Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Tientallen nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis

LIVEBLOG | Tientallen nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis

Milieu en Gezondheid

21 juli 2021, 07:46

Staat ons land aan de voet van de vierde coronagolf? De besmettingscijfers zijn geëxplodeerd en de ziekenhuizen krijgen het weer drukker. Ondertussen wordt er driftig doorgeprikt: kan dat het tijd keren? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 6.945, dat is lager dan het weekgemiddelde (9.962)

  • Op zondag 18 juli testte 14, 5 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 428, dat zijn er 13 meer dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 106, dat zijn er 6 meer dan op dinsdag

  • Op woensdag zijn 3 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.786 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 19.222.005 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 20:35 - GGD doet aangifte tegen tientallen mensen die vervalst coronabewijs kochten

Op chatdienst Telegram wordt gehandeld in nagemaakte vaccinatiebewijzen. De GGD'en hebben "enkele tientallen aangiftes" gedaan tegen mensen die zo'n bewijs hebben gekocht en daarmee tegen de lamp zijn gelopen. Dat bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van Shownieuws.

Volgens de GGD hebben de verkopers "daadwerkelijk iets geleverd dat door moest gaan voor een vaccinatiebewijs". Hoe de fraude is ontdekt, wil de GGD niet zeggen. De kopers wilden geregistreerd worden in de vaccinatiesystemen zonder dat ze daadwerkelijk zijn gevaccineerd. De verkopers zelf zijn voor zover bekend nog niet achterhaald.

GGD GHOR Nederland waarschuwt dat scherp wordt gecontroleerd op registratiekaartfraude en dat er in alle voorkomende gevallen aangifte wordt gedaan bij de politie.

Ook laat de GGD weten dat het niet loont (online) valse registratiekaarten te kopen of zelf na te maken. "Door de verschillende controlemechanismen worden de valse kaarten snel ontdekt. Bovendien gaan mensen die hiermee frauderen voorbij aan de enorme gezondheidsrisico’s die ze creëren voor zichzelf en anderen. Bijvoorbeeld als ze zonder vaccinaties op reis of naar een evenement gaan."

Update 15:55 - Heel Nederland naar 'zeer ernstig', op Drenthe en Zeeland na

In vrijwel heel Nederland is de corona-uitbraak 'zeer ernstig' geworden. In 23 van de 25 veiligheidsregio's geldt vanaf woensdag dit hoogste risiconiveau. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, op 'ernstig'.

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.

In elf regio's gold het hoogste risiconiveau al. Dit zijn Amsterdam-Amstelland, Groningen, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Twente, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en Gooi en Vechtstreek. Op woensdag zijn daar twaalf regio's bij gekomen. Dit zijn Noord-Holland Noord, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Limburg-Noord, Zuid-Limburg, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, Friesland en Flevoland

Dit betekent dat tien van de twaalf provincies volledig op 'zeer ernstig' staan.

Zeeland stond de afgelopen week nog op zorgelijk. Dat is het een na laagste risiconiveau. De twee laagste niveaus gelden nu nergens meer.

Voor de maatregelen van het kabinet heeft de verhoging van de risiconiveaus overigens geen gevolgen. Ruim een week geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus.

Update 15:36 - Grote vaccinatielocaties gaan binnenkort weer dicht

Nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd en het vaccinatietempo afneemt, gaan enkele grote vaccinatielocaties binnenkort weer dicht. In de Expo in Houten worden op 4 augustus de laatste prikken gezet. Eind augustus sluiten ook de locaties in de Jaarbeurs in Utrecht en de Rijtuigenloods in Amersfoort, meldt de GGD.

In Houten heeft de GGD Utrecht al meer dan 1,1 miljoen prikken gezet. "Bijna iedereen die in aanmerking komt voor vaccinatie is inmiddels geheel of gedeeltelijk gevaccineerd, heeft een afspraak ingepland of heeft een uitnodiging ontvangen. We plannen elke week nog duizenden afspraken in, maar die aantallen lopen al terug", legt de gezondheidsdienst uit.

De grote capaciteit die de GGD'en hebben opgebouwd om zo snel mogelijk grote groepen mensen te vaccineren "is straks niet meer nodig", aldus de GGD. "We verleggen onze focus naar kleinschaliger vaccineren, in alle gemeenten in onze regio en in specifieke wijken waar de vaccinatiegraad nog achterblijft." Dat kan dan met of zonder afspraak. Ook in andere regio's is het al mogelijk om zonder afspraak een coronaprik te halen.

Uit wekelijkse cijfers van het RIVM werd dinsdag al duidelijk dat de piek in vaccinaties achter ons ligt. Van maandag 12 tot en met zondag 18 juli kregen 1,14 miljoen mensen een prik. Dat was het laagste aantal sinds eind mei.

Tot en met zondag hebben bijna 12 miljoen mensen een eerste prik gehad. Dat is meer dan 80 procent van alle Nederlanders die in aanmerking kwamen. Daarmee behoort Nederland tot de Europese top. Iets meer dan 7 miljoen mensen hebben ook de tweede dosis gehad en daarmee behoort Nederland tot de middenmoot.

Update 15:25 - Opnieuw bijna 7000 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt

Voor de tweede dag op rij komt het aantal nieuwe coronagevallen net onder de 7000 uit. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 6945 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vorige week woensdag waren er meer dan 10.000 nieuwe gevallen.

De 6945 positieve tests zijn een fractie hoger dan het cijfer van dinsdag, maar aanzienlijk lager dan dat van maandag. Doorgaans ligt het aantal nieuwe gevallen op maandagen en dinsdagen juist laag, waarna het vanaf woensdag oploopt. Het RIVM zei dinsdag het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen. Als die werken, zou dat vanaf nu te zien moeten zijn.

In de afgelopen zeven dagen zijn 66.220 mensen positief getest. Dat komt neer op gemiddeld 9460 nieuwe gevallen per dag. In de week tot en met maandag waren er gemiddeld meer dan 10.000 positieve tests in een dag.

In Amsterdam kwamen afgelopen etmaal 556 besmettingen aan het licht. Voor de hoofdstad is dat het laagste aantal in twee weken tijd. Precies een week geleden kregen meer dan 1200 Amsterdammers te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen.

Rotterdam noteerde 450 positieve tests. Daarna volgen Den Haag (194), Utrecht (143), Groningen (131) en Eindhoven (110). In vijf gemeenten was er geen enkele positieve test.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met drie. Het gaat om inwoners van Den Haag, Eindhoven en Opsterland. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, kan het een tijdje duren voordat dit is verwerkt en geregistreerd, dus het wil niet zeggen dat deze drie personen in de afgelopen 24 uur zijn overleden.

In de afgelopen zeven dagen zijn zestien sterfgevallen genoteerd, gemiddeld iets meer dan twee per dag. Dat is het hoogste niveau in ruim twee weken.

Sinds het begin van de uitbraak, bijna anderhalf jaar geleden, zijn meer dan 1,8 miljoen Nederlanders positief getest. Van iets meer dan 17.800 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Update 15:05 - Tientallen nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis

Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 65 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen. Op de intensive cares kwamen 13 mensen binnen die ernstig ziek zijn geworden nadat ze het virus hadden opgelopen. Omdat ook mensen het ziekenhuis verlaten, steeg de totale bezetting slechts licht.

In totaal liggen nu 428 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 13 meer dan dinsdag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen nu 322 coronapatiënten, 7 meer dan dinsdag. Op de ic's steeg de bezetting van 100 tot 106 Covid-patiënten.

Dinsdag noteerde het LCPS nog de grootste toename sinds eind mei. Op de ic's werden toen 20 mensen binnengebracht en op de verpleegafdelingen 76.

De ziekenhuizen verwachten de komende tijd een verdere toename, aangezien het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken hard is gestegen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, zei vorige week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten kan stijgen tot circa 800. Hij verwacht dat ziekenhuizen dit aan zullen kunnen.

De verwachting is wel dat nu een kleiner deel van de mensen die het virus oplopen in het ziekenhuis zal belanden dan tijdens eerdere besmettingspieken. Dat komt doordat nu vooral jongeren besmet zijn geraakt. Zij stonden achteraan bij de vaccinaties, juist omdat jonge mensen zelden zo ziek worden van het coronavirus dat ze moeten worden opgenomen.

Update 14:59 - Ddos-aanvallen op GGD-sites voor test- en prikafspraken

Als gevolg van ddos-aanvallen kunnen mensen sinds dinsdag mogelijk niet met hun DigiD-gegevens inloggen op GGD-websites. ​Ook woensdagochtend leidde dit er tijdelijk toe dat verschillende websites onbereikbaar waren, meldt GGD GHOR Nederland.

Hierdoor kunnen mensen mogelijk geen testuitslagen bekijken, afspraken maken voor een coronatest of vaccinatie en eerder gemaakte afspraken inzien.

Als alternatief voor het doorgeven van testuitslagen belt GGD GHOR Nederland mensen op. "In het kader van bron- en contactonderzoek worden mensen met een positieve testuitslag altijd geïnformeerd en krijgen zij ook adviezen over isolatie en het informeren van hun contacten", aldus de brancheorganisatie.

Update 07:45 - Ministerie: AstraZeneca-vaccins worden waarschijnlijk vernietigd

Tienduizenden tot mogelijk 100.000 AstraZeneca-vaccins die niet gebruikt worden dreigen te worden vernietigd. Het gaat om prikken die zijn overgebleven bij de huisartsen. In Nederland is geen bestemming meer voor deze prikken, maar ze naar het buitenland transporteren mag niet, bevestigt de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) vandaag aan Trouw.

De IGJ kan de kwaliteit van de vaccins niet langer waarborgen zodra die bij de huisarts arriveren. "Aan een prik zitten hoge eisen, als het gaat om koeling, vervoer en houdbaarheid", zegt een woordvoerder. De inentingen die al bij artsen zijn afgeleverd mogen daarom niet verhandeld worden. "Ook niet wanneer dit gratis is, en voor een goed doel."

Het ministerie van Volksgezondheid erkent ook dat "een deel" van de overgebleven AstraZeneca-vaccins hoogstwaarschijnlijk vernietigd zal worden, maar hoeveel blijft onduidelijk.

Update 07:20 - Storing op coronatest.nl: inloggen met DigiD niet mogelijk

Door een technische storing hadden mensen gisteravond problemen om via coronatest.nl de uitslag van hun coronatest op te vragen. Ook bij het maken van test- en vaccinatieafspraken en het inzien van bestaande afspraken waren problemen. De storing was op alle GGD-websites waar burgers zich moeten identificeren met DigiD. De CoronaCheck-app werkte wel.

De storing is in de loop van de nacht verholpen, meldt de GGD vanochtend.

Update 07:00 - Vanaf vandaag bijna alle veiligheidsregio's op 'zeer ernstig'

Vrijwel het hele land staat vanaf vandaag op het hoogste risiconiveau voor het coronavirus. In elf van de 25 veiligheidsregio's is de situatie al 'zeer ernstig', en daar komen waarschijnlijk ongeveer tien regio's bij wanneer de overheid later op de dag de coronakaart van Nederland opnieuw vaststelt.

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat 'waakzaam', 'zorgelijk', 'ernstig' en 'zeer ernstig'. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.

De elf regio's waar het hoogste risiconiveau al geldt, zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Groningen, Twente, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden, Gooi en Vechtstreek en Midden- en West-Brabant.

Daar komen Noord-Holland Noord, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, Friesland en Flevoland waarschijnlijk bij. Dat zou betekenen dat negen van de twaalf provincies volledig op 'zeer ernstig' staan.

Zeeland is de enige regio die nu nog de status 'zorgelijk' heeft, het een na laagste niveau, maar gaat vermoedelijk naar 'ernstig'. Daar blijven de regio's Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Drenthe mogelijk ook op staan. De laagste twee risiconiveaus gelden vanaf vandaag waarschijnlijk nergens meer.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.