Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | De Jonge: vanaf april meer vrijheid via toegangstesten voor evenementen

LIVEBLOG | De Jonge: vanaf april meer vrijheid via toegangstesten voor evenementen

Milieu en Gezondheid

20 feb 2021, 08:36

Nederland blijft tot zeker tot 2 maart in lockdown, vooral de oprukkende Britse coronavariant baart het kabinet nog steeds kopzorgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 4.604, dat zijn er 157 minder dan op vrijdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 1.858, dat zijn er 85 minder dan op vrijdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 522, dat zijn er 12 meer dan op vrijdag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op zaterdag: 62, er zijn tot nu toe 15.352 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar verwachting 958.445 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 15:37 - Minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal afgenomen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1858 mensen met Covid-19 opgenomen, 85 minder dan vrijdag. Van deze patiënten zijn er 522 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er twaalf meer dan een dag eerder.

Op de ic's schommelt het aantal coronapatiënten al zo'n twee weken tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 176 nieuwe patiënten op, 44 minder dan op vrijdag. Van hen zijn er twintig opgenomen op de intensive care, evenveel als een dag eerder. Volgens het LCPS volgt de Covid-ziekenhuisbezetting een overwegend dalende trend. "We verwachten dat dit deze week aanhoudt."

Update 15:23 - Aantal coronabesmettingen opnieuw boven gemiddelde

Tussen vrijdag- en zaterdagochtend zijn 4604 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er opnieuw meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3759 ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vrijdag noteerde het gezondheidsinstituut over een etmaal gemeten 4761 nieuwe gevallen, ook al flink meer besmettingen dan gemiddeld.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 62. Vrijdag werden 50 overlijdens geregistreerd, donderdag 74 en woensdag 89. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in die periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven.

Het aantal vaccinaties in Nederland nadert de 1 miljoen. Dat aantal is overigens bij benadering, want voor langdurige zorginstellingen en huisartsen is het gebaseerd op het aantal doses vaccin dat door het RIVM is afgeleverd.

Update 14:24 - Winkeliers en horecabranche boos na uitlatingen De Jonge

Winkeliers en horeca-ondernemers zijn boos dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wel met voorstellen komt om weer publiek toe te laten bij evenementen en sportwedstrijden, maar nog geen perspectief biedt voor een heropening van winkels, restaurants en cafés. Dit laten brancheorganisaties INretail en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten naar aanleiding van uitlatingen van De Jonge in De Telegraaf.

Vanaf april verwacht het kabinet dat het mogelijk is om "dagelijks enkele honderdduizenden mensen een testbewijs te geven". Het ligt eerder voor de hand om die coronatestbewijzen in te zetten voor toegang tot de culturele sector en evenementen dan om naar kantoor te gaan, heeft De Jonge gezegd tegen de krant.

Op de vraag of de horeca dan in ieder geval begin maart kan starten met experimenten zoals nu met theaters gebeurt, antwoordde de bewindsman voorzichtig. "Daar is nog geen besluit over genomen, het lijkt me aan de vroege kant. Beter behoedzaam en in kleine stapjes, dan spijt achteraf en terug naar af."

Update 12:10 - Wereldwijd meer dan 200 miljoen coronavaccins toegediend

Wereldwijd zijn tot dusver meer dan 200 miljoen doses van coronavaccins toegediend. Dat gebeurde volgens een telling van het Franse persbureau AFP in minstens 107 landen en gebieden.

Bijna de helft (45 procent) van de injecties vond plaats in de rijke G7-landen: de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. De G7-landen zijn samen goed voor circa 10 procent van de wereldbevolking. De club van industrielanden beloofde vrijdag vaccins te delen met minder ontwikkelde landen.

Update 09:56 - KLM wil 'toonaangevende touroperator' worden

KLM wil een "toonaangevende touroperator" worden in Nederland en België. Volgens directeur Harm Kreulen van KLM Nederland zal de toeristische markt waarschijnlijk sneller opkrabbelen uit de coronacrisis dan de markt voor zakenreizen. Vandaar dat hij kansen ziet in het aanbieden van echte vakanties, zegt de bestuurder in een interview met Luchtvaartnieuws.nl.

"Ik verwacht dat mensen bij ons straks pakketreizen naar Europese bestemmingen en bijvoorbeeld de Antillen gaan boeken", laat Kreulen weten. KLM werkt volgens hem op dit moment al samen met verschillende touroperators die stoelen afnemen op KLM-vluchten. Daar gaat KLM dus ook mee concurreren.

"Zij hebben al aan het idee kunnen wennen toen wij de Package Deals introduceerden", benadrukt de directeur in gesprek met de nieuwssite. Met die Package Deals kunnen mensen een KLM-vlucht combineren met een hotelboeking of huurauto. Die dienst wordt al sinds 2014 geregeld door het bedrijf Airtrade. Dat is de marktleider op het gebied van de uitgifte en verwerking van vliegtickets voor de reisbranche.

KLM heeft nu besloten om een "strategisch belang" in Airtrade te nemen, waardoor de maatschappij voor een deel eigenaar wordt. Zo zou KLM meer grip krijgen op de ontwikkeling van de technologie achter onder andere de Package Deals.

Update 09:42 - De Jonge: vanaf april meer vrijheid via toegangstesten voor evenementen

Vanaf april verwacht het kabinet dat het mogelijk is om "dagelijks enkele honderdduizenden mensen een testbewijs te geven". Op die manier moeten mensen met een negatieve sneltestuitslag de gelegenheid krijgen om bijvoorbeeld naar evenementen en sportwedstrijden te gaan, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Het ministerie van Volksgezondheid zei eerder deze week al dat er wordt nagedacht over testbewijzen, mogelijk via een app, en toegangstesten. Hierover ligt er al een uitgebreid advies van de Gezondheidsraad. Het ligt eerder voor de hand om die in te zetten voor toegang tot de culturele sector en evenementen dan om naar kantoor te gaan, zegt De Jonge tegen De Telegraaf.

Tegenover de Volkskrant zegt de bewindsman dat er in maart proeven worden gedraaid met sneltests en toegangsbewijzen. Ook gaat er in die maand een wet naar de Kamer die het werken met toegangstesten vastlegt.

Een testbewijs zou 48 uur geldig moeten zijn. Het OMT heeft volgens De Jonge 24 uur geadviseerd maar dat is voor de minister onpraktisch. "Puur epidemiologisch snap ik het wel, maar 48 uur is praktisch beter hanteerbaar."

Op de iets langere termijn komen er ook zelftests beschikbaar, die wellicht zelfs bij de supermarkt verkrijgbaar zijn, schrijft De Telegraaf. "Het zal nog even duren, maar ik sluit het niet uit dat het over een paar maanden het geval zal zijn", zegt de minister.

Update 08:22 - Politie maakt eind aan illegaal coronafeest in Katwijk

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een eind gemaakt aan een illegaal bunkerfeest in de duinen van Katwijk. Volgens de politie was er aanvankelijk sprake van 50 tot 75 feestgangers, maar dat bleken er minder te zijn.

Een tiental jongeren is bekeurd, ook wist een deel weg te vluchten door de duinen.

Update 06:57 - NS: minder reizigers, maar meer personeel gewond door agressie

Vorig jaar raakten meer NS-medewerkers gewond door agressieve mensen en zijn er door het personeel bijna evenveel incidenten met agressie gemeld als in 2019. Terwijl in 2020 het aantal reizigers door de coronamaatregelen ongeveer halveerde.

Uit nieuwe cijfers van de NS komt naar voren dat 661 incidenten met agressie zijn gerapporteerd, tegenover 678 in het jaar daarvoor. Toen liepen 168 NS'ers als gevolg van de agressie letsel op. Dat waren er afgelopen jaar 171. In bijna 90 procent van de gevallen ging het om licht letsel.

Volgens de NS gaat het allemaal om incidenten die onder het strafrecht vallen en waarvan medewerkers in 96 procent van de gevallen ook aangifte doen. Het betrof vormen van bedreiging (231), verzet bij aanhouding (158), lichamelijk geweld (158), bespugen (102), dreigen met een wapen (9) en aanranding (3).

Het spoorwegbedrijf vindt de nieuwe cijfers teleurstellend, maar heeft wel een verklaring: doordat er minder reizigers waren, vielen de overlastgevers eerder op. Ook kreeg het NS-personeel vanwege de coronamaatregelen extra handhavingstaken erbij. En medewerkers worden meer gestimuleerd om melding te doen van agressie.

Sinds juni legt de NS bij de incidenten vast of de aanleiding coronagerelateerd is. Dit was vorig jaar bij 83 incidenten het geval.

Update 06:33 - Bonaire verlengt coronamaatregelen met twee weken

De overheid op Bonaire heeft vrijdag aangekondigd de huidige coronamaatregelen met twee weken te verlengen. Tijdens de coronamaatregelen zijn geen privébijeenkomsten met meer dan tien personen toegestaan, moet er zoveel mogelijk worden thuisgewerkt en zijn mensen met een contactberoep verplicht een mondkapje te dragen. Op het eiland zijn achttien coronabesmettingen geregistreerd, waarvan geen enkele besmette persoon in het ziekenhuis ligt.

Gezaghebber Edison Rijna benadrukt dat het aantal besmettingen deze week is toegenomen en dat het eiland daarom voorzichtig moet zijn en geen risico's kan nemen.

Update 06:18 - Honderden mensen bij testevenement Guido Weijers in het Beatrix Theater

Zo'n vijfhonderd mensen verzamelen zich zaterdag bij het Beatrix Theater in Utrecht om weer een middag ouderwets te lachen. Tijdens het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid, staat Guido Weijers voor het eerst sinds lange tijd weer met zijn show voor een groot publiek.

Voor de vijfhonderd gasten speelt hij daar zijn voorstelling Masterclass Geluk. Het publiek wordt opgedeeld in groepen van 250, 200 en 50. Elke 'bubbel' heeft een eigen ingang en toiletruimte en eigen regels: zo moeten sommigen mondkapjes dragen en zitten anderen achter een spatscherm. Alle bezoekers zijn van tevoren getest en dragen tijdens het evenement een bewegingssensor zodat achteraf te zien is hoe veel contact ze onderling hebben gehad en waar ze allemaal zijn geweest. Een paar dagen later worden ze opnieuw getest.

Vanaf 15 februari is Fieldlab Evenementen begonnen met het organiseren van proefevenementen met honderden bezoekers. Op die manier wordt gekeken hoe op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden tijden de coronacrisis. Ook een zakelijk congres, voetbalwedstrijden, concerten en festivals gaan mee in het proefproject.

Update 05:57 - Vaccin aangekomen op alle Caribische eilanden van het Koninkrijk

Coronavaccins die vanuit Nederland zijn verstuurd, zijn vrijdagmiddag (lokale tijd) ook op Sint Maarten, St. Eustatius en Saba afgeleverd. Eerder deze week kregen Aruba, Bonaire en Curaçao al de eerste ladingen. Op Aruba is direct begonnen met vaccineren. Bonaire en Sint Maarten beginnen maandag, op Curaçao start het programma woensdag.

Op Aruba, Curaçao, Bonaire en Sint Maarten worden eerst mensen die werkzaam zijn in de zorg en 60-plussers ingeënt. Op die eilanden zijn vaccins van Pfizer afgeleverd. Saba en St. Eustatius hebben in totaal 3100 Moderna vaccins gekregen. Op Saba kwam er speciaal een helikopter naar het eiland vanaf Sint Maarten, op Sint Eustatius landde een klein vliegtuig met de vaccins. Beide eilanden willen vanaf maandag alle volwassenen in korte tijd voorzien van een prik.

Een groot deel van de bevolking op Saba heeft zich hiervoor al laten registreren, ruim 1200 volwassenen op een bevolking van ongeveer 2000 mensen. Op Sint Eustatius zijn er veel mensen die afwachten. Op een bevolking van ruim 3000 bewoners hebben maar iets meer dan vierhonderd mensen zich gemeld. De overheid hoopt dat meer mensen zich zullen aanmelden voordat de vaccinatie daadwerkelijk begint.

Update 05:54 - Weer ruim 9000 nieuwe coronabesmettingen in Duitsland

In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 9164 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. Er zijn 490 sterfgevallen als gevolg van het virus bijgekomen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse equivalent van het RIVM.

Het aantal besmettingen valt iets hoger uit dan op vrijdag, toen ging het om 9113 nieuwe infecties. Op donderdag lag het aantal nieuwe besmettingen op 10.207, tegenover 7556 coronagevallen op woensdag. In totaal zijn er 2.378.883 infecties geregistreerd in Duitsland. Het dodental staat inmiddels op 67.696. Minister Jens Spahn van Volksgezondheid waarschuwde onlangs dat de besmettelijker geachte Britse coronavariant oprukt.

Duitsland zit momenteel in een lockdown die verspreiding van het longvirus moet tegengaan en zeker tot 7 maart duurt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.