Milieu en Gezondheid
21 mei 2021, 06:50
Deze week gaat het land weer een beetje van het slot. Zo kunnen we langer op het terras zitten, kunnen we de coronakilo's eraf sporten in de sportschool en het zwembad. Ook kunnen mensen weer naar pretparken en dierentuinen. Ondertussen blijven besmettingscijfers en de cijfers in de ziekenhuizen dalen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 4.219, dat zijn er 469 minder dan op donderdag
Op woensdag 19 mei testte 11,4 procent van de geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 1.822, dat zijn er 77 minder dan op donderdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 608 dat zijn er 13 minder dan op donderdag
Op vrijdag zijn 12 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.518 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 8.040.730 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Er mag toch publiek naar de bioscopen komen tijdens het tweede deel van de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR), dat van 2 tot en met 6 juni plaatsvindt. De organisatie heeft dat vrijdagavond bekendgemaakt. Het filmfestival wordt een van de pilotevenementen van het programma Testen voor toegang, een proef met het weer beperkt toelaten van publiek in de zalen.
Tijdens het filmfestival zijn er allerlei filmvertoningen in diverse bioscopen in Rotterdam en in de rest van het land. Het filmfestival blijft vanwege beperkte stoelcapaciteit door de coronamaatregelen zowel tickets voor fysieke voorstellingen als voor onlinevoorstellingen verkopen.
Met een speciaal jubileumprogramma wordt tijdens de komende editie de lange en rijke geschiedenis van het IFFR belicht. Zo worden er vier bekende titels opnieuw getoond, waaronder Sweetie (IFFR 1990) en Night on Earth (IFFR 1992). Daarnaast zijn er zogenoemde Big Talks met regisseurs en kunnen bezoekers uit een aanbod van 128 nieuwe films kiezen.
In januari vond het eerste deel van het IFFR, het grootste filmevenement van Nederland, plaats. Dat speelde zich vanwege de coronacrisis nog volledig online af.
Hoeveel huisartsen de tweede prik met het AstraZeneca-vaccin eerder gaan zetten dan na twaalf weken, moet nog maar blijken. Dat zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Coronaminister Hugo de Jonge maakte vrijdag bekend dat met de GGD'en, ziekenhuizen en huisartsen is afgesproken dat ze de tweede prik zo snel mogelijk toedienen, binnen vier tot twaalf weken.
Alle afspraken voor de tweede coronaprik met AstraZeneca staan al gepland, laat een woordvoerster van de LHV weten. "Praktijken die dat willen, kunnen de afspraak naar voren halen. Maar het is geen verplichting. Bovendien is het maar de vraag of de leveringen van het vaccin toereikend zijn. Het komt nog steeds in blokjes binnen."
Veel huisartsen wilden volgens de woordvoerster wel graag dat het interval tussen de eerste en de tweede prik minder strikt zou worden. "Huisartsen moeten het inenten combineren met de normale patiëntenzorg. Dus meer flexibiliteit is prettig, bijvoorbeeld omdat ook mensen die in huisartsenpraktijken werken op zomervakantie willen."
De afgelopen maanden werd tussen de eerste en tweede prik een interval van twaalf weken aangehouden. Nu kunnen alle huisartsen in theorie de tweede prik uiterlijk eind juni toedienen. De GGD'en proberen dat al voor 20 juni te doen, aldus minister De Jonge.
Volgens een schatting van het ministerie van Volksgezondheid zijn er tot dusver meer dan 8 miljoen coronaprikken gezet. Het gaat om eerste inentingen en herhaalprikken bij elkaar. Het geschatte aantal op het coronadashboard staat nu op 8.040.730 toegediende vaccindoses.
Bij de GGD'en werden de meeste prikken gezet, bijna 5,5 miljoen tot dusver. Het aantal prikken dat in ziekenhuizen, zorginstellingen en huisartsenpraktijken is gezet berust op een schatting op basis van het aantal vaccins dat is geleverd bij priklocaties. Dat komt omdat inentingen die op deze locaties worden gezet nog niet allemaal worden doorgeven aan het centrale registratiesysteem van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Vorige week vrijdag meldde het dashboard de zeven miljoenste prik. Dat betekent dat er afgelopen week ongeveer een miljoen vaccinaties zijn gezet. Komende weken werken de GGD'en toe naar het zetten van 2 miljoen prikken per week.
Het reproductiegetal van het coronavirus is opnieuw gedaald. Volgens de laatste informatie van het coronadashboard van de overheid staat het zogenoemde r-getal momenteel op 0,86. Dat wil zeggen dat honderd mensen gemiddeld 86 anderen besmetten en dat de epidemie dus langzaam kan uitdoven.
Bij de vorige melding van het coronadashboard eerder deze week was het r-getal 0,89 en een week geleden nog 0,95.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kijkt voor de berekening van het reproductiegetal ongeveer twee weken terug in de tijd, omdat het anders geen betrouwbaar cijfer kan geven. Het r-getal van 0,86 slaat in werkelijkheid op de situatie zoals die op 6 mei was.
Mensen die met AstraZeneca worden ingeënt, kunnen voortaan sneller hun tweede prik krijgen. Met de GGD'en, ziekenhuizen en huisartsen is afgesproken dat ze hem zo snel mogelijk toedienen, binnen vier tot twaalf weken. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge besloten, naar aanleiding van een nieuw advies van de Gezondheidsraad.
De afgelopen maanden werd tussen de eerste en tweede prik een interval van twaalf weken aangehouden. Daar waren twee redenen voor. Er was eerder dit jaar weinig vaccin beschikbaar en door twaalf weken tussen de eerste en tweede prik aan te houden, konden er sneller meer mensen een eerste prik krijgen. Nu kunnen alle huisartsen de tweede prik uiterlijk eind juni toedienen. De GGD'en proberen dat al voor 20 juni te doen, zei de minister.
Daarnaast zou het vaccin betere bescherming tegen het virus bieden als er langer werd gewacht met de tweede prik. Het onderzoek waarop die conclusie was gebaseerd "kent echter een aantal beperkingen, waardoor aan de resultaten geen conclusies kunnen worden verbonden", stelt de Gezondheidsraad nu.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zal het initiatief Prullenbakvaccin.nl "geen strobreed in de weg leggen" als zij mensen aan overgebleven inentingen kunnen helpen. Hij blijft er wel bij dat het "een heel onhandige manier" is om aan het vaccin te komen, en denkt ook dat huisartsen beter onderling de overgebleven spuiten kunnen uitwisselen.
"Het voorziet kennelijk in een behoefte en dat is prima. Maar ik geloof niet dat het de allerbeste manier is om met het surplus om te gaan", zei De Jonge vrijdagmiddag. Het idee van de website is dat huisartsen zich kunnen aanmelden. Mensen die graag geprikt willen worden, moeten vervolgens de site in de gaten houden. Wie zich binnen tien minuten als eerste bij de betreffende huisarts meldt, kan een inenting krijgen.
"Ik vind het een heel onhandige manier om met de laatste prikken in een potje om te gaan", aldus De Jonge. Het gaat volgens hem per definitie om een heel klein deel van de prikken.
Via de site kunnen alleen huisartsen restjes verdelen, de GGD'en niet. Die huisartsen hebben meestal maar één of twee dagen waarop ze hun patiënten inenten, en dan enige weken later nog een tweede ronde. Per praktijk houdt een arts als het goed is nooit meer dan één flacon over, zei de minister. Een flesje bevat zo'n tien doses. Volgens De Jonge zijn de restjes er in de praktijk daarom "bijna niet".
Aanvankelijk waarschuwde het ministerie van Volksgezondheid dat de vaccins eigenlijk niet van de huisartsen zijn, en het dus ook niet aan hen is om ze te herverdelen. Het ministerie vond het "geen verstandig idee" en bekeek of er iets tegen gedaan moest worden. Het bleef uiteindelijk bij een gesprek tussen de initiatiefnemers en het ministerie, laat een woordvoerder vrijdag weten.
De Tweede Kamer vroeg de minister vorige week tijdens een coronadebat dit soort initiatieven niet tegen te werken maar te ondersteunen. Uiteindelijk vindt de minister het ook beter dat de vaccinaties niet verloren gaan, zegt hij nu. "Als je kunt zorgen dat prikken in een bovenarm gaan in plaats van in de prullenbak terechtkomen: altijd doen."
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 4219 positieve coronatesten. Dat is minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. Het betekent dat de uitbraak verder afneemt. Volgens bijgestelde cijfers waren er donderdag 4652 positieve testen.
In de afgelopen zeven dagen zijn 30.570 positieve tests gemeld. Dat komt neer op gemiddeld 4367 nieuwe gevallen per dag.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met twaalf. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het een tijdje voordat het overlijden is geregistreerd. Donderdag zijn achttien sterfgevallen gemeld. In de afgelopen zeven dagen zijn 95 sterfgevallen geregistreerd.
Afgelopen etmaal werden voor wat de steden betreft de meeste coronagevallen vastgesteld in Rotterdam, in totaal 277. Amsterdam telde 175 nieuwe gevallen en Den Haag 112. Ook in Venlo (75) en Tilburg (70) kwamen relatief veel nieuwe coronabesmettingen aan het licht.
Eén prik met een coronavaccin moet straks genoeg zijn om met de coronareispas alle Europese lidstaten binnen te reizen, vindt zorgminister Hugo de Jonge. Hij roept zijn Europese collega's op tot eenduidige regels te komen, waarbij één dosis genoeg is.
"We moeten hier echt vanuit een Europees perspectief naar kijken en ook vanuit het perspectief van mensen die graag op vakantie gaan", zegt De Jonge na de ministerraad op vrijdag. "Als je eerst een dik boekwerk door moet om te weten waar je welke regels hebt op het moment dat je dat digitale groene certificaat hebt, dan maken we het mensen wel heel ingewikkeld."
Het Europees Parlement en de lidstaten kwamen donderdag tot een akkoord over het Covid-certificaat, dat soelaas moet bieden voor de zomervakantie. Maar het is nog niet duidelijk hoe de regels er precies gaan uitzien. Landen kunnen zelf bepalen of ze iemand pas toelaten na twee prikken met het coronavaccin, na één prik, of alleen na één prik als die persoon al eens besmet is geweest. "Als allerlei lidstaten er eindeloos nationale verplichtingen aan verbinden, dan wordt het lastig dat certificaat te gebruiken."
Bovendien helpt het landen die achterlopen met het vaccineren als de Europese landen met één prik genoegen nemen, zegt De Jonge. "Dat zou ook voor Nederland kunnen gelden op het moment dat allerlei leveringen gaan tegenvallen", aldus de bewindsman.
Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema verwacht over vier a vijf jaar af en toe nog wel "geschokt" terug te kijken op de ingrepen die ze heeft moeten doen in de vrijheden van mensen. Dat zei ze in de podcast 'Hoop in tijden van corona' van de Protestantse Kerk Amsterdam, die vrijdag werd gepubliceerd.
"Ik heb nu ook heel veel momenten dat ik denk: hoe is dit mogelijk? Dit had ik me toch niet kunnen voorstellen toen ik burgemeester werd, dat ik mijn handtekening onder een avondklok moest zetten, die in principe vrijheidsontneming voor alle Amsterdammers betekent", aldus Halsema in het gesprek.
"Er is in naoorlogs Amsterdam geen burgemeester geweest die dit soort vrijheidsbeperkende maatregelen aan zijn inwoners heeft moeten opleggen. Ik kan dat goed rechtvaardigen vanwege de gezondheidsrisico's, maar de schok dat dit heeft moeten gebeuren, die overvalt me nu wel eens. En ik denk eigenlijk dat dat over 4 à 5 jaar niet anders zal zijn, ik denk eigenlijk dat die zich dan dieper heeft ingevreten."
Halsema benadrukt dat ze gewoon uitvoering geeft aan de landelijke noodwet. "Maar ik zet mijn handtekening eronder en ik moet het ook handhaven. En dat doe ik met overtuiging, maar ook, zoals ik al aan begin van de pandemie heb gezegd, met gezonde tegenzin. En ik vind het mijn plicht om me elke dag te blijven realiseren hoe ongewoon deze situatie is."
De Europese Unie steekt 1 miljard euro in de bouw van vaccinfabrieken in Afrika. Dat moet Afrika, waar het inenten tegen het coronavirus nog maar nauwelijks is begonnen, helpen zijn achterstand in te lopen.
De hele wereld jaagt op de vooralsnog schaarse coronavaccins. Rijke landen trekken daarbij aan het langste eind. Afrika moet daarom zelf vaccins gaan produceren, vindt de Europese Commissie. De EU mikt er bovendien op "tegen het eind van dit jaar minstens 100 miljoen doses te schenken" aan armere landen, zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Ontwikkelingslanden dringen aan op het opheffen van het patentrecht op coronavaccins, waardoor ook anderen de vaccins zouden kunnen maken. Maar de meeste G20-leiders voelen er meer voor dat patenthouders afspraken maken met anderen over het delen van hun rechten, kennis en technologie.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is voor de vierde dag op rij gedaald. Ook het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen is fors gedaald in vergelijking met gisteren. Dit betekent dat de uitbraak verder afneemt.
In totaal liggen er nu 1822 mensen met Covid-19 in een ziekenhuis, 77 minder dan donderdag. Het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen daalde ook flink. Vandaag werden er 4.219 doorgegeven, dat zijn er 469 minder de donderdag.
De theaters, bioscopen en podia gaan "zo snel mogelijk" weer open. Dat stelt demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven vrijdag als reactie op diverse brandbrieven van de cultuursector. "Het pleidooi van deze mensen is een warme steun in de rug", aldus de bewindsvrouw.
De theaters, musea en bioscopen vinden het onverklaarbaar dat alle winkels weer open zijn en sekswerkers weer mogen werken, terwijl de theaters en bioscopen nog steeds dicht zijn. De culturele instellingen hebben een strikt coronaprotocol. In de periode dat de podia en theaters open waren, is er geen enkele besmetting geregistreerd.
"Cultuur is essentieel", beklemtoont Van Engelshoven. "Iedereen snapt dat het openingsplan een ingewikkelde puzzel is om te leggen." Een concrete datum voor de heropening van bioscopen en theaters noemt ze niet: "Zo snel als het kan."
Een vergelijking met de sekswerkers, waar volgens critici aanzienlijk meer risico op coronabesmettingen bestaat, vindt Van Engelshoven "ongemakkelijk. Daar schieten we niets mee op. We moeten niet elkaar langs de meetlat leggen: zij wel en wij niet."
De animo van mensen om zich te laten vaccineren blijft groot. Wel is een deel van hen na vaccinatie minder bereid zich te houden aan coronaregels zoals het houden van 1,5 meter afstand en het samenkomen met een beperkt aantal mensen.
Dat komt naar voren uit onderzoek door het RIVM in samenwerking met GGD GHOR en de GGD'en onder ruim 55.000 deelnemers. Volgens de studie is de vaccinatiebereidheid onder de Nederlanders onverminderd hoog, maar zijn er wel verschillen tussen de vaccins. Pfizer en Moderna scoren het hoogst. Respectievelijk 81 procent en 74 procent zou zich daarmee laten vaccineren als ze nu een uitnodiging zouden ontvangen. Daarna volgen het vaccin van Janssen (66 procent) en AstraZeneca (53 procent). Deelnemers aan het onderzoek denken dat Pfizer en Moderna het meest effectief zijn en de minste bijwerkingen hebben. In werkelijkheid is de bescherming tegen ernstige ziekte na een Covid-infectie van alle vaccins ongeveer gelijk (boven de 85 procent effectiviteit), aldus het RIVM.
Daartegenover staat dat een deel van de deelnemers aan het onderzoek na vaccinatie minder bereid is zich aan de maatregelen te houden. Zo verwacht 34 procent de regel van het houden van afstand minder goed na te leven en denkt 40 procent zich niet meer zo strikt te houden aan de regels voor groepsgrootte. Ook verwacht 18 procent zich na vaccinatie minder te laten testen bij klachten. 91 procent is wel van plan net zo vaak de handen te wassen als voor de prik.
Ondanks de versoepelingen en het sneller vaccineren neemt het vertrouwen in het coronabeleid af. Nu is 34 procent positief over de aanpak van de overheid, een half jaar geleden was dat 58 procent.
Amsterdamse horecaondernemers maken volop gebruik van de mogelijkheid om extra ruimte te krijgen op hun terras. Tot nu toe zijn er dit jaar 110 initiatieven goedgekeurd voor een tijdelijke terrasuitbreiding in de hoofdstad. Dat is bovenop de 1065 uitbreidingen die vorig jaar al werden goedgekeurd.
Ondernemers die vorig jaar al een vergunning kregen hoeven deze niet opnieuw aan te vragen. Ze hoeven ook geen extra belasting te betalen voor de uitbreiding van hun terras. Wel zijn er regels waar ondernemers zich aan moeten houden, zodat het terras veilig is en er genoeg ruimte overblijft voor voetgangers, fietsers en ander verkeer. Ook houdt de gemeente rekening met de belangen van omwonenden.
"De stad gaat voorzichtig weer open en daar horen volle terrassen bij. Ik hoop dat horecaondernemers hun verliezen een beetje goed kunnen maken en dat we met elkaar een donkere periode achter ons kunnen laten", zegt burgemeester Femke Halsema. Verruiming van terrassen kan worden toegestaan op pleinen, stoepen, brugvleugels, dekschuiten, parkeervakken, langs kades, aan de overzijde van de weg en voor de gevel van naastgelegen panden, als de eigenaar toestemming geeft.
De negentigste editie van de TT van Assen wordt verreden mét publiek. Van 25 tot en met 27 juni zijn per dag 11.500 fans welkom. De organisatie meldt daarover een akkoord te hebben bereikt met de veiligheidsregio Drenthe, de gemeente Assen en promotor Dorna.
De TT van Assen ging vorig jaar vanwege het coronavirus niet door. Nu er beperkt publiek welkom is, krijgen trouwe bezoekers voorrang. Vanaf vrijdag 21 mei kunnen eerst mensen die de TT vaker hebben bezocht twee weken lang kaarten kopen. Daarna kunnen ook anderen tickets aanschaffen.
De cultuursector moet zo snel mogelijk weer open. Zo wordt "maatschappelijk en economisch verlies beperkt en kan het publiek weer genieten van cultuur". Dat staat in een ingezonden brief in de Volkskrant, ondertekend door een grote groep prominenten onder aanvoering van oud-NS-topman Roger van Boxtel.
Ze vinden het onaanvaardbaar dat de corona-lockdown voor culturele instellingen nog voortduurt, terwijl andere sectoren al wel weer open mogen. "Door de cultuursector nu achter aan te laten sluiten in de opening van de samenleving, wordt voorbijgegaan aan de enorme maatschappelijke waarde van die sector, die bovendien de motorolie is van de Nederlandse economie. Een economie die in grote mate steunt op toerisme, op een aantrekkelijk vestigingsklimaat, en op de behoefte om samen te werken, te wonen en te leven", betogen de ondertekenaars. Ze wijzen erop dat vorige zomer al is aangetoond dat culturele instellingen veilig kunnen werken met bestaande protocollen.
Daarom doen ze de oproep: "Als cultuurliefhebbers roepen wij het kabinet op om niet langer te wachten: open zo snel mogelijk de poorten van de cultuur!"
Nederlanders zijn sinds de heropening van de winkels vooral meer naar woonwinkels, bouwmarkten en tuincentra gegaan. In die categorieën daalden de uitgaven in webwinkels het hardst, meldt betalingsverwerker Klarna op basis van eigen gegevens. Het Zweedse bedrijf werkt hier samen met ruim 16.000 webshops.
Online-uitgaven bij winkels in de categorieën 'sieraden en accessoires' en 'gezondheid en beauty' stegen juist nadat de winkels weer openden. Volgens Klarna is hierbij sprake van een moederdageffect, want die pieken verdwenen daarna ook weer snel.
Ook gaven Nederlanders meer uit aan elektronica en entertainment via webshops. De betalingsverwerker vermoedt hier een effect vanwege het aankomende EK voetbal.
Opvallend was verder dat het aandeel kledingaankopen bij webwinkels gelijk bleef. Op basis van een enquête verwachtte Klarna juist dat mensen mode juist vaker in fysieke winkels zouden willen kopen.
De ministerraad komt vrijdag na bijna twee maanden digitaal overleg weer fysiek bijeen. Dat is mogelijk omdat de situatie rond het coronavirus aan het verbeteren is. Woensdag werden nog nieuwe versoepelingen van kracht. De bewindslieden is wel aangeraden om van tevoren een zelftest te doen.
Minister-president Mark Rutte besloot eind maart de ministerraad voorlopig digitaal te houden nadat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) was besmet met het virus. Kort daarop bleek ook minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) positief te testen.
Dat de ministers het afgelopen coronajaar elkaar op vrijdag bleven ontmoeten had volgens Rutte ermee te maken dat het "heel lastig" zou zijn om de ministerraad digitaal te organiseren wegens het staatsgeheime karakter, zei hij. In het buitenland bleek het al wel lang mogelijk.
De bewindslieden komen nu bijeen in de Rolzaal. Die zaal is groter dan de Trêveszaal, waar de ministerraad normaliter plaatsvindt.
De kans is groot dat Nederland vrijdag voor de 250e achtereenvolgende dag meer nieuwe coronagevallen heeft dan de zogeheten signaalwaarde. Dat is de grens waarbij alarmbellen afgaan. Die staat op 7 positieve tests per dag op elke 100.000 inwoners. De laatste keer dat Nederland onder die limiet bleef, was op 13 september vorig jaarJij .
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend had het RIVM 4688 meldingen van positieve tests gekregen. Dat komt neer op 26,9 gevallen per 100.000 Nederlanders. In de afgelopen zeven dagen zijn in totaal bijna 32.000 coronabesmettingen vastgesteld, gemiddeld 26,2 per 100.000 mensen per dag.
Het aantal positieve tests daalt de laatste weken wel snel. Eind april waren er op elke 100.000 Nederlanders zo'n 50 coronagevallen. Maar om weer onder de signaalwaarde te duiken, moet het aantal positieve tests nog veel verder omlaag. De grens ligt bij ongeveer 1222 positieve tests in een etmaal.
De signaalwaarde was in juni vastgesteld door de overheid, na de eerste golf en voordat de tweede golf zou beginnen. Als er veel besmettingen zijn, kan dat leiden tot veel ziekenhuisopnames, dus overbelasting van de zorg, en tot veel sterfgevallen. De overheid zou dan misschien strengere maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat gebeurde in oktober, toen het kabinet besloot tot een gedeeltelijke lockdown. Half december volgde een harde lockdown.
De piek werd in de tweede helft van december bereikt, vlak voordat de harde lockdown begon te werken. Op 20 december registreerde het RIVM een recordaantal van 12.997 positieve tests (74,7 per 100.000). Dat is dus bijna elf keer de signaalwaarde.
ANP/Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.