Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | 'Zo snel mogelijk starten met vaccineren medewerkers thuiszorg'

LIVEBLOG | 'Zo snel mogelijk starten met vaccineren medewerkers thuiszorg'

Milieu en Gezondheid

22 jan 2021, 07:44

Nederland blijft nog bijna drie weken langer in lockdown. Ook gaat dit weekend de omstreden avondklok in. De besmettingscijfers dalen langzaam en liggen er steeds minder coronapatiënten in het ziekenhuis. Maar is het stilte voor de storm, met de Britse coronavariant in opmars? Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 5.791, dat zijn er 66 minder dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 2.354, dat zijn er 14 meer dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 670, dat zijn er minder dan op donderdag

  • Aantal sterfgevallen dat gemeld is op vrijdag: 89, er zijn tot nu toe 13.426 coronadoden geregistreerd

Update 22:49 - Voor medewerker kerk in sommige gevallen geen avondklok

Kerkelijke medewerkers die tijdens de komende avondklokperiode "noodzakelijke activiteiten" moeten doen, mogen met een werkgeversverklaring naar buiten, blijkt uit een verklaring op de website van de Protestantse Kerk.

Volgens het Nederlands Dagblad betekent dit dat onder anderen predikanten en priesters tijdens de avondklok naar buiten mogen voor zaken als sterfgevallen, het toedienen van de laatste sacramenten en voor digitale kerkdiensten.

Binnen kerkelijke gemeenten is normaal gesproken geen sprake van een werkgever/werknemer-situatie bij mensen zonder arbeidscontract. "In deze uitzonderijke situatie is het woord werkgeverschap functioneel opgevat", schrijft de Protestantse Kerk. "Het is aan de kerkenraad de afweging te maken wat noodzakelijk en dus urgente werkzaamheden zijn die geen uitstel dulden."

Verklaringen kunnen door de kerkenraden aan medewerkers gegeven worden. Ze moeten ook een eigen verklaring op zak hebben. Binnen de Rooms-Katholieke Kerk komt de werkgeversverklaring beschikbaar voor priesters, diakens, pastoraal werkers en geestelijk verzorgers, meldt het Nederlandse Dagblad.

Update 21:19 - Eerste niet-medische mondkapjes met keurmerk te koop

Sinds deze week zijn voor het eerst niet-medische mondkapjes te koop voorzien van een keurmerk, meldt consumentenprogramma Kassa. Dat betekent onder meer dat de neus-mondmaskers meer dan 90 procent van de virusdeeltjes tegenhouden van een besmet persoon en dat ze voldoen aan eisen voor pasvorm, duurzaamheid en stofgebruik.

De eisen om in aanmerking te komen voor het certificaat, werden de afgelopen maanden opgesteld. Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN), dat over keurmerken gaat, heeft ze vastgelegd.

Naar nu blijkt voldoen de mondkapjes van twee fabrikanten aan de eisen. De kapjes zijn online onder meer te koop bij de Bijenkorf, Amazon en een aantal drogisterijen. Ze kosten tussen 3,49 euro en 4,98 euro per stuk en zijn herbruikbaar.

Update 21:15 - KLM werkt koortsachtig aan oplossing voor sneltesteis

Luchtvaartmaatschappij KLM zoekt nog altijd naar een oplossing voor het probleem van de sneltesteis voor het personeel. Als dat "koortsachtige overleg" nergens toe leidt, wordt het heel moeilijk om langere vluchten door te laten gaan, laat een woordvoerder weten. Dan zou de eigen crew namelijk mogelijk achter moeten blijven en dat weigert KLM uit het oogpunt van goed werkgeverschap.

Als de verplichte sneltest voor vertrek naar Nederland ook voor het KLM-personeel geldt, kunnen er nagenoeg geen vluchten meer doorgaan, verwacht de luchtvaartmaatschappij. Op vrijdag gingen langeafstandsvluchten nog wel gewoon volgens schema weg, maar zaterdag kan dat dus anders zijn.

Ondertussen is ook duidelijk geworden dat de eis van een negatieve sneltest kort voor vertrek uit Nederland niet geldt voor een aantal veilige landen en de Nederlandse Antillen. Van die veilige landen vliegt KLM op een aantal niet, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Rwanda, maar wel op landen als China, Thailand en Zuid-Korea. Voor alle andere bestemmingen is het nog onzeker of KLM daarnaartoe kan blijven vliegen.

Update 19:47 - 'Steunpakket onvoldoende voor winkelketens'

Het uitgebreide steunpakket voor winkels die vanwege de lockdown gesloten zijn is niet voldoende voor grote winkelketens. Daardoor komt 30 tot 40 procent van de winkels in de non-foodsector in de problemen, schat branchevereniging Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Boosdoener is het maximumbedrag dat aan de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) en de voorraadvergoeding gesloten detailhandel (VGD) is gesteld voor bedrijven met meer dan 250 werknemers.

De RND denkt dat die maximumbedragen worden bepaald door wat van de Europese Unie aan steun mag worden gegeven. Kleinere winkelbedrijven krijgen daardoor wel voldoende steun, maar grotere ketens niet. "Als deze lockdown nog langer dan februari gaat duren, zullen winkelketens om gaan vallen, zullen duizenden winkelpanden in winkelgebieden leeg komen te staan en staan dadelijk tienduizenden medewerkers op straat", waarschuwt directeur Eus Peters van RND.

Ook banken geven volgens RND nauwelijks steun meer en verhuurders zijn niet scheutig met huurkortingen. Omdat er ook nog altijd eerder bestelde goederen binnenkomen, loopt de kaspositie van winkelketens snel terug. 

Update 18:52 - 'Zo snel mogelijk starten met vaccineren medewerkers thuiszorg'

De mensen in de thuiszorg moeten eerder worden gevaccineerd dan tot nu toe de planning is. De vaccinatie van de 170.000 zorgmedewerkers in de wijkverpleging en Wmo-ondersteuning staat gepland vanaf 8 februari, maar brancheorganisatie ActiZ wil de datum naar voren halen.

"Dat het vaccineren in alle verpleeghuizen nu is gestart is van levensbelang, maar voor de wijk is de urgentie net zo groot", zegt ActiZ-bestuurslid Conny Helder. "Ook hier moet zo snel mogelijk gestart worden met de vaccinatie van de zorgmedewerkers die zo’n 2 miljoen kwetsbare ouderen thuis ondersteunen."

Volgens de brancheorganisatie staat de thuiszorg onder zware druk vanwege het ziekteverzuim en omdat de medewerkers op andere plekken zoals Covid-afdelingen, verpleeghuizen of het ziekenhuis moeten bijspringen. "Als deze medewerkers zijn gevaccineerd, dan zullen hun kwetsbare cliënten ook minder risico lopen. Bovendien zal het ziekteverzuim afnemen", aldus Helder.

De brancheorganisatie laat verder weten dat in de verpleeghuizen, waar deze week begonnen is met vaccineren, voor meer dan 200.000 medewerkers een vaccinatieafspraak is gemaakt. Van hen hebben 77.000 mensen de eerste prik al gekregen. ActiZ verwacht dat alle 120.000 verpleeghuisbewoners begin maart dubbel zijn gevaccineerd.

Update 18:31 - AstraZeneca: eerste levering vaccins aan EU zal kleiner uitvallen

De eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie zal kleiner uitvallen dan in eerste instantie was verwacht, heeft AstraZeneca laten weten. Dat komt volgens de farmaceut door een probleem in de productie, heeft een woordvoerder laten weten. Hoeveel vaccins er daardoor minder kunnen worden afgeleverd, is niet duidelijk.

"De aanvangvolumes zullen lager zijn dan aanvankelijk verwacht als gevolg van lagere opbrengsten op een productielocatie binnen onze Europese toeleveringsketen", zegt een woordvoerder van het bedrijf in een schriftelijke verklaring. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die eind januari groen licht voor gebruik van het middel. De Europese landen hebben samen zeker 300 miljoen doses besteld bij de Zweeds-Britse farmaceut.

Update 18:04 - Vaccinatie huisartsen begonnen, eerste prik in Enschede

De vaccinatie van huisartsen en hun medewerkers is begonnen. In het Medisch Spectrum Twente kreeg huisarts Marieke Nijhof uit Enschede vrijdag de eerste prik.

In totaal 15.000 mensen komen in aanmerking voor deze vaccinatieronde. Het gaat niet alleen om huisartsen, maar ook om artsen in opleiding, verpleegkundig specialisten, zogeheten physician assistants en chauffeurs van huisartsenposten die "een vitale functie" hebben in de zorg voor coronapatiënten. Ze krijgen het vaccin van Moderna.

De vaccinaties worden uitgevoerd in 23 ziekenhuizen. Het begint dit weekend in twaalf ziekenhuizen in Twente, de westelijke Randstad (Rotterdam, Den Haag, Leiden, Gouda en Dordrecht), de regio Zwolle en het noorden van het land. Later volgen de vaccinaties in elf ziekenhuizen in de rest van het land. Dat gebeurt op zijn vroegst op 3 februari.

Update 17:52 - Halsema: avondklok is moeilijk, maar nodig

In een brief aan alle Amsterdammers spreekt burgemeester Femke Halsema de inwoners van haar stad moed in, vooral nu er komend weekend een avondklok gaat gelden in verband met corona. Ze noemt het "een heftige maatregel die we met grote tegenzin nemen", maar die nodig is om "om mensenlevens te redden en de zorg te ontzien".

"Ik weet dat veel Amsterdammers het er moeilijk mee hebben. Lange tijd nergens heen mogen en niemand kunnen ontmoeten maakt ze verdrietig, angstig, boos of in de war", aldus de burgemeester. Ze wijst erop dat er allerlei vormen van hulp zijn voor mensen die het er moeilijk mee hebben. Ook doet ze suggesties voor activiteiten om de lange winteravonden sneller voorbij te laten gaan: koken, tv kijken, wandelen, elkaar bellen en lezen.

"Het lijkt soms niet zo, maar het einde van deze vreemde, ellendige tijd is echt in zicht. We komen hier weer uit. Laten we voor nu steun zoeken bij elkaar, bezig proberen te blijven en elkaar zoveel mogelijk er doorheen helpen", aldus Halsema, die de Amsterdammers veel sterkte wenst. De brief is te lezen op de website van de gemeente Amsterdam.

Update 17:25 - Vaccinatie in kleine woonvormen begint maandag

De volgende ronde van coronavaccinaties begint op maandag. Dan zijn de eerste kwetsbare ouderen en mensen met een beperking die in kleinschalige woonvormen wonen aan de beurt. Het gaat om ongeveer 77.000 mensen, die het coronavaccin van Moderna krijgen. Huisartsen voeren die vaccinaties uit, omdat hun instellingen geen eigen arts hebben.

Op 6 januari werd de eerste persoon in Nederland gevaccineerd. Sindsdien is begonnen met het inenten van medewerkers van verpleeghuizen, artsen en verpleegkundigen van de acute zorg, ambulancepersoneel en de bewoners van grotere verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. De huisartsen die vanaf maandag de ouderen en gehandicapten inenten krijgen vrijdag hun eerste vaccinatie.

Thuiswonende 90-plussers krijgen in de loop van volgende week ook hun eerste vaccinaties. Zij krijgen komende week een uitnodiging en moeten zelf een afspraak maken, melden het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Update 17:21 - Gedetineerden moeten toch mondkapje op van minister Dekker

Gedetineerden moeten toch mondkapjes gaan dragen als zij geen 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Dat heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) besloten. Gevangenen werden daartoe tot dusver uit veiligheidsoverwegingen niet verplicht. Ook zal er in alle inrichtingen en tbs-klinieken preventief getest worden.

Dekker heeft daartoe besloten vanwege het toenemend aantal besmettingen in gevangenissen en de mogelijke rol die de Britse variant hierbij speelt, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij had het OMT om een advies gevraagd. Er kan van de regels worden afgeweken als "de veiligheid, leefbaarheid en/of zorg en behandeling van justitiabelen hiertoe noodzaken".

De nieuwe coronamaatregelen die het kabinet deze week aankondigde, hebben ook gevolgen voor gedetineerden. Zij mogen nu ook nog maar één bezoeker ontvangen. De beperking van het aantal mensen dat een huishouden mag ontvangen, betekent ook dat begeleid verlof naar familie niet meer kan plaatsvinden omdat het maximumaantal bezoekers dan wordt overschreden.

Update 17:07 - Hoge dosis bloedverdunners voorkomt ernstiger verloop corona

Een hoge dosis bloedverdunners kan voorkomen dat coronapatiënten ernstig ziek worden. Ook kunnen zij door de behandeling met deze antistollingsmiddelen beter herstellen. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een wereldwijde studie onder ongeveer 1400 matig zieke Covid-19-patiënten.

Het gaat om patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis, maar die niet op de intensive care liggen. De hoge doses blijken effectiever dan de gebruikelijke hoeveelheid middelen om bloedstolsels te voorkomen, toont de studie aan. "Sinds het begin van de pandemie zien artsen over de hele wereld een verhoogd aantal bloedstolsels en ontstekingen bij patiënten met Covid-19. Die stolsels leiden tot complicaties. Het gaat dan bijvoorbeeld over longfalen, een hartaanval of een beroerte. Nu weten we dat het geven van een hogere doses bloedverdunners veilig en effectief is voor deze groep", zegt Lennie Derde, UMC Utrecht-intensivist en onderzoeker.

Hoe de bloedstolsels ontstaan, is nog altijd niet duidelijk. Dat moet nader onderzoek uitwijzen. "Het is iets dat iedere dokter aan het bed wel herkent, maar waar we nog weinig van weten", zegt zij. Vrijwel iedere coronapatiënt krijgt bloedverdunners, maar dan in lage doseringen. Eerder werd al bekend dat ernstig zieke patiënten met Covid-19 juist geen hoge dosis moeten krijgen, omdat dit bij hen mogelijk schadelijk kan zijn.

Derde coördineert samen met arts-microbioloog en UMC Utrecht-collega Marc Bonten het wereldwijde onderzoek in Europa. Volgens haar kan deze behandeling helpen om de druk op de ic te verlagen. "Het grootste deel van de opgenomen patiënten met Covid-19 is niet op de intensive care maar op de afdeling en deze studie heeft invloed op hun herstel."

Update 15:52 - Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt heel licht

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal heel licht gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2354 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 14 meer dan op donderdag. In de afgelopen drie weken is het aantal patiënten in de ziekenhuizen met bijna 500 gedaald.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1684 coronapatiënten, zeventien meer dan op donderdag. Het aantal Covid-patiënten op de intensive cares daalde van 673 naar 670. Dat aantal schommelt de afgelopen weken tussen de 650 en 700.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat het aantal opgenomen patiënten voorlopig langzaam blijft dalen. Dat kan veranderen door de besmettelijkere Britse variant.

Update 15:22 - Afgelopen 24 uur ongeveer 5800 nieuwe coronagevallen

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 5791 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is iets minder dan donderdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu net iets meer dan 5800 positieve tests had gemeld.

Lees hier meer

Update 14:42 - Slob kan scholen nog niet openen na onderzoek Lansingerland

Demissionair onderwijsminister Arie Slob kan nog niet zeggen of de basisscholen en kinderopvangcentra eerder open kunnen, nu uit een GGD-onderzoek blijkt dat er geen grootschalige verspreiding was van de Britse coronavariant op een basisschool. Het onderzoek is weliswaar "een lichtpuntje", vindt hij, maar de vraag of kinderen de Britse variant sneller verspreiden blijft nog onbeantwoord.

Pas als daar antwoord op is, kan het kabinet een definitief besluit nemen over het heropenen, zegt Slob. Scholen blijven volgens de huidige stand van zaken dicht tot en met 9 februari. Voor 2 februari hoopt het kabinet uitsluitsel te krijgen over de vatbaarheid van kinderen voor de Britse coronamutant.

Update 13:33 - Nauwelijks aanpassingen dienstregeling ov door avondklok

Openbaar vervoerbedrijven passen nauwelijks hun dienstregeling aan vanwege de avondklok die vanaf zaterdag geldt. De Rotterdamse vervoerder RET en de Haagse vervoerder HTM melden wel wat aanpassingen, maar bij de NS en het Amsterdamse GVB verandert vooralsnog niets.

De RET verwacht vanwege de avondklok minder reizigers tussen 21.00 uur en 04.30 uur. Vanaf maandag rijden er daarom na 21.00 uur minder bussen en trams. Bussen rijden maximaal tweemaal per uur, trams maximaal driemaal. De dienstregeling voor de metro blijft ongewijzigd.

Bij de HTM leidt de avondklok tot een naar eigen zeggen minimale aanpassing van de dienstregeling. In het algemeen geldt dat de HTM-bussen na 20.00 uur twee keer per uur rijden, en alle trams drie keer per uur. De wijziging gaat maandag in. HTM geeft daarbij ook aan dat de bussen en trams van de Haagse vervoerder blijven rijden voor reizigers met vitale beroepen en anderen die er noodzakelijk gebruik van moeten maken.

De GVB gaat vooralsnog niet afschalen en gaat door met de huidige dienstregeling. De Amsterdamse vervoerder is sinds 3 januari al wat afgeschaald. Als blijkt dat er echt veel minder mensen na 21.00 uur gaan reizen, wordt de dienstregeling mogelijk wel aangepast, aldus een woordvoerder.

De NS laat een soortgelijk geluid horen. Een woordvoerder geeft aan dat de NS al met een aangepaste dienstregeling rijdt. Vooralsnog worden er verder geen treinen uit de dienstregeling gehaald, aldus de zegsman.

Update 12:50 - Geen grote verspreiding van Britse variant in Lansingerland

De Britse variant van het coronavirus is niet wijdverspreid in de gemeente Lansingerland. Dat concludeert de GGD Rotterdam-Rijnmond na een groot bevolkingsonderzoek onder tienduizenden inwoners van de gemeente. De uitbraak van de Britse variant lijkt zich beperkt te hebben tot één basisschool, RKBS Willibrord.

De GGD begon vorige week met het onderzoek. Van de circa 63.000 inwoners van Lansingerland hebben ongeveer 45.000 zich laten testen. Van bijna 27.000 is de uitslag bekend. Dit bracht 242 coronagevallen aan het licht. Van hen had 12 procent de Britse variant. "Het vervolgonderzoek laat zien dat de situatie meevalt in Lansingerland en dat het aantal nieuwe besmettingen per dag afneemt", concludeert de GGD.

De Britse mutatie is vooral gevonden bij leerkrachten en leerlingen van de school en bij hun gezinsleden. Bij aangrenzende scholen en kinderdagverblijven is ook getest, maar dat leverde slechts twee positieve tests op, en één van die twee had de Britse variant.

Update 12:19 - Veiligheidsberaad gaat eerder vergaderen om avondklok

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio komt vanaf maandag eerder bijeen vanwege de avondklok, die vanaf zaterdag geldt. Het beraad vergaderde tot nu toe in de vroege avonduren in Utrecht, maar heeft de wekelijkse bijeenkomst nu vervroegd naar het eind van de middag, zodat alle deelnemers voor 21.00 uur thuis kunnen zijn. "Om het goede voorbeeld te geven", aldus een woordvoerster.

Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, zal ook "zeer terughoudend" omgaan met televisieoptredens in talkshows in de avonduren zolang de avondklok geldt. "Als de actualiteit daarom vraagt, is het belangrijk dat hij dingen kan uitleggen of toelichten, dus het zal af en toe nog wel gebeuren. Maar dan kijken we eerst of er digitaal iets mogelijk is. Op verzoeken van tv-programma's zal eerder nee dan ja worden gezegd."

De burgemeesters gaan maandag met elkaar bespreken hoe het gaat met de handhaving van de avondklok. Ook de stand van zaken rond het vaccineren komt aan de orde. Justitieminister Ferd Grapperhaus schuift zoals gewoonlijk aan namens het kabinet. Na afloop van de bijeenkomst geven Grapperhaus en Bruls een toelichting op de besproken onderwerpen.

Update 12:00 - Brief werkgever geen alternatief voor modelverklaring avondklok

Mensen die voor werk naar buiten moeten als de avondklok van kracht is, moeten daarvoor de werkgeversverklaring gebruiken die op de website van de Rijksoverheid te vinden is. Een ondertekende brief van de werkgever is niet geldig als alternatief, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Het voornemen om een avondklok in te voeren werd woensdag op de persconferentie bekendgemaakt. Maar pas na een lang debat op donderdag stemde de Tweede Kamer in. Om de straat op te mogen tussen 21.00 uur en 04.30 uur moet je twee verklaringen bij je hebben: een eigen verklaring en een werkgeversverklaring. Beide modelverklaringen verschenen pas na het debat online.

Sommige werkgevers namen al eerder initiatief en stuurden werknemers een zelf opgestelde verklaring. Maar deze is dus niet geldig, benadrukt de woordvoerder.

Update 11:55 - 'Schoonheidsspecialist moet speciale zorg kunnen blijven leveren'

Gespecialiseerde zorg door schoonheidsspecialisten moet beschikbaar blijven voor de cliënten die deze zorg hard nodig hebben. Dat stelt ANBOS, de brancheorganisatie van schoonheidsspecialisten.

ANBOS vindt het "onacceptabel" dat behandelingen vanuit de aanvullende zorgverzekering niet zijn toegestaan. Daarbij gaat het voor schoonheidsspecialisten onder meer om het behandelen van acne.

Tijdens de lockdown zijn de contactberoepen gesloten, uitgezonderd een lijst van bepaalde zorgverleners. In deze lijst is de gespecialiseerde zorg door schoonheidsspecialisten niet opgenomen.

Een voorwaarde voor contactberoepen die open mogen blijven, is onder meer een BIG-registratie. ANBOS wijst erop dat deze lijst met behandelingen die toch mogen doorgaan de afgelopen week is uitgebreid met medisch noodzakelijke behandelingen op het gebied van voetzorg, ook door niet BIG-geregistreerde pedicures. ANBOS vindt het onbegrijpelijk dat pedicures nu wel medisch noodzakelijke behandelingen mogen geven, maar schoonheidsspecialisten niet.

Verder noemt de brancheorganisatie de lijst van contactberoepen die open mogen blijven niet consequent. Per gemeente worden de lockdownregels verschillend geïnterpreteerd, aldus ANBOS. "Hierdoor mogen schoonheidsspecialisten in de ene gemeente wel behandelen en in de andere gemeente niet. Dit is onacceptabel en schept enorm veel onduidelijkheid bij schoonheidsspecialisten en cliënten."

Update 08:36 - Gemeenten: verkiezingen zijn niet meer uit te stellen

Gemeenten worstelen nog enorm met alle extra coronamaatregelen die nodig zijn om in maart Tweede Kamerverkiezingen te kunnen houden. Maar er is geen weg meer terug, meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan BNR Nieuwsradio.

Het vinden van geschikte locaties is voor gemeenten nu de grootste worsteling. Want om ervoor te zorgen dat stemmers voldoende afstand tot elkaar kunnen houden zijn er meer én grotere stemlocaties nodig.

Omdat er al naarstig wordt gezocht naar geschikte stemlocaties en vrijwilligers is er eigenlijk geen weg meer terug, vinden de gemeentes. De ervaringen bij herindelingsverkiezingen van afgelopen november sterken bovendien in het idee dat er in deze pandemie veilig gestemd kan worden.

Wel zijn er zorgen over de opmars van de veel besmettelijkere Britse variant van het coronavirus. Die mutant zou de aankomende Tweede Kamerverkiezingen alsnog kunnen dwarsbomen, vrezen de gemeenten.

Update 07:16 - Onderwijsinspectie: eindtoets basisschool moet doorgaan

De Onderwijsinspectie wil dat de eindtoets op basisscholen dit jaar doorgaat. Vorig jaar werd de eindtoets nog geschrapt vanwege de coronacrisis. "Zonder eindtoets verliezen wij het zicht op hoe het onderwijs ervoor staat", zegt inspecteur-generaal Alida Oppers tegen het AD.

Oppers verwacht wel dat de scores lager zullen zijn dan normaal. "Het onderwijs is dan al een jaar niet optimaal geweest", aldus de inspecteur-generaal in de krant. Dat is echter geen reden om de toets niet door te laten gaan, vindt ze.

De inspecteur-generaal maakt zich zorgen over de "lichtzinnigheid" waarmee wordt gesproken over het schrappen van de eindtoets. Doordat er vorig jaar geen toetsmoment was, kregen leerlingen uit groep 8 gemiddeld een lager definitief advies dan eerdere jaren.

Vooral kinderen uit armere gezinnen of kinderen met een migratieachtergrond werden hierdoor geraakt. "In normale jaren krijgen ongeveer 17.000 leerlingen een hoger advies. Dat is niet niets", aldus Oppers. "Zonder de eindtoets ontnemen we een groep leerlingen de kans om hoger in te stromen in het voortgezet onderwijs."

Update 05:45 - 'Al 2,3 miljoen Nederlanders beschermd tegen corona'

Een op de acht Nederlanders heeft inmiddels antistoffen tegen corona, blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin onder duizenden bloeddonoren. Vorige week werd bij 13 procent van hen sporen van een doorgemaakte corona-infectie gevonden, schrijft de Volkskrant.

Dat zou betekenen dat nu bijna 2,3 miljoen mensen natuurlijke immuniteit tegen het coronavirus hebben ontwikkeld. Hun antistoffen zorgen voor langdurige bescherming.

Sanquin volgt sinds de lente een groep van bijna 600 mensen die een corona-infectie hebben doorgemaakt. Na acht maanden waren bij praktisch iedereen nog antistoffen in het bloed te vinden, zegt arts-microbioloog Hans Zaaijer tegen de krant.

Het type antistof (IgG) dat wordt gevonden zorgt voor bescherming op lange termijn. En die bevindingen zijn in lijn met internationale onderzoeken die uitwijzen dat de bescherming van voormalige coronapatiënten zeker zes tot acht maanden aanhoudt.

Update 03:30 - OMT bespreekt opties voor betere mondmaskers zorgpersoneel

Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt vrijdag de mogelijkheden om zorgpersoneel beter beschermende mondmaskers te geven. Vakbonden vinden dat zorgmedewerkers standaard preventief gebruik moeten kunnen maken van zogeheten FFP2-maskers en hebben daarom een verzoek ingediend bij het OMT.

CNV, FNV, NU'91 en V&VN willen een aanscherping van de RIVM-richtlijn over mondmaskers. In de zorg zijn nu chirurgische mondmaskers in de meeste gevallen de standaard. De betere FFP2-maskers worden nu alleen aangeraden voor 'hoog-risicohandelingen' bij (vermoedelijke) coronapatiënten.

Wat de bonden betreft moeten FFP2-maskers standaard worden voor alle zorgmedewerkers die te maken hebben met coronapatiënten, "ongeacht de setting en de handelingen die uitgevoerd worden".

Beschikbaarheid is volgens de zorgbonden geen probleem. "FFP2-maskers zijn in voldoende mate aanwezig in Nederland om in de komende maanden te voldoen aan de toegenomen vraag die op een wijziging van de richtlijn door het RIVM zal volgen", stellen zij.

Update 00:00 - Aantal sterfgevallen vorige week gedaald, maar blijft hoog

Hoewel vanwege het coronavirus nog steeds meer mensen overlijden dan normaal, daalde het aantal sterfgevallen vorige week, meldt statistiekbureau CBS. Die afname was ook te zien bij kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen die langdurige zorg ontvingen.

Vorige week overleden naar schatting 3.850 mensen, 500 meer dan normaal zou zijn in deze tijd van het jaar. Het CBS baseert dat op sterftecijfers in de afgelopen jaren en demografische ontwikkelingen. Tot nu toe zijn tijdens de tweede golf bijna 9.000 mensen meer overleden dan gebruikelijk.

Het sterftecijfer van mensen onder de 65 jaar was vorige week niet hoger dan normaal. Bij mensen vanaf die leeftijd wel, net als mensen die langdurige zorg ontvangen. Maar ook in deze groepen ging het aantal sterfgevallen naar beneden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.