Milieu en Gezondheid
21 mrt 2021, 08:18
Nederland blijft nog zeker tot het einde van deze maand in de huidige lockdown, inclusief avondklok. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 7.025, dat zijn er 617 minder dan op zaterdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 2.073, dat zijn er 26 meer dan op zaterdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 611, dat zijn er 9 meer dan op zaterdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op zondag: 15, er zijn tot nu toe 16.275 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 2.070.474 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
waar teleurstellend, zo noemt Krein Bons, de topman van vanHaren en bestuurslid van branchevereniging InRetail het dat het kabinet nog geen ruimte ziet om de coronamaatregelen te versoepelen. Hij zei dat zondagavond in Nieuwsuur. "Helemaal omdat we al heel lang in gesprek zijn en er een fantastisch mooie routekaart ligt om de winkels open te doen."
Dat het kabinet volgens Haagse bronnen nog geen ruimte ziet om de coronamaatregelen te versoepelen, komt voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) als een teleurstelling. "We wachten de berichtgeving van dinsdag af, maar natuurlijk is dit weer een nieuwe teleurstelling", aldus een woordvoerder van de branchevereniging.
De horecabranche wil zo snel mogelijk open en is ervan overtuigd dat dat op een veilige manier kan. "Het water staat ondernemers tot aan de lippen. Elke dag langer dicht is lastig, en kan betekenen of een ondernemer het wel of niet haalt. Het is echt een hele onzekere tijd voor de horeca op dit moment."
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw verder opgelopen. Zondag behandelen ziekenhuizen 2073 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Een dag eerder waren dat er 2047. Van die patiënten liggen er 611 op de intensive care, 9 meer dan zaterdag. Dat aantal schommelde anderhalve week lang tussen de 550 en 600. In de maand daarvoor ging het ook redelijk stabiel op en neer, maar dan tussen de 500 en 550. Verpleegafdelingen behandelen nu 1462 coronapatiënten. Dat zijn er 17 meer dan op zaterdag. Ziekenhuizen namen veel nieuwe patiënten op. In het afgelopen etmaal belandden 225 mensen vanwege een coronabesmetting op een verpleegafdeling of intensive care, 97 minder dan een dag eerder. Van hen zijn er 31 opgenomen op de ic en 194 in de verpleegafdeling. Het gemiddeld aantal nieuwe opnames is hoger dan vorige week.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 7025 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Een etmaal eerder waren dat er meer, 7668.
Op korte termijn kunnen we ons nog weinig ruimte permitteren voor versoepelingen. Dat zegt OMT-lid Marion Koopmans bij de NOS. Volgens de viroloog zitten we aan het begin van een derde golf.
"Het is eigenlijk een soort race tegen de klok", stelt Koopmans. "Aan de ene kant hoor je dat iedereen toe is aan versoepelingen. Maar als je kijkt naar hoeveel mensen er niet gevaccineerd zijn, is het nog net te vroeg." Pas als er veel mensen gevaccineerd zijn is er volgens Koopmans ruimte voor verdere versoepelingen.
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) mag na vier dagen weer uit thuisquarantaine. Hij moest sinds woensdag binnenblijven, nadat hij via de app CoronaMelder een melding kreeg van mogelijk contact met een besmet persoon. Zaterdagavond bleek dat hij zelf niet besmet was, schrijft hij op Twitter.
De minister liet woensdag weten geen klachten te hebben. Diezelfde dag liet hij zich testen en zaterdag weer.
Door de negatieve testuitslag kan De Jonge zondagmiddag aanwezig zijn bij het Catshuisoverleg, waar gesproken wordt over de coronamaatregelen. Dinsdag volgt een persconferentie met hem en demissionair premier Mark Rutte.
Sportkoepel NOC*NSF ziet steeds minder fitte Nederlanders als gevolg van de lockdown. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders aangeven minder te sporten wanneer hun sportclub dicht is. Vooral kinderen tot en met 12 jaar (49 procent) en jongvolwassenen tot en met 30 jaar (38 procent) sporten minder wanneer zij niet bij hun club terechtkunnen.
Deze cijfers komen uit het onderzoek ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ over de maand februari 2021, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar in opdracht van NOC*NSF. Bijna een kwart van de Nederlanders geeft in het onderzoek aan lastig motivatie te vinden om in zijn of haar eentje te sporten (23 procent).
NOC*NSF steunde eerder deze week de oproep van 31 binnensportbonden en belangenorganisaties om op korte termijn de sporthallen en gymzalen weer open te stellen. Die zijn nog altijd dicht. De binnensportbonden presenteerden in hun brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer zorgwekkende cijfers over de sportbeoefening, met name onder kinderen. Van de 6 miljoen mensen die in januari 2020 nog actief hun sport beoefenden, was in januari 2021 nog slechts een derde over, aldus de bonden.
Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT), ziet eigenlijk nog geen ruimte om de coronamaatregelen verder te versoepelen, nu het aantal besmettingen weer toeneemt. Tegen AT5 zegt hij dat het openen van terrassen met Pasen een brug te ver is en dat ook de avondklok moet worden aangehouden.
De afgelopen dagen kwam het aantal geregistreerde besmetting boven de 7000. Volgens De Jong is dat "mogelijk veroorzaakt door de beperkte versoepelingen. De ziekenhuisopnames zijn stabiel hoog. Ze dalen niet verder. Op de intensive care is het wel wat toegenomen."
Dat komt volgens hem waarschijnlijk omdat vooral jongeren besmet zijn op dit moment. "Zij komen meestal niet in het ziekenhuis terecht. Waar we wel bang voor zijn is dat de kwetsbare bevolking die nog niet gevaccineerd is straks wel besmet raakt. Dan krijg je meer ziekenhuisopnames. Er is een zekerheid: met versoepelingen neemt het aantal infecties toe."
Terrassen openen, zoals wordt gehoopt door de horecabranche, zit er niet in. "Ik denk vanuit de infectiedruk dat het een brug te ver is. Pasen is over een week of twee. Dat is in mijn optiek te snel. Als er versoepeld gaat worden, dan zou ik eerdere denken aan kleinere versoepelingen, zoals het hoger onderwijs. De avondklok zou ik zeker aanhouden. We zijn er nog niet."
De Jong spreekt overigens liever niet over een derde golf. "We zitten in de tweede golf sinds september/oktober, die heel lang duurt. Het lijkt een beetje op het alpenlandschap. Het is een grote golf. Ik geloof er pas in als we in het dal komen. We hebben de Mont Blanc nog niet bereikt in het alpenlandschap. Die moeten we ook zien te voorkomen."
De meest betrokken ministers overleggen zondag op het Catshuis over eventuele versoepelingen. Aanstaande dinsdag is er weer een persconferentie over corona met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Bronnen denken niet dat versoepelingen die eerder werden genoemd er allemaal komen.
Het is niet waarschijnlijk dat het kabinet aankomende week veel coronamaatregelen gaat versoepelen, zeggen ingewijden. De meest betrokken ministers overleggen zondag daarover op het Catshuis en aanstaande dinsdag is er weer een persconferentie over corona met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Bronnen denken niet dat versoepelingen die eerder werden genoemd er allemaal komen.
Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de afgelopen dagen alarmerend gestegen. Op zaterdag werden duizend actieve besmettingen geregistreerd. Een week eerder waren dat er nog 324, de week daarvoor ging het om 97 gevallen. De snelle stijging heeft vooral te maken met de aanwezigheid van de Britse variant, zo stelt de overheid.
Er liggen momenteel negentien coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan zes op de intensive care. Vier daarvan zijn afkomstig uit Bonaire. Het aantal besmettingen daar is flink toegenomen, waardoor patiënten naar Curaçao moeten worden gebracht.
In totaal zijn sinds maart 2020 23 coronapatiënten op Curaçao overleden. Op het eiland gelden momenteel strenge coronamaatregelen zoals het verplicht dragen van een mondkapje en het houden van afstand. Ook geldt er een avondklok van 21.00 tot 04.30 uur.
ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.