dag eerder, en 370 op een verpleegafdeling. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden vrijdag 84 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen, twaalf meer dan de vorige dag. Hiervan zijn er zeven op de intensive care beland. Daar zijn nu 685 bedden bezet. Naast de 107 Covid-patiënten liggen daar 578 mensen om een andere reden.

"De instroom en bezetting van Covid-patiënten vertonen nu een stijging, voornamelijk op de kliniek. Volgens onze prognoses blijft de stijging deze week aanhouden. Het is op dit moment moeilijk te voorspellen hoe de ziekenhuisopnames zich op langere termijn gaan ontwikkelen, gezien de verscheidenheid aan factoren die van invloed hierop zijn", aldus de LCPS.

Update 15:59 - Nederland op Duitse hoogrisicolijst, beleid dinsd aangescherpt

Duitsland zet Nederland op de lijst met hoogrisicogebieden. Dat betekent dat een strenger beleid gaat gelden voor reizigers. Die maatregelen worden volgens gezondheidsinstituut Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) komende dinsdag van kracht. Ook Spanje wordt een hoogrisicogebied.

Niet-gevaccineerde reizigers moeten in Duitsland na een verblijf in een hoogrisicogebied in quarantaine. Ze worden geacht na aankomst direct naar hun verblijfplaats te gaan. Daar moeten ze zich 10 dagen isoleren als ze geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben. De quarantaineperiode kan met een nieuwe coronatest ook na 5 dagen worden beëindigd.

Ook moeten reizigers straks voor ze de grens oversteken al beschikken over een negatieve testuitslag, vaccinatie-, of herstelbewijs. Ze moeten dergelijke gegevens ook via een formulier op internet doorgeven aan de Duitse autoriteiten.

Update 15:41 - 6453 nieuwe coronabesmettingen, iets meer dan donderdag

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 6453 positieve coronatesten geregistreerd tussen donderdag- en vrijdagochtend. Dat zijn er iets meer dan donderdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 6274 besmettingen werden gemeld.

Vorige week vrijdag meldde het RIVM nog ruim 11.000 nieuwe besmettingen. Het RIVM zei dinsdag al het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen.

Update 15:25 - EMA keurt gebruik Moderna goed voor tieners

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA keurt het gebruik van het coronavaccin van Moderna voor tieners in Europa goed. Moderna had gevraagd of het middel, dat al wordt toegediend aan volwassenen, ook kan worden toegediend aan 12- tot 17-jarigen.

Nu het oordeel van het in Amsterdam gevestigde EMA bekend is, is het aan de Europese Commissie om groen licht te geven voor het inenten van tieners met het Moderna-vaccin. Vervolgens is het aan de lidstaten zelf, zoals Nederland, om te beslissen of kinderen inderdaad dat vaccin krijgen.

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is al eerder goedgekeurd voor kinderen van 12 jaar en ouder. Ook Nederlandse tieners kunnen zich allemaal sinds een paar weken melden voor vaccinatie ermee.

Het gebruik van het Moderna-vaccin bij kinderen van 12 tot 17 jaar zal hetzelfde zijn als bij mensen van 18 jaar en ouder, zegt EMA. Het wordt toegediend als twee injecties in de spieren van de bovenarm, met een tussenpoos van vier weken.

De effecten zijn onderzocht in een onderzoek onder 3732 kinderen van 12 tot 17 jaar.

Update 13:28 - Vakantiedrukte terug op Schiphol, maar nog niet op oude niveau

De vakantiedrukte op Schiphol is terug, maar nog lang niet op het niveau van 2019. Toen lag het hoogtepunt op 235.000 reizigers per dag, dat is nu rond de 120.000 reizigers. De rijen zijn wel ongeveer even lang, doordat er meer controles zijn met test- en vaccinatiebewijzen.

In tegenstelling tot een paar maanden geleden, toen er vrijwel alleen noodzakelijke reizen plaatsvonden, zijn reizigers nu zichtbaar blij om weer te reizen. "De vakantievreugde is duidelijk terug, je ziet veel blije gezichten en er is vrolijkheid in de rijen", vertelt een woordvoerder van Schiphol. De verwachting voor de aankomende weken is dat de drukte blijft zoals die nu is, met gemiddeld ongeveer 120.000 reizigers per dag. "Maar het hangt af van eventuele nieuwe reisadviezen."

Passagiers moeten hun test- of vaccinatiebewijs laten zien met een QR-code of op papier. "Over het algemeen loopt dat soepel, soms zijn er reizigers die niets bij zich hebben. Zij kunnen zich dan alsnog op Schiphol laten testen met een sneltest", legt de woordvoerder uit. Af en toe missen reizigers daardoor hun vliegtuig. Schiphol blijft passagiers daarom adviseren om alles in orde te hebben voor aankomst bij de luchthaven.

Omdat in de rijen niet altijd 1,5 meter afstand gehouden kan worden, zijn mondkapjes verplicht. "Het scheelt ook dat iedereen die op de luchthaven komt, in principe is gevaccineerd of een negatieve coronatest heeft", aldus de zegsman van Schiphol. Er zijn overigens weer veel zogenoemde overstappers op de luchthaven. Dat zijn reizigers uit het buitenland, vaak op intercontinentale vluchten, die op Schiphol overstappen. "Er zijn meer niet-Nederlanders dan Nederlanders op Schiphol", meldt de woordvoerder.

Update 07:20 - Maker afgedankte ademtest: probleem ligt bij GGD

Met de afgeserveerde corona-ademtest is niets mis, aldus Breathomix, het bedrijf dat achter de zogenoemde SpiroNose zit. Slechte testresultaten zijn te wijten aan omstandigheden op de GGD-testlocaties en verkeerd gebruik, concludeert wetenschappelijk directeur Rianne de Vries na grondig onderzoek tegen Het Financieele Dagblad.

De Volkskrant berichtte vorige week over onbetrouwbare resultaten van proeven met de ademtesten op enkele testlocaties. Het ministerie van Volksgezondheid maakte daarop bekend dat de proeven met de blaastesten meteen stil gelegd zouden worden. Breathomix overweegt nu om eventuele gevolgschade te verhalen op de GGD.

"We hebben naar de apparatuur gekeken, maar daar kunnen we geen oorzaak vinden", baseert De Vries op het eigen onderzoek. "Het niet slagen van de inpassing van de ademtest bij de GGD'en ligt voornamelijk aan menselijk handelen en omgevingsfactoren, zoals temperatuurschommelingen en instabiel internet."

Update 07:00 - Peiling EenVandaag: meerderheid wil ongevaccineerden weren

Als alle volwassenen straks de kans hebben gehad hun coronaprik(ken) te halen, mogen alleen nog volledig gevaccineerden toegang krijgen tot openbare gelegenheden zoals de horeca en festivals. Dat vindt een grote meerderheid (62 procent) van het EenVandaag Opiniepanel.

Van de deelnemers aan de peiling is 83 procent al gevaccineerd of van plan zich te laten prikken. 14 procent wil zich zeker of waarschijnlijk niet laten inenten. Die laatste groep is vrijwel zonder uitzondering (98 procent) tegen beperking van toegang voor ongevaccineerden.

In Nederland is er geen vaccinatieplicht en kun je ook met een test- of herstelbewijs eropuit gaan. Nu de deltavariant ook in ons land tot geëxplodeerde besmettingscijfers heeft geleid is er discussie of volledige vaccinatie verplicht moet worden voor toegang tot niet-noodzakelijke gelegenheden.

Veel gevaccineerden zien dit wel zitten, komt naar voren uit het onderzoek van EenVandaag. Zij vinden dat mensen die zich niet willen laten inenten geen verantwoordelijkheid nemen om de corona-uitbraak in te dammen en anderen voor de gevolgen laten opdraaien.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.